Spelletjes 8 Jaar

Of het nou voor een verjaardag is of een andere reden: het is niet altijd even gemakkelijk om een spel voor 8 jarige kinderen te vinden. Maak je echter geen zorgen, want wij helpen je bij je zoektocht naar het perfecte kinderspelletje.

Op deze pagina vind je bijvoorbeeld de meest populaire spelletjes voor 8 jarigen van het moment. Daarnaast lichten we ook onze 10 favoriete gezelschapsspellen uit voor deze leeftijd. Zo vind jij altijd wel iets leuks.

Spel 8 Jaar Kiezen: Hier Moet Je op Letten

De tijd lijkt opeens te vliegen, want de laatste paar jaren heeft je kind van 8 veel stappen gezet in zijn of haar sociale en mentale ontwikkeling. Dat is mooi, want wanneer je een spelletje zoekt, merk je al snel dat er talloze mogelijkheden zijn. Meer dan genoeg opties om iets te vinden dat bij de interesses van het kind past dus.

Een kind van 8:

 • Zit meestal in groep 4 of 5
 • Bouwt een steeds betere woordenschat op en kan steeds beter lezen
 • Kan meestal rekenen tot de 1.000
 • Begint geld steeds beter te begrijpen
 • Kan wat complexere spelregels aan bij spelletjes

Gezelschapsspel 8 Jaar en Ouder, Dit Zijn Onze Favorieten

Iets naar boven hebben we al een overzicht geplaatst van spelletjes vanaf 8 jaar die op dit moment helemaal in zijn. Naast deze spelletjes is er natuurlijk nog veel meer leuks op de markt. Daarom nemen we je mee langs onze 10 favoriete spelletjes voor 8 jaar of ouder.

1. Regenwormen

Regenwormen is een snel dobbelspel dat perfect is voor even tussendoor. Bovendien is het leuk om met de hele familie te spelen, of je kind van 8 dit spel met vriendjes en vriendinnetjes te laten doen.

Tijdens dit spelletje hoef je alleen maar tot 36 te kunnen tellen. Dat moet geen probleem zijn! Je gooit met 8 dobbelstenen en legt stenen met hetzelfde getal of een worm erop opzij. Vanaf 20 punten en 1 worm mag je ervoor kiezen een steentje te pakken met die waarde erop, maar je kunt ook door dobbelen. Je riskeert dan echter wel dat je je beurt eindigt zonder punten.

Weet jij de meeste regenwormen te verzamelen?

Bekijk bij bol.com

2. Pim Pam Pet

Pim Pam Pet is het bekendste vraag- en antwoordspel van Nederland, dus dan weet je zeker dat je goed zit. Naast dat dit spel leuk is, ondersteunt het ook nog eens de woordenschat van het kind. 

Verdeel alle spelers in 2 teams en kies een spelleider. Elke beurt wordt er aan het rad gedraaid en een vraag voor gelezen. Beide teams proberen zo snel mogelijk een antwoord te geven op de vraag dat begint met de letter waarop het rad is geëindigd. Wie is er het snelst?

Tip: je kunt het spel nog leuker maken door zelf kaartjes met vragen toe te voegen.

Bekijk bij bol.com

3. Tik Tak Boem 

Tik Tak Boem is een spannend spelletje waarbij de de klok tikt. 

Je probeert woorden te verzinnen met bepaalde lettergrepen erin. Afhankelijk van wat je dobbelt moet de lettergreep simpelweg in het woord voorkomen, of moet het woord er juist mee beginnen of eindigen. Pas zodra je een juist antwoord hebt gegeven mag je de tikkende tijdsbom doorgeven. Je hebt geen idee wanneer de bom afgaat, maar 1 ding weet je wel: jij wil de bom niet in handen hebben wanneer dat gebeurt.

Dit spel is niet alleen leuk, maar helpt een kind van 8 ook nog eens de woordenschat verder te ontwikkelen.

