Spelletjes 12 Jaar

Ben je op zoek naar leuke spelen voor 12 jarige kinderen? Of je nou een leuk cadeautje zoekt voor een verjaardag of zomaar een spel wil kopen, op deze pagina delen we de leukste spelletjes 12 jaar en ouder. We nemen je mee langs de meest populaire spellen van het moment en lichten onze persoonlijk favorieten uit.

Op onze site vind je meer dan genoeg leuke kinderspelletjes.

Spel 12 Jaar Kiezen? Tips voor het Perfecte Spelletje

Als je een leuk spel voor 12 jarigen zoekt, heb je genoeg keuze. Op deze leeftijd zijn vrijwel alle spelletjes mogelijk. Eigenlijk zijn alleen spelletjes met echte 18+ thema's af te raden. Dat betekent meteen dat de spelletjes voor deze leeftijdsgroep ook leuk zijn voor volwassenen. 2 vliegen in 1 klap dus.

Kinderen van 12:

  • Zitten vaak in groep 8 of gaan al naar de middelbare school
  • Kunnen abstract denken
  • Kunnen vrijwel alle spellen en spelregels spelen en begrijpen

Bij spelletjes voor 12 jarigen is het eigenlijk voornamelijk van belang om dicht bij de interesses van het kind te krijgen. Juist in de puberteit zijn er wat meer dingen die deze tieners niet zo leuk vinden, maar met het juiste spel kom je natuurlijk een heel eind.

Gezelschapsspel 12 Jaar (en Ouder), Onze Favorieten

Naast de meest populaire spelletjes voor 12 jaar en ouder die we hierboven hebben uitgelicht, delen we graag nog 10 van onze persoonlijke favorieten met je. Hier zitten zowel klassiekers, partygames en nieuwere spellen tussen. Wat de interesses van het kind dus ook zijn, je kunt er zeker van zijn dat er een goede optie in deze top 10 staat.

1. Everdell

Everdell is een fantasierijk bordspel 12 jaar en ouder (vanwege wat complexere regels). Tijdens dit spel is geen potje hetzelfde, waardoor je eindeloos door kunt blijven spelen.

Je bouwt een eigen beschaving van boswezens op en probeert ze voor te bereiden op de barre winter die in aantocht in. Schakel je werkers in en bereid je zo goed mogelijk voor op de verandering van de seizoenen. Weet jij de meeste punten te scoren tijdens dit magische spelletje?

Bekijk bij bol.com

2. Wingspan

Het Wingspan spel is leuk voor iedereen: je hoeft zeker geen vogelliefhebber te zijn. Er komt veel tactiek bij dit spel kijken, dus laat je strategieën shinen om te winnen.

Je stuurt je eigen leger aan vogels aan en plaatst deze in verschillende natuurgebieden. Vogelkaarten hebben eigenschappen die ze kunnen activeren, waardoor jij meer punten kunt scoren. Plaats ze slim en je kunt zelfs combinaties spelen. 

Mocht je het spel nog leuker kunnen maken, kun je een Wingspan uitbreiding (zoals Wingspan Europa of Wingspan Oceanië) aan het basisspel toevoegen.

Bekijk bij bol.com

3. Paleo

Paleo neemt je mee naar het stenen tijdperk waarbij er 1 gouden regel geldt: het is eten of gegeten worden. Dit is een coöperatief spelletje, wat betekent dat je samen moet werken met je medespelers om te winnen.

Samen met de andere spelers bouwen jullie een eigen volksstam op. Natuurlijk loert er gevaar, zoals andere volksstammen, wilde dieren en heftige weersverschijnselen.

Weten jullie de volksstam alsnog succesvol uit te breiden?

Bekijk bij bol.com

4. Zeeslag

Je hoeft niet altijd moeilijk te doen als je het perfecte spelletje wil vinden, want Zeeslag gaat eigenlijk nooit uit de mode.

