Spelletjes 5 Jaar

Ben je op zoek naar leuke spelletjes voor kinderen van vijf? Niet altijd even gemakkelijk, maar gelukkig zijn er meer dan genoeg kinderspelletjes om van te kiezen. Hieronder lichten we de spelletjes voor 5-jarigen uit die op dit moment helemaal hip en trending zijn. Ook nemen we je mee langs 10 van onze persoonlijke favorieten.

Meer dan genoeg keuze dus om het perfecte spel voor jouw 5 jarige te vinden.

Spel 5 Jaar Kiezen: Hier Moet je op Letten

Een kind van 5 jaar zit meestal in groep 1 of 2. Dit betekent dat hun sociale ontwikkeling opeens vliegensvlug gaat en dat ze snel veranderen. Een kind van 5:

  • Kan vaak tot 20 tellen
  • Steeds meer begrippen begrijpen (zoals meer en minder, veel en weinig en meer)
  • Steeds meer kleuren benoemen
  • Heeft enig begrip van tijd (wat een dag is, wat "later" of "eerder" betekent) en kan dit ook benoemen
  • Sommige getallen bij elkaar optellen of van elkaar aftrekken

Juist door deze ontwikkelingen heb je bij een kind van 5 steeds meer keuze qua gezelschapsspellen. Spelletjes voor 2 jarige kinderen of spelletjes voor 3 jarige kinderen beginnen rond deze leeftijd wel echt te vervelen. Het is tijd voor wat meer uitdaging en vaker te kiezen voor spellen die echt gericht zijn op kinderen van 5 of ouder.

Zoals gewoonlijk geldt natuurlijk ook dat het altijd goed is rekening te houden met de interesses van het kind wanneer je een spelletje uitzoekt.

Gezelschapsspel 5 Jaar: 10 Keer onze Favorieten

Heb je niet helemaal gevonden wat je zocht in de populaire spelletjes voor 5 jarige kinderen hierboven? Geen probleem, want er is nog veel meer leuks op de markt. Hieronder lichten wij onze persoonlijke top 10 leuke spelletjes voor 5 jarigen. Deze spelletjes op onze lijst geven een kind van deze leeftijd genoeg uitdaging, zijn leerzaam en blijven bovendien voor een lange tijd leuk.

1. Monopoly Junior

Rond het 5e levensjaar van een kind kan het eindelijk kennis maken met waarschijnlijk het bekendste spel ter wereld: Monopoly. Ja, ze beginnen echt groot te worden. In dit geval is de Monopoly Junior versie natuurlijk nog wel de beste keuze. Toch komen ze al in aanraking met de basis van de Monopoly spelregels.

Een potje Monopoly Junior duurt minder lang dan je wellicht gewend bent (zo'n 30 minuten) en het speelbord is aanzienlijk kleiner. De regels zijn natuurlijk een stuk simpeler en de straten hebben leuke namen voor kinderen, van een dierentuin tot een ijssalon, pizzarestaurant en veel meer. Met deze introductie tot Monopoly weet je zeker dat het kind later een strategisch genie kan worden dat bijna elk potje wint!

Bekijk bij bol.com

2. Rummikub Junior

Nog zo'n spelletje waar je een kind van 5 aan kunt introduceren is Rummikub Junior, de makkelijkere variant van Rummikub.

Je raadt het al: de Rummikub regels zijn in de basis aanwezig, maar net wat simpeler. Zo zitten er minder stenen in het spel, zijn er geen jokers en worden er geen sets gemaakt van stenen met dezelfde cijferwaarde maar een andere kleur. Er worden alleen sets gespeeld van cijfers die oplopen en dezelfde kleur hebben. Kinderen scoren punten door bijvoorbeeld een steen te spelen, een serie op tafel te leggen of een serie af te maken.

Ook handig: je kunt het spel de eerste keer uitleggen met een Kennismakingsspel, waardoor de kinderen de regels snel onder de knie zullen hebben.

Bekijk bij bol.com

3. Levensweg Junior

Ja, er staan veel Junior edities van bekende spellen op deze lijst. Kunnen wij ook niks aan doen, want het zijn de perfecte spellen voor 5 jarigen. Levensweg Junior heeft een speciaal vakantie thema. Iedere deelnemer gaat op een bijzonder avontuur, voert eenvoudige acties en activiteiten uit en probeert geld te verdienen. Hoe ziet de Levensweg van jouw 5 jarige eruit?

Bekijk bij bol.com

4. Ik Leer Spelletjes 5 Jaar en Ouder

De Ik Leer spelletjes zijn educatieve spelletjes die de ontwikkeling van je kind ondersteunen. Ze komen er in allerlei vormen en maten. Sommige van deze spellen richten zich specifiek op jongere kinderen van bijvoorbeeld 2-3 jaar. Maar voor kinderen van 5 zijn er opeens nieuwe Ik Leer spelletjes die interessant beginnen te worden, zoals:

  • Ik Leer Woordjes
  • Ik Leer Letters Schrijven
  • Ik Leer Sommetjes
  • Ik Leer Ontdekken Letters

Leuk en leerzaam. Wat wil je nog meer?

