Keezenspel Spelregels Uitgelegd: Zo Werkt Keezen
22 januari 2022Exploding Kittens Uitleg: Spelregels en Tips om te Winnen
24 januari 2022Hoewel er elk jaar nieuwe bordspellen uitkomen, is er soms niks leukers dan even terug te gaan in de tijd en te genieten van oud Hollandse bordspellen. Wij zetten de leukste op een rij!
Oud Hollandse Bordspellen
Oud Hollandse bordspellen staan nog bij menig mens in de kast. Veel mensen zijn met deze klassiekers opgegroeid. Ze zijn vaak te herkennen aan een typerend lettertype op de borden en in de speluitleg en zijn vaak eenvoudig te spelen. Moeilijke strategische spellen zijn ook zeker leuk om te doen, maar soms wil je je verstand gewoon even op 0 zetten en gaan met die banaan. Zet de stroopwafels en bitterballen maar vast klaar, want wij zetten de leukste oud Hollandse bordspelletjes op een rij!
Tip: op zoek naar meer dan alleen bordspellen? Kijk dan eens bij ons overzicht met 30 Oud Hollandse spelletjes.
De Leukste Oud Hollandse Bordspelletjes
1: Ganzenbord
Dit spel vindt zijn oorsprong honderden jaren geleden. Tijdens de 16e eeuw werd dit bordspel namelijk al gespeeld, al is de exacte oorsprong niet helemaal duidelijk. Wel weten we dat het rond het jaartal 1640 voor het eerst op Nederlandse bodem verscheen. Het spel heeft wellicht geen Nederlandse oorsprong, maar toch kunnen we het tot een oer-Hollands bordspel rekenen.
Ganzenbord is vrij simpel: je begint op de startplaats en probeert door te dobbelen het einde van het bord te bereiken. Onderweg kun je een aantal bijzondere vakjes tegenkomen die je kunnen helpen, of je juist tegenwerken. Enkele voorbeelden zijn een beurt overslaan, een aantal stappen verder mogen of helemaal terug moeten naar het begin van het bord (au!).
Dit spel is volledig gebaseerd op geluk doordat je geen invloed hebt op wat je dobbelt (tenzij iemand valsspeelt natuurlijk, maar dat is gelukkig bijna niet mogelijk).
Als je meer wil weten, lees dan onze Ganzenbord Regels.
2: Wie is Het?
Wie is het? is het ideale oud Hollandse bordspel voor de kleintjes, al kunnen volwassenen er ook van genieten. Dit spel moet je spelen met 2 mensen: niet meer en niet minder.
Beide spelers kiezen een kaart van een geheim figuur. Vervolgens stel je om en om vragen om zoveel mogelijk figuren op het bord te elimineren. Deze vragen moeten beantwoord kunnen worden met “ja” of “nee”. Pas wel op, want als je verkeerd gokt, verlies je!
3: Mens Erger Je Niet
De rode doos van Mens Erger Je Niet is er een die bijna iedereen meteen herkent. Kies een kleur en dobbel om al je 4 pionnen als eerste in je thuisvak te krijgen. Het originele spelbord heeft bovendien 2 kanten, waardoor je met maximaal 6 personen kunt spelen.
Ideaal als de schoonfamilie een keer over de vloer komt. We kunnen alleen niet beloven dat we de naam van dit spel eer aan doen, want er is niks erger dan van het bord afgeslagen te worden net voordat je je thuishonk in komt.
4: Keezenspel
Het Keezenspel, of in de Nederlandse volksmond ook wel eens “Keezen” genoemd, is eigenlijk een wat strategischer versie van Mens Erger Je Niet waarbij je over het bord beweegt door kaarten te spelen in plaats van te dobbelen. Je zult daarom ook beter moeten opletten tijdens dit spel en af en toe je zetten vooruit plannen, want 1 zet kan het hele spel op zijn kop leggen.
Kies er bijvoorbeeld voor om op je startplaats te blijven staan zodat je tegenstanders je niet kunnen passeren of leg een 4 op de kaartenstapel zodat jij niet het hele bord rond hoeft.
