Spelletjes 3 Jaar

Of een kind nu net jarig is geweest of je gewoon iets leuks wil doen, het is altijd leuk om een kinderspelletje cadeau te doen. Een keuze maken is echter niet altijd makkelijk, want wat zijn leuke spelletjes voor kinderen van 3?

Soms is het lastig om door de bomen het bos te zien met alle spelletjes voor 3 jarige kinderen die verkrijgbaar zijn. Speciaal daarom zullen we hieronder de populairste kinderspelletjes 3 jaar en ouder van het moment uitlichten. Daarnaast nemen we je ook mee langs onze persoonlijke all-time favorieten voor kids van deze leeftijd. Zo vind jij altijd het geschikte spel.

Gezelschapsspel 3 Jaar Kiezen: Hier Moet je op Letten

Het is altijd van belang om goed in je achterhoofd te houden wat een kind al wel en niet kan wanneer je een geschikt spelletje zoekt. Bij het uitzoeken van spelletjes voor 3 jarige kinderen is dat natuurlijk niet anders. Het mooie aan deze leeftijd is dat je vaak merkt dat de ontwikkeling echt snel gaat. Dit betekent ook dat er qua gezelschapsspelletjes opeens veel meer mogelijkheden zijn.

Over het algemeen kan een kind van 3 jaar al:

  • Lopen en soms zelfs traplopen zonder te vallen
  • Zindelijk zijn (of bijna)
  • Springen
  • Papa en mama nadoen
  • Tekenen en kleuren
  • Eenvoudige spelregels begrijpen

Elk kind ontwikkelt zich op een net iets ander tempo, dus houd hier rekening mee wanneer je een spel uitzoekt. Natuurlijk kan er ook een groot verschil zitten tussen een kindje dat net 3 is geworden en een kind dat al bijna 4 is.

Spel 3 Jaar: Onze Favorieten onder Elkaar

Populaire spelletjes komen en het is altijd leuk om mee te doen met een hype. Toch gaat er soms niks boven oude vertrouwde klassiekers en spelletjes voor 3 jarige kinderen die nooit uit de mode gaan. Hieronder delen we onze 10 favoriete spellen 3 jaar en ouder. Welke spel je ook kiest van deze lijst, we weten zeker dat het in de smaak gaat vallen bij je eigen zoon/dochter, neefje/nichtje, buurjongen- of meisje of andere topper van 3.

1. UNO Junior

We hoefden niet lang na te denken om UNO Junior de eerste plek op ons lijstje te geven. Waarom? Omdat dit spel niet alleen leuk en leerzaam is, maar ook nog eens met je kind meegroeit.

Officieel is dit kinderspelletje 3 jaar en ouder. Vanaf 3 jaar is het spel op de simpelste manier te spelen. Kenners onder ons zullen de basis van de normale UNO spelregels herkennen. Echter doen de straf- en actiekaarten die bij het spel zitten in de simpelste versie niet mee. De kinderen leggen gewoon een kaart op die qua kleur of dier overeenkomt met de bovenste kaart.

Wanneer het kind wat ouder wordt, kun je langzamerhand de actiekaarten (niveau 2) en strafkaarten (niveau 3) toevoegen. Dat maakt dit een van de beste aankopen die je kunt doen voor je kind van 3.

Bekijk bij bol.com

2. Pim Pam Pet Junior

Iedereen kent Pim Pam Pet wel. Leuk om samen met de kinderen te spelen, maar voor echt jonge kinderen nog net iets te lastig. Gelukkig is er ook een Pim Pam Pet Junior! Deze versie van het bekende vraag- en antwoordenspel is geschikt vanaf 3 jaar.

Om dit spel te spelen, hoeft het kind het alfabet nog niet te kennen. De draaischijf geeft namelijk dieren aan in plaats van letters, net zoals de kaartjes. Draai aan het rad. Zodra deze eindigt op een bepaald dier, moeten de kinderen zo snel mogelijk een kaartje met hetzelfde dier pakken. De eerste persoon die 9 verschillende dieren heeft verzamelt, wint!

Bekijk bij bol.com

3. Nijntje Verstoppertje

Nijntje Verstoppertje is een spel dat we ook op ons lijstje met spelletjes voor 1 jarige kinderen en spelletjes voor 2 jarige kinderen gezet hebben. De reden hiervoor is dat het - net als UNO Junior - met het kind meegroeit. Op 3-jarige leeftijd is dit spelletje voor peuters te spelen op het moeilijkste niveau.

Op dit niveau kan je kind zowel alleen spelen of samen met vriendjes en vriendinnetjes. Kies 3 locatiekaartjes, verstop de Nijntje pop ergens op een van deze locaties en zet Nijntje aan. Nijntje zal geluiden beginnen te maken. Je laat alle 3 de locaties aan het kind (of de kinderen) zien, zodat zij hun speurtocht kunnen beginnen.

Tip: hetzelfde spel is er ook in 2 net iets andere jasjes: Bumba Verstoppertje en Woezel en Pip Verstoppertje.

Bekijk bij bol.com

4. Ik Leer Spelletjes

Oké, we geven toe dat we hier een beetje valsspelen. Dit is namelijk niet 1 spelletje, maar een hele reeks. We konden simpelweg geen keuze maken welk spel uit deze reeks beter was dan de rest. Ze verdienen allemaal een plaatsje op deze lijst.

