Spelletjes 10 Jaar

Ben je op zoek naar leuke spelletjes voor 10 jarigen? Op deze pagina delen we inspiratie met je om het perfecte spel te vinden - van de meest populaire en gewilde spelletjes vanaf 10 jaar van het moment tot onze all-time favorieten.

Je vindt altijd wel een leuk kinderspelletje!

Spel 10 Jaar Kiezen: Dit Is Waar Je Op Moet Letten

Hiep hiep hoera! Je kind is (wellicht al een tijdje) officieel een tiener. Een hele verandering, want nu begin je echt te realiseren hoe snel kinderen groot en volwassen worden. Ze ontwikkelen steeds meer hun eigen interesses, waardoor het soms lastig kan zijn het perfecte spelletje te vinden.

Het grote voordeel aan een spelletje zoeken voor een 10 jarig kind is dat er veel mogelijkheden zijn. Een kind van 10 kan en weet veel, waardoor er ook veel variatie is in de spelletjes die ze kunnen spelen. Je hoeft alleen nog maar wat te vinden dat bij zijn of haar interesses past.

Kinderen van 10:

  • Zitten meestal in groep 6 of 7
  • Kan vrij goed lezen, schrijven en rekenen
  • Heeft steeds meer een eigen mening (en laat deze meestal ook horen)
  • Kan complexe spelregels begrijpen

Gezelschapsspel 10 Jaar en Ouder: 10 van onze Favorieten

Iets naar boven op deze pagina hebben we al een aantal spelletjes 10 jaar en ouder uitgelicht die op dit moment helemaal in zijn. Aangezien er zoveel is om van te kiezen en we je graag willen helpen als hier niks voor je tussen zat, delen we hieronder nog 10 van onze persoonlijke favorieten. Ook leuk: al deze spelletjes zijn ook gewoon leuk als volwassene!

1. Azul

Azul is en van de leukste bordspellen van het moment (het heeft niet voor niets onze bordspellen top 10 weten te halen).

Tijdens dit spel ga je aan de slag voor een Portugese koning en speel je creatief met kleurrijke keramische tegeltjes. Je moet tegeltjes van dezelfde kleur verzamelen voordat je ze op je speelbord mag leggen. Vervolgens krijg je punten voor deze tegeltjes. Er zijn bonussen te verdienen wanneer je tegeltjes plaatst die aan elkaar grenzen, maar pas ook op voor minpunten!

Tip: je kunt ook eens kijken naar Azul Zomerpaviljoen, een losstaande versie die een twist geeft aan het basisspel.

Bekijk bij bol.com

2. Qwixx

Zin in een vlug dobbelspel? Dan zit je goed met Qwixx.

Hoewel de Qwixx spelregels niet al te moeilijk zijn, komt er wel veel strategie bij kijken. Dobbel met de stenen en kruis op je scoreblad van links naar rechts vakjes af. Let wel op, want zodra je een vakje wegstreept, mag je alleen nog rechts daarvan vakjes afkruisen. Weet jij het spel te winnen?

Tip: met een Qwixx uitbreiding maak je het spel nog spannender en gevarieerder. 

Bekijk bij bol.com

3. De Zoektocht naar El Dorado

Het is tijd voor een spannend avontuur tijdens De Zoektocht naar El Dorado, ook wel bekend als de stad van goud. Dit bordspel 10 jaar of ouder is perfect voor de echte avonturieren onder ons.

Waan een baan door de jungle en wilde rivieren en onderhandel met lokale stammen. Je neemt het op tegen je medespelers en hebt allemaal hetzelfde doel: als eerste El Dorado bereiken.

Bekijk bij bol.com

4. Codenames

25 kaartjes met spionnen liggen op tafel tijdens Codenames. Per team weet echter maar 1 persoon welke spionnen bij zijn/haar team horen en welke niet.

Deze persoon moet in 1 woord aanwijzingen geven aan de rest van het team, zodat zij contact kunnen maken met de juiste spionnen. Welk team weet als eerste alle spionnen te identificeren?

Bekijk bij bol.com

5. Schotten Totten

Schotten Totten is een spannend en strategisch kaartspelletje in een Schotse setting. 2 clans nemen het tegen elkaar op om hun land uit te breiden. Verover grenskaarten door combinaties van 3 kaarten te spelen die sterker zijn dan die van jouw tegenstander.

Het is kill or be kilt.

Bekijk bij bol.com

6. Clever

Tijd om te testen hoe Clever je echt bent. Dit vlugge dobbelspel daagt je mentaal uit.

Iedere speler heeft een eigen scoreblad met daarop verschillende kleurcategorieën. Deze kleuren geven allemaal op hun eigen manier punten, dus je moet goed nadenken welke keuzes je maakt. Met slim spelen kun je zelfs kettingreacties veroorzaken en nog meer punten scoren. 

Ben jij je tegenstanders te slim af?

Bekijk bij bol.com

7. Geven en Nemen

Nog zo'n leuk dobbelspel is Geven en Nemen. Ook hier gooi je met meerdere dobbelstenen om zoveel mogelijk punten te scoren.

Er is echter wel een twist die dit spel zo uniek maakt. Door kaarten van tafel te kiezen creëert elke speler zijn/haar eigen unieke scoreblad, waardoor je punten scoort op andere manieren dan je tegenstanders. Het spel kent geen dood moment, aangezien je ook tijdens de beurt van andere spelers gewoon actief meedoet. Extra leuk dus!

Bekijk bij bol.com

8. Sequence

Sequence (2 tot 12 spelers) is een kaartspel waarbij je probeert je tegenstanders te slim af te zijn.

Je doel is om als eerste 2 rijen van 5 fiches met dezelfde kleur op het bord te krijgen (horizontaal, verticaal of diagonaal). Tijdens elke beurt mag je een kaart spelen en een fiche plaatsen. Natuurlijk kunnen tegenstanders je dwarsbomen, dus uiteindelijk is het een hele opgave om te winnen.

Bekijk bij bol.com

9. Phase 10

Tijdens Phase 10 moet je als eerste spelers 10 verschillende fases doorlopen om te winnen.

Tijdens elke fase moet je een specifieke kaartencombinatie spelen. Pas zodra je dit lukt, mag je doorgaan naar de volgende fase. Speciale actiekaarten kunnen je een handje helpen, maar wanneer zet je ze in en wanneer bewaar je ze?

Bekijk bij bol.com

10. Monopoly

We eindigen onze lijst met een echte klassieker: Monopoly.

Dit is een van de bekendste spellen ter wereld en heeft eigenlijk niet veel uitleg nodig. Verplaats je pion over het bord, gebruik algemene fonds kaarten en kanskaarten, koop straten en plaats huizen en hotels. 

Er zijn talloze Monopoly versies op de markt, waardoor je altijd wel iets leuks kunt vinden.

Bekijk bij bol.com

Ontdek meer Spelletjes 10 Jaar en Ouder

Als je nog steeds niet hebt gevonden wat je zocht, kun je eens op een van onze andere pagina's verder kijken voor meer inspiratie. Spelletjes voor kinderen van 9 en spelletjes voor kinderen van 11 zijn meestal ook leuk voor een 10 jarige.

Natuurlijk kun je ook bij meer bordspellen, kaartspellen en dobbelspellen kijken. Via onderstaande knop kom je meteen bij een handig overzicht met alle spelletjes op onze site.

Bekijk alle spelletjes