Bekijk bij bol.com

5. Scrabble Junior

Scrabble Junior is een goede aankoop omdat het op 2 verschillende niveaus te spelen is. Zo is de meest simpele versie van dit bordspel 5 jaar en ouder. Hiervoor gebruik je de kant van het bord dat lijkt op een soort kruiswoordpuzzel.

Kinderen moeten de juiste woorden bij de plaatjes op het bord leggen. Maak bij het plaatje van de bij bijvoorbeeld het woord "bij" enzovoort.

Dit spel blijft lang leuk, want vanaf ongeveer 7 jaar kun je het bord omdraaien. Je kunt dan een versie spelen die meer lijkt op het bekende Scrabble spel waarbij kinderen zelf woorden vormen.

Bekijk bij bol.com

6. Ganzenbord

Ganzenbord is een simpel, oud Hollands spelletje dat iedereen wel eens gespeeld heeft. De Ganzenbord regels zijn niet moeilijk. Aangezien er bij dit spel geen strategie of tactiek komt kijken, is het perfect voor 5 jarigen. Het spel is compleet gebaseerd op geluk. Gelukkig maakt dat het er niet minder leuk op.

Ook leuk: er zijn verschillende versies van het spel verkrijgbaar, zoals bijvoorbeeld een Reuze Ganzenbord.

Bekijk bij bol.com

7. Risk Junior

Risk Junior is de kinderversie van Risk, waarbij de Risk spelregels versimpeld zijn zodat ze leuk zijn voor kinderen van 5 en ouder.

Dit spel kent een leuk piraten thema. De kinderen varen met hun schip van eiland naar eiland en proberen schatten te verzamelen. Ondertussen kunnen ze elkaar tegenkomen en de strijd met elkaar aangaan. Dobbel tegen elkaar en kijk wie het hoogst gooit. De winnaar mag een fiche van de tegenstander claimen. Een leuke manier om in aanraking te komen met dit bekende spelletje dus.

Bekijk bij bol.com

8. Skip Bo Junior

Skip Bo Junior is een vlug kaartspelletje dat leuk is voor even tussendoor. De kaarten moeten zo snel mogelijk in de juiste volgorde weggelegd worden om te winnen. Het is het doel om al je kaarten kwijt te raken. De kleurrijke kaarten zijn bovendien versierd met leuke illustraties van verschillende dieren, waardoor het kinderen van 5 extra zal aanspreken.

Bekijk bij bol.com

9. Bunny Hop

Tijdens Bunny Hop probeert iedereen zo snel mogelijk die sappige wortel aan de bovenkant van de heuvel te bereiken. Makkelijker gezegd dan gedaan, want onderweg kom je talloze gaten tegen. Soms heb je geluk wanneer je op zo'n gat komt, maar misschien zak je wel weg en is die wortel opeens een heel stuk verder weg!

Bekijk bij bol.com

10. Snuffie Hup

Snuffie Hup is het tweede konijnenspelletje dat deze lijst gehaald heeft. Snuffie Hup staat trotst bovenop zijn heuvel en heeft veel wortels verzameld. 

Elke beurt draait iemand aan het rad om te bepalen hoeveel wortels er uit de heuvel gehaald moeten worden, of hoeveel ze erbij moeten plaatsen. Speel zo door totdat iemand een wortel trekt waardoor Snuffie de lucht in vliegt. De speler die op dat moment de meeste wortels heeft, wint. En dan is het natuurlijk tijd voor het volgende spel.

Bekijk bij bol.com

Bonus: La Cucaracha

We waren onze top 10 al door toen we doorhadden dat we deze klassieker over het hoofd hadden gezien. Want La Cucaracha is zeker 1 van de leukste spelletjes voor 5 jarigen.

Tijdens dit spel probeer je een bewegende kakkerlak in je eigen val te krijgen. Dit doe je door te dobbelen en aan bestek op het speelbord te draaien om zo een weg van de kakkerlak naar jouw val te creëren. Je tegenstanders proberen hetzelfde, dus makkelijk is het niet!

Bekijk bij bol.com

Meer Spelletjes 5 Jarigen

Als je nog steeds het perfecte spel niet hebt gevonden, kun je het best eens verder rondkijken op onze site. Tussen de spelletjes voor 4 jarige kinderen zit waarschijnlijk ook genoeg leuks. Voor een kind dat al een tijdje 5 is of zich snel ontwikkelt, kun je ook eens bij de spelletjes voor 6 jarige kinderen kijken.

Ben je meer van een compleet overzicht? Kijk dan eens bij alle spellen op onze site, met meer dan genoeg plezier voor jong en oud.

Bekijk alle spelletjes