Spelletjes 6 Jaar

Of je nu op zoek bent naar een cadeautje voor je eigen kind of het kind van iemand anders, het valt niet altijd mee om de juiste spelletjes voor kinderen vanaf 6 jaar te vinden. Want waar moet je precies op letten en welke spellen vallen in de smaak? 

Om je een handje te helpen zetten we op deze pagina de meest populaire spelletjes voor 6 jarige kinderen van het moment op een rij. Daarnaast lichten we ook onze persoonlijke top 10 uit, zodat jij altijd het perfecte spel kan vinden. Meer dan genoeg leuke en originele opties om uit te kiezen!

Spel 6 Jaar Kiezen: Hier Moet je op Letten

Wanneer je een leuk gezelschapsspel vanaf 6 jaar zoekt, is het zoals altijd belangrijk om niet alleen vanuit jezelf te redeneren - maar ook vanuit het kind. Wat zijn de interesses van het kind en wat kan het allemaal al (en wat nog niet)? De beste kinderspelletjes zijn meestal zowel leuk als educatief. Dit is de perfecte combinatie om de ontwikkeling van een kind een boost te geven.

Een kind van 6:

  • Zit vaak in groep 2 of 3
  • Begint met leren lezen en simpele rekensommen maken
  • Leert getallen tot en met 100
  • Snapt hele en halve uren op een klok
  • Begrijpt spelregels steeds beter

Op school is een kind van 6 niet alleen bezig met sociale ontwikkeling, maar ook steeds meer met intellectuele ontwikkeling. Het mooie hiervan is dat het kind steeds meer kan en snapt. Hierdoor zijn er opeens ook talloze spelletjes die gespeeld kunnen worden, ondanks dat deze een jaar geleden misschien nog te lastig waren.

Gezelschapsspel 6 Jaar: 10 Keer onze Favorieten

Hierboven hebben we de leukste spelletjes voor 6 jaar en ouder van het moment uitgelicht. Natuurlijk zijn er nog veel meer opties om uit te kiezen. Daarom zetten we hieronder onze 10 favorieten op een rijtje. Met een van deze spellen weet je zeker dat je een 6 jarige blij kunt maken.

1. Wie is Het?

We beginnen met een klassieker: Wie is Het? Bijna iedereen heeft dit spel wel eens gespeeld. 2 spelers nemen het tegen elkaar op in een spannende strijd om erachter te komen welk geheim figuur de andere speler heeft.

Tijdens dit spel stel je vragen aan je tegenstander die beantwoord moeten worden met "ja" of "nee". Hoe meer karakters je van je bord wegstreept, hoe groter de kans dat jij bij de juiste figuur uitkomt. Pas echter wel op met gokken wanneer je het niet zeker weet, want als je het fout hebt, wint de ander!

Bekijk bij bol.com

2. Vlotte Geesten

Tijd om het reactievermogen van jouw 6 jarige even flink op de proef te stellen met Vlotte Geesten!

Bij dit spel staan er 5 voorwerpen op tafel:

  • Wit spookje
  • Rode stoel
  • Groene fles
  • Blauw boek
  • Grijze muis

Elke beurt wordt er een kaart gepakt met 2 voorwerpen erop, maar niet alle kleuren kloppen. Jij moet als eerste het voorwerp pakken dat in de juiste kleur op de kaart staat. Staat er helemaal geen juiste kleur op het kaartje? Dan moet je zo snel mogelijk het voorwerp pakken dat zelf niet op de kaart staat en een andere kleur heeft dan de illustraties op het kaartje. Geloof ons, dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Bekijk bij bol.com

3. Jenga

Het Jenga spel is eigenlijk leuk om met de hele familie te doen. Het is dan ook zeker niet alleen een kinderspelletje, maar een perfecte mogelijkheid om samen met je kind plezier te beleven.

Iedereen weet hoe dit spel werkt: je bouwt een toren uit verschillende blokjes. Vervolgens moet je om en om een blokje uit de toren halen en deze er weer bovenop plaatsen. Valt de toren om? Dan verlies je.

Tip: er zijn meerdere versies van dit spel verkrijgbaar. Voor kinderen is een Mario versie bijvoorbeeld ook erg leuk.

Bekijk bij bol.com

4. Beverbende

Beverbende is een van de leukste spelletjes voor 6 jarige kinderen (en leuk met het hele gezin!). Niet alleen hebben de kaarten van dit spel geniale illustraties, maar het spel combineert tactiek en geheugen op een speelse manier.