Meer weten over dit Hollandse bordspelletje? In onze uitgebreide Keezenspel Review lees je wat we precies vinden van dit spel, en in onze Keezenspel Spelregels vertellen we je exact hoe Keezen werkt.
5: Kwartet
Kwartet is een kaartspel waarbij de spelers proberen zoveel mogelijk sets van 4 kaarten bij elkaar te verzamelen: kwartetten. Spelers vragen elkaar om specifieke kaarten (wat alleen mag als je al minstens 1 kaart uit dat kwartet bezit). Zodra je een kwartet compleet hebt, kan deze niet meer van je afgepakt worden.
Omdat de spelregels vrij simpel zijn, is dit ook een ideaal kaartspelletje voor kinderen. Kwartet is er bovendien is allerlei versies, waardoor er altijd wel iets voor je bij zit!
6: Pim Pam Pet
Pim Pam Pet is een vraag- en antwoord spelletje dat is komen overwaaien vanuit onze oosterburen in Duitsland. Toch zetten we hem op deze lijst, aangezien het ook veel in Nederland gespeeld werd en wordt.
Twee teams strijden tegen elkaar in dit spel. De spelleider pakt een kaartje en leest voor wat erop staat. Vervolgens wordt er een spin gegeven aan de draaischijf. De teams moeten proberen zo snel mogelijk een antwoord op de vraag van het kaartje te geven; hun antwoord moet beginnen met de letter die uit de draaischijf komt. Zo kunnen de teams kaartjes verdienen en uiteindelijk wint het team met de meeste kaartjes.
7: Sjoelen
Hoewel sjoelen technisch geen bordspel is natuurlijk, zetten we de sjoelbak toch maar al te graag op deze lijst vanwege het oer Hollandse gevoel dat dit spel in veel mensen opwekt.
De regels van sjoelen zijn simpel: probeer zoveel mogelijk punten te scoren door de schijven in de vakjes te sjoelen. Je hebt hier drie beurten voor, daarna worden de punten bij elkaar opgeteld. Per sjoelbeurt (dus een beurt van maximaal 3x gooien) is het maximaal te halen punten 148. Leuk feitje: sjoelen is officieel een erkende sport.
Tip: als je met jonge kinderen wil sjoelen, kun je eens naar een kindersjoelbak kijken.
8: Slangen en Ladders
Slangen en Ladders is een traditioneel bordspel gericht op de kleintjes. Door te dobbelen loop je het bord over en probeer je als eerste het einde van dit bord te bereiken. Onderweg kun je echter slangen en ladders tegenkomen die je een handje op weg helpen, of jouw klimtocht juist vermoeilijken.
Als je onderaan een ladder landt, dan ga je automatisch omhoog. Land je op de kop van een slang? Dan glij je helaas omlaag. Zo kan er van alles gebeuren!
9: Hoedje Wip
Hoedje Wip, of ook wel eens Vliegende Hoedjes genoemd, is een echt Hollands gezelschapsspelletje waarbij het doel is om hoedjes in een bord vol met gaten te schieten. Het bord bevat gaten met diverse puntenwaarden. Natuurlijk is degene die uiteindelijk de meeste punten scoort, de winnaar.
Meer Bordspellen met een Hollands Tintje
Bovenstaande gezelschapsspelletjes hebben een echt oud Hollands element, maar dat wil niet zeggen dat het je enige opties zijn als je eens een avondje Hollands wil genieten. Er zijn namelijk nog meer spellen waarmee dat kan:
- Ik Hou van Holland spel: dit bordspel is ontstaan uit het bekende gelijknamige tv programma met Linda de Mol. Je Hollandse kennis wordt in dit spel echt op de proef gesteld.
- Monopoly Efteling: deze Monopoly editie neemt je mee naar de magische wonderen van de Efteling. Zo kun je dus genieten van Monopoly terwijl je je nog steeds in Hollandse sferen bevindt!
Nog steeds niks gevonden dat je aanspreekt tussen deze oud Hollandse bordspelletjes? We hebben ook een uitgebreid overzicht met klassieke bordspellen die niet per se Hollands hoeven te zijn.