Spelletjes 4 Jaar

Ken je een kind dat 4 jaar is of wordt en ben je op zoek naar een leuk kinderspelletje? Dat kan een hele opgave zijn. Want wat zijn nou precies leuke spellen vanaf 4 jaar? Geen zorgen, want wij zetten niet alleen de meest populaire kinderspellen 4 jaar en ouder onder elkaar, maar zullen daarnaast ook nog onze 10 favorieten uitlichten.

Leun dus maar rustig achterover, want je hebt in no-time de perfecte spelletjes voor 4 jarigen gevonden!

Gezelschapsspel 4 Jaar Kiezen: Hier Moet je op Letten

4 is een leuke leeftijd, want rond dit levensjaar lijkt de ontwikkeling van een kind opeens in een wildwaterbaan te zitten. Je knippert een keer met je ogen en opeens kan een kind al zoveel meer! Niet zo gek natuurlijk, want aangezien een kind van 4 meestal begint op de basisschool, gaat de (sociale) ontwikkeling opeens razend snel.

Meestal heeft een kind van 4 de volgende dingen al onder de knie:

  • Basis begrip van cijfers (meestal kunnen ze al tot 10 tellen)
  • Basis begrip van letters en woorden (soms kunnen ze zelfs hun naam al schrijven)
  • Begrijpen wat meer en minder is
  • Basiskleuren herkennen
  • Vormen herkennen
  • Klimmen en klauteren

Met al deze vaardigheden komen er natuurlijk ook opeens veel meer opties vrij wanneer je een spel voor een 4 jarig kind zoekt. Ze kunnen steeds meer spelletjes met meer spelregels spelen. Natuurlijk geldt nog altijd dat je zelf het beste een inschatting kan maken wat het kind leuk vind en al wel en niet begrijpt.

Vanaf deze leeftijd wordt het ook steeds leuker om zelf met de spellen mee te doen, want er zit genoeg tussen dat leuk is voor zowel peuter als volwassene!

Spellen 4 Jaar: Onze Favorieten op een Rijtje

Iets naar boven zag je een overzicht van populaire spelletjes voor 4 jarigen. Naast deze spellen die op het moment helemaal in zijn onder deze leeftijdsgroep, zijn er natuurlijk ook genoeg spellen die altijd leuk blijven. We delen daarom hieronder onze persoonlijke top 10 voor kinderen/peuters van 4. Wedden dat je er iets leuks tussen vindt?

1. Rummikub Junior

Rummikub Junior is de speciale versie van het bekende Rummikub dat geschikt is voor spelers vanaf 4 jaar. Hoewel de basis van het spel nog steeds wat weg heeft van de Rummikub regels die veel mensen wel kennen, is dit spel natuurlijk net wat simpeler gemaakt voor de junioren.

Tijdens dit spel worden er sets gemaakt van 3 of meer stenen. Bij deze editie voor junioren gaat het alleen om sets met oplopende getallen, en geen rijen (stenen met dezelfde cijferwaarde maar een andere kleur). Spelers krijgen bijvoorbeeld een punt wanneer ze een steen spelen, een set maken of hun laatste steen gebruiken. Perfect om je kind van 4 getallen te laten leren!

Tip: de eerste keer dat je speelt, kun je het Kennismakingsspel doen om de kinderen de regels onder de knie te laten krijgen.

Bekijk bij bol.com

2. UNO Junior

Ook op onze lijst met spelletjes voor 3 jarige kinderen stond UNO Junior. Dat komt omdat dit spel met een kind meegroeit en daarom dus eigenlijk altijd een goede aankoop is. Je kunt het spel spelen zonder actie- en strafkaarten, maar bij kinderen van 4 kunnen meestal de actiekaarten al het spel in gestopt worden. Soms is het zelfs mogelijk de strafkaarten ook al te gebruiken, waardoor het spel echt begint te lijken op de reguliere UNO spelregels.

Bekijk bij bol.com

3. Jakkiebak Kippenkak

Een simpel en snel spelletje dat de mentale ontwikkeling van je kind ondersteunt is Jakkiebak Kippenkak. Dit spel heeft wel een beetje wat weg van Memory. Iedere speler krijgt een kip en loopt in een rondje over de looptegels om de scharreltegels in het midden heen.

Om vooruit te gaan moet je steeds het juiste tegeltje in het midden omdraaien (moet overeenkomen met de tegel waarop je staat). Alleen zo kun je de kippen van je tegenstanders inhalen en hun staarten stelen. Weet jij als eerste alle staarten te bemachtigen?

Bekijk bij bol.com

4. Bunny Hop

Bunny Hop is een spannend spelletje met konijnen in de hoofdrol. Ieder kind probeert zo snel mogelijk die overheerlijke wortel boven aan de heuvel te bereiken. Maar natuurlijk zit je pad daarna toe vol verassingen. Val jij bijvoorbeeld in een gat of weet een mol jou aan de kant te duwen?