Iedere speler heeft 4 kaarten voor zich liggen met strafpunten erop, maar je mag er maar 2 bekijken. Tijdens je beurt pak je een kaart en voer je een actie uit. Zo mag je soms bijvoorbeeld 1 van je gedekte kaarten omruilen of kun je zelfs iets doen met de kaarten van je tegenstanders. Je doel is om aan het einde van de ronde zo weinig mogelijk strafpunten te hebben.

Bekijk bij bol.com

5. Muizenval

Nog zo'n klassieker waar veel mensen wel bekend mee zullen zijn is het Muizenval spel. Tijdens dit spannende avontuur gaan 2 tot 4 spelers op zoek naar zoveel mogelijk kaasjes. Pas echter wel op voor de Muizenval, een machine van 24 onderdelen die het gemunt heeft op jouw muis. De winnaar is degene die als eerste 6 stukjes kaas weet te verzamelen.

De Muizenvalmachine is waarschijnlijk het leukste onderdeel van dit spel, want de kinderen kunnen deze helemaal zelf in elkaar zetten.

Bekijk bij bol.com

6. Rara Wat Ben Ik?

Tijdens een potje Rara Wat Ben Ik heeft iedereen een kaartje met een dier, fruitsoort, voertuig of compleet iets anders op het hoofd. Aan jou om erachter te komen wat je bent zonder dit kaartje te zien.

Stel vragen aan je medespelers om erachter te komen wat er nou precies op je kaartje staat. Let wel op de zandloper, want je hebt niet oneindig de tijd. Hoewel de doos van deze versie van het spel zegt dat het 7+ is, is het ook een prima spel voor kinderen van 6. Andere versies van het spel (met dezelfde regels) zijn namelijk ook 6 jaar of ouder.

Bekijk bij bol.com

7. Dokter Bibber

Heeft jouw kind vaste handen en de droom ooit dokter te worden? Het is nooit te vroeg om te beginnen met oefenen tijdens Dokter Bibber. Dit bordspel 6 jaar en ouder valt eigenlijk altijd wel in de smaak.

Sam voelt zich niet zo goed, maar gelukkig kan jij hem helpen. Pak de pincet en probeer de kwaaltjes uit zijn lichaam te pakken. Pas wel op voor de metalen randen, want Sam vindt het niet zo fijn als je deze raakt. Voor elk kwaaltje dat je oplost, verdien je geld. Heb jij aan het einde het meeste geld in je bezit?

Bekijk bij bol.com

8. Poepspel

Het Poepspel, een kinderspelletje 6 jaar en ouder, is eigenlijk leuk voor het hele gezin. Gelukkig is het ook wat minder vies dan het klinkt.

Iedere speler speelt tijdens dit spel tegelijk, dus er zit geen dood momentje in. De kaarten moeten altijd in een specifieke volgorde gespeeld worden (toilet - drol - wc-papier - handen wassen) en de gespeelde kaart moet altijd een andere kleur hebben dat de kaart eronder. Als jij als eerste je kaarten kwijt bent, moet je zo snel mogelijk op het scheetkussen drukken.

Oh, en de verliezer moet een hoofdband op met een drol erop!

Bekijk bij bol.com

9. Scrabble Junior

Een gewoon potje Scrabble is nog net wat te lastig voor een kind van 6, maar gelukkig kan Scrabble Junior al wel.

Deze speciale kindereditie kan op 2 manier gespeeld worden. De makkelijke manier laat kinderen woorden vormen bij plaatjes op het speelbord. De wat moeilijkere manier lijkt meer op het Scrabble dat iedereen kent, al is het bord wel wat kleiner en de regels wat simpeler. Een ideaal spel dus als je de woordenschat van een kind wil ondersteunen.

Bekijk bij bol.com

10. Mens Erger Je Niet

Het leuke aan de Mens Erger Je Niet regels is dat ze niet al te lastig zijn en het echt een geluksspel is. Hierdoor is dit eigenlijk een van de leukste spelletjes vanaf 6 jaar.

Tijdens Mens Erger Je Niet probeer je als eerste al je pionnen in je thuishonk te krijgen. Om op het bord te mogen, moet je een 6 dobbelen. Maar pas ook op, want je tegenstanders kunnen je pion van het bord afgooien. Extra zuur als je net voor je thuishonk staat natuurlijk.

Bekijk bij bol.com

Nog Meer Leuke Spelletjes 6 Jaar en Ouder

Heb je toch nog wat meer inspiratie nodig? Kijk dan eens rustig verder rond op onze site.

Tussen de spelletjes voor kinderen van 5 zitten bijvoorbeeld ook genoeg spellen die 6 jarigen interessant vinden. Is het kind waarvoor je een spel zoekt al een tijdje 6? Dan kun je ook bij spelletjes voor kinderen van 7 kijken. Of kijk gewoon eens rond bij alle spelletjes op onze site.

Bekijk alle spelletjes