Tijdens dit spelletje voor 2 personen plaatsen beide spelers hun schepen op hun speelbord. Je kunt het bord van de tegenstander niet zien. Om en om mogen de spelers de ander aanvallen. Probeer alle schepen naar de haaien te brengen voordat de tegenstander doorheeft waar jij de jouwe geplaatst hebt.

Bekijk bij bol.com

5. Stay Cool

Kun jij een beetje multitasken en je hoofd koel houden onder druk? Tijd om dat te bewijzen tijdens Stay Cool!

Tijdens deze breinbreker wordt je overrompeld door vragen, en dat van 2 personen tegelijk. Sommige vragen moet je verbaal beantwoorden, maar andere antwoorden moet je juist spellen met dobbelstenen. Weet jij de meeste punten te scoren voordat de tijd op is?

Bekijk bij bol.com

6. The Mind

Nog zo'n spel waarbij je samen moet werken is The Mind, een van de meest unieke kaartspellen van dit moment.

Samen proberen jullie je kaarten in een oplopende volgorde op tafel te leggen. Het addertje onder het gras? Je mag niet met elkaar communiceren. Verbale en non-verbale communicatie zijn beide een no go. Hoe je dat doet? Tja, er is maar 1 manier om daar achter te komen...

Bekijk bij bol.com

7. 30 Seconds

Tijd om op te splitsen in 2 teams en erachter te komen wie de meeste algemene kennis heeft tijdens 30 Seconds.

Bij dit vraag- en antwoordspelletje omschrijft 1 speler uit het team steeds 5 begrippen aan de rest van het team. Natuurlijk mag je het begrip zelf niet noemen. Hoeveel weten jullie er te raden binnen 30 seconden?

Bekijk bij bol.com

8. Catan

Catan is een van de bekendste spellen. Met zo'n klassieker kun je haast niet mis gaan.

Kruip in de huid van de Kolonisten op het eiland Catan. Verken dit bijzondere eiland, verzamel grondstoffen en bouw schepen, straten, dorpen en steden. Ondertussen probeer je ook punten te scoren, want de eerste speler met 10 punten wint het spel.

Raakt je kind toch uitgekeken op het basisspel? Dan kun je altijd een Catan uitbreiding toevoegen.

Bekijk bij bol.com

9. De Kwakzalvers van Kakelenburg 

Brouw bijzondere drankjes tijdens een spannend potje De Kwakzalvers van Kakelenburg.

Natuurlijk gebruik jij alleen de beste en meest verse ingrediënten voor jouw drankjes. Denk je dat je het perfecte drankje in elkaar gebrouwen heb? Verkoop het dan om nog meer ingrediënten te kunnen kopen en drankjes te brouwen. Er zijn meer dan 2000 combinaties mogelijk, dus er is meer dan genoeg te ontdekken.

Bekijk bij bol.com

10. Stratego

Onze top 10 wordt afgesloten met een echte klassieker: Stratego.

Aan de naam kun je het al raden, maar bij dit strategische bordspel is tactiek en strategie van groot belang. Je speelt het spel met 2 spelers en zet alles op alles om de vlag van je tegenstander te veroveren. Ondertussen moet je natuurlijk je eigen vlag ook verdedigen, want je wil niet dat de andere speler ermee vandoor gaat.

Wie van jullie 2 is de beste strateeg?

Bekijk bij bol.com

Ontdek nog meer Leuke Spellen voor 12 Jarige Kinderen

Als je het perfecte spel voor die 12 jarige nog niet hebt gevonden, raden we je aan eens rustig verder te kijken op onze site. Tussen de spelletjes voor kinderen van 11 en spelletjes voor kinderen van 10 staan ook meer dan genoeg spellen die op je 12e nog steeds leuk zijn.

Natuurlijk kun je ook eens bij onze blogs kijken. Wat dacht je van onze bordspellen top 10 of overzicht met leuke kaartspellen of kleine spelletjes? Op onze site vind je altijd wel iets leuks!

Bekijk alle spelletjes