De regels van dit spelletje zijn erg simpel, wat het dus perfect maakt voor kinderen die net naar de basisschool gaan.

Ontwijk zoveel mogelijk hindernissen en grijp die sappige wortel als eerste!

Tip: dit spel is ook leuk om als volwassene mee te spelen.

Bekijk bij bol.com

5. Kroko Loko

Tijd voor een super leuk, educatief dierenmemo-spelletje: Kroko Loko! Dit spelletje test het geheugen van je kind en is bovendien erg leuk om in een groep van meerdere spelers te doen. Goed voor de sociale ontwikkeling, dus.

Tijdens het spel probeer je een zo'n lang mogelijke krokodil te maken. Je voert Kroko Loko door te onthouden waar de juiste kaartjes liggen. Gooi met de dobbelsteen, kijk wat voor dier hier op staat en probeer het juiste dierenkaartje te vinden om een kaartje tussen de kop en de staart van de krokodil te mogen leggen.

Bekijk bij bol.com

6. Mens Erger Je Niet Dierenvriendjes

4 is een mooie leeftijd om je kinderen alvast kennis te laten maken met een echte klassieker: Mens Erger Je Niet. Dit kan met Mens Erger Je Niet Dierenvriendjes. Het versimpelde bord en makkelijkere regels maken dit bordspel 4 jaar en ouder. Natuurlijk is de kern van de Mens Erger Je Niet regels nog steeds aanwezig.

Dit spel heeft 2 manieren om te spelen. Bij de simpele manier worden pionnen niet van het bord afgegooid, maar bij de moeilijkere versie wel. Kinderen verplaatsen zich over het speelbord door te dobbelen met een dobbelsteen met dierenplaatjes erop. Gooi je bijvoorbeeld een kat? Dan mag je naar het volgende kattenvakje gaan.

De speler die als eerst alle 3 de pionnen in het thuishonk heeft, wint.

Bekijk bij bol.com

7. Dobble Kids

Dobble Kids is de versimpelde versie van het bekende spel Dobble. De regels zijn een stuk makkelijker, waardoor het spel 4 jaar en ouder is en de allerkleinsten dus ook gezellig mee kunnen doen. Op elke kaart staan precies 2 exact dezelfde dieren. Degene die dit dier als eerste herkent, mag de eerste kaart houden. Vervolgens wordt er een nieuwe kaart omgedraaid en begint de zoektocht opnieuw.

Degene die aan het einde de meeste kaarten heeft, wint het spelletje.

Bekijk bij bol.com

8. Jakkiebak Gehakketak

Nog een Jakkiebak spel heeft ons lijst met leukste spelletjes voor 4 jarigen gehaald: Jakkiebak Gehakketak. Tijdens dit spel wordt je reactievermogen even goed op de proef gesteld.

Voor elke speler liggen kaartjes met dieren die zich verstopt hebben in het park. Elke beurt wordt er een zoekkaartje omgedraaid. De kinderen moeten zo snel mogelijk op de juiste afklapkaart slaan om het kaartje te winnen.

Bekijk bij bol.com

9. Vlotte Geesten Junior

Vlotte Geesten Junior is een speciale versie van Vlotte Geesten, speciaal voor de allerkleinsten. Ook bij dit spel is een goed reactievermogen van groot belang. Daarnaast is het spel ook net iets lastiger te maken wanneer de kinderen iets ouder zijn, waardoor het lang leuk en uitdagend blijft.

Er liggen 4 voorwerpen op tafel:

  • Wit spook
  • Roze varken
  • Geel kuiken
  • Groene kikker

Er wordt elke beurt een kaart omgedraaid met 3 voorwerpen erop. Echter heeft maar 1 voorwerp de juiste kleur. Probeer dit voorwerp zo snel mogelijk te pakken om het kaartje te mogen houden en een punt te verdienen.

Tip: ook dit spel is erg leuk om als volwassene mee te spelen.

Bekijk bij bol.com

10. Toren van Pisa

Het Toren van Pisa spel kent iedereen wel. Om en om moeten de spelers toeristen op de scheve toren zetten. Let wel op, want de toren is nog al wankel! De dobbelsteen geeft aan op welke laag van de toren je het poppetje van de toerist moet plaatsen.

De eerste speler die alle toeristen op de toren heeft staan, wint. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk.

Bekijk bij bol.com

Nog Meer Spelletjes Peuters 4 Jaar

Heb je tussen de populaire spelletjes voor kinderen van 4 en onze favorieten nog steeds niet het juiste spel gevonden? Geen zorgen, want op onze site is nog veel meer leuks te ontdekken.

Voor een kind dat al een tijdje 4 is, kun je bijvoorbeeld ook eens bij onze spelletjes voor 5 jarige kinderen kijken. Veel van deze spellen kunnen waarschijnlijk ook al gespeeld worden. Of kijk simpelweg is bij alle spelletjes op onze site. Er zit meer dan genoeg tussen voor jong en oud. Wedden dat je iets vindt?

Bekijk alle spelletjes