Wanneer een kind 3 is, is het alweer bijna tijd om te beginnen met de basisschool. Een goed moment dus om extra te investeren in de ontwikkeling van je kind met educatieve spelletjes die leuk en leerzaam zijn. De Ik Leer reeks is hier perfect voor. Kies bijvoorbeeld voor:

In deze reeks vind je overigens ook spelletjes die vanaf een iets latere leeftijd interessant worden, zoals Ik Leer Schrijven of Ik Leer Lezen.

Tip: onze persoonlijke favoriet is Ik Leer Op Weg Naar Groep 1 met 20 spelletjes in 1!

Bekijk bij bol.com

5. Nijntje Stoelendans

Net als Nijntje Verstoppertje is ook Nijntje Stoelendans vanaf 3 jaar op een wat hoger niveau te spelen. Bij dit spel worden er danscirkels op de grond gelegd, heb je een leuk deuntje op de achtergrond en danst iedereen erop los. Dans tussen de cirkels en scoor punten wanneer je stopt op bepaalde cirkels.

Een andere manier om te spelen is de "emotionele dans". Lees een emotie (zoals boos of bang) van de opdrachtkaart, doe het voor en laat de kinderen het nadoen. Dit stimuleert hun sociale ontwikkeling.

Bekijk bij bol.com

6. Eerste Boomgaard

Het is nooit te vroeg om te ontdekken of jouw kind groene vingers heeft. Mijn Eerste Boomgaard is een leuk spelletje voor kinderen van 2 tot en met 4 jaar. Verzamel zoveel mogelijk fruit, maar probeer de stoute raaf wel voor te blijven.

Wanneer dit spel gespeeld wordt, zal het kind onder anderen motorische vaardigheden verder ontwikkelen en beter worden in het herkennen van vormen en kleuren. Ook kan het helpen om simpele spelregels te begrijpen.

Bekijk bij bol.com

7. Kwartet

Tijdens het derde levensjaar is nog niet elke vorm van Kwartet geschikt, maar wist je dat er ook versies van dit kinderspel 3 jaar en ouder zijn?

Je moet meerdere kaartjes rondom hetzelfde thema verzamelen. Bij versies van het spel die geschikt zijn voor 3 jarige kinderen, komt het regelmatig voor dat de sets uit 3 kaarten bestaan in plaats van 4. Maakt het net even wat makkelijker.

Bekijk bij bol.com

8. Bumba Bingo Spel

Bumba Bingo is een van onze favoriete spelletjes vanaf 3 jaar! Tijdens dit spel krijgt iedere speler een spaarkaart met icoontjes erop. Druk op de knopjes op het speelbord en krijg geluidjes te horen (als je op de zon drukt, veranderen de locaties van de geluidjes!). Vervolgens moet elk kind kijken of dit geluid overeen komt met een van de icoontjes op het speelbord. Je kunt waarschijnlijk wel raden dat dit goed voor de ontwikkeling van je kind is.

Bekijk bij bol.com

9. Kleurentorentjes

Kleurentorentjes zijn het perfecte spel voor peuters van 3 jaar om spelenderwijs beter kleuren te leren herkennen. Daarnaast leren kinderen ook samen te spelen en zich goed te concentreren.

Elk kind heeft een eigen toren dat gebouw moet worden. Elke toren moet opgebouwd worden in dezelfde volgorde. Van onder naar boven is dat Rood, Wit, Blauw, Oranje, Geel en Groen. Je moet echter eerst de juiste kleur dobbelen om een kraal te mogen toevoegen aan je toren. Ben jij een echte Bob de Bouwer die de toren als eerste af heeft?

Bekijk bij bol.com

10. Poepie Knor

Houdt je kind wel van vrolijke spelletjes? Kies dan voor Poepie Knor!

Tijdens dit spel vanaf 3 jaar is het de bedoeling om je varken te redden uit een modderbad. Probeer zo snel mogelijk 4 kaartjes te verzamelen. Draai aan het grote varken in het midden om deze geluid te laten maken. Bij sommige geluiden mag je een kaartje pakken, maar soms moet je helaas ook een kaartje inleveren. Wie weet als eerste zijn of haar varken te redden?

Bekijk bij bol.com

Nog meer Spelletjes 3 Peuters Jaar en Ouder

We kunnen het ons haast niet voorstellen, maar als je nog steeds geen leuk spel voor 3 jarige kinderen hebt gevonden, hoef je de speurtocht gelukkig nog niet op te geven.

Zo kun je bijvoorbeeld eens bij ons overzicht met spelletjes voor 4 jarige kinderen kijken. Als je een spel zoekt voor een kind dat al een tijdje 3 jaar is, zijn deze spelletjes meestal ook prima te spelen. In ons overzicht met de leukste Haba Spellen voor kinderen vind je ook genoeg leuks voor 3 jarigen.

Natuurlijk kun je ook gewoon eens rustig rondkijken op onze site totdat je wat leuks tegenkomt, voor een kind van 3 of gewoon voor jezelf!

Bekijk alle spelletjes