Bekijk bij bol.com

4. Sushi Go

Waan jezelf helemaal in Japanse sferen tijdens een spannend spelletje Sushi Go.

Dit spelletje wordt gespeeld in 3 verschillende rondes, waarbij iedere speler probeert zoveel mogelijk punten te scoren. Je doet dit door combinaties te spelen van sushi en andere Japanse lekkernijen. Na je beurt geef je al je handkaarten door aan de volgende speler, dus denk goed na welke zet je gaat maken.

Er zitten diverse kaarten in het spel, zoals:

 • Dumplings
 • Tempura
 • Nigiri
 • Sashimi
 • Wasabi
 • Eetstokjes

Elke kaart heeft zo'n zijn eigen regels en puntentelling. Dit spel is tot het einde spannend!

Bekijk bij bol.com

5. Beverbende

Beverbende is een kaartspelletje dat leuk is voor het hele gezin. Iedere speler heeft 4 kaarten voor zich. Op elke kaart staat een aantal strafpunten, maar je mag er slechts 2 zien.

Gebruik de andere kaarten in het spel om je kaarten om te ruilen of zelfs de kaarten van je tegenstanders te veranderen. Je doel is om aan het einde van de ronde zo min mogelijk minpunten te scoren.

Bekijk bij bol.com

6. Konijnenhokken

Spelletjes met konijnen in de hoofdrol doen het eigenlijk altijd goed bij kinderen (of ze nu 8 zijn of jonger/ouder). Het Konijnenhokken spel is daarop geen uitzondering.

Dit spel is vooral gebaseerd op geluk. Iedere speler probeert zo snel mogelijk 333 punten aan te tikken. Dobbel er op los en leg dobbelstenen aan de kant om punten te scoren. Met de dobbelstenen met stallen erop kun je je punten vermenigvuldigen, waardoor het opeens heel rap kan gaan. Neem echter niet te veel risico, want anders kun jij je beurt eindigen met 0 punten en kan de volgende speler er met jouw harde werk vandoor gaan.

Bekijk bij bol.com

7. Rummikub

Rummikub is een echte klassieker waarbij kinderen mentaal goed uitgedaagd worden.

Hoewel de Rummikub regels in de basis niet heel lastig zijn (maak sets van oplopende getallen met dezelfde kleur of dezelfde getallen met een andere kleur), komt er veel inzicht bij kijken. Trek bestaande sets uit elkaar, probeer gespeelde jokers te claimen en voeg stenen toe aan sets op tafel om de overwinning te claimen. 

Bekijk bij bol.com

8. Keer op Keer

Keer op Keer is een van de leukste dobbelspellen van het moment. Dit spel kan zelfs in je eentje gespeeld worden, maar is wel het leukst met meerdere mensen.

Je doel is om zo veel mogelijk vakjes aan te kruizen. Dit doe je door te dobbelen en in de middelste kolom te beginnen. Je mag vakjes alleen wegkruisen als ze grenzen aan vakjes waar al een kruisje in staat. Het spel eindigt zodra een speler alle hokjes van 2 verschillende kleuren vol heeft. Wie weet de meeste punten te scoren?

Tip: als je liever voor een uitgebreide versie gaat met meer variatie, kun je het beste Keer op Keer 2 kiezen.

Bekijk bij bol.com

9. Valse Motten

Wie houdt er nou niet van valsspelen? Tijdens een potje Valse Motten is het gewoon toegestaan.

1 speler is de Bewakingskever, die goed moet opletten dat andere spelers niet valsspelen. Deze persoon mag zelf de regels niet overtreden, maar voor de andere spelers mag bijna alles. Valt er "per ongeluk" en kaart op de grond of verdwijnt er 1 in je mouw? Geen probleem.

Pas echter wel op dat je niet gesnapt wordt. Wie heeft alle kaarten als eerste weggespeeld?

Bekijk bij bol.com

10. Phase 10

Phase 10 is een spannend kaartspel waarbij je 10 verschillende fases moet uitspelen om te winnen. Tijdens elke ronde moet er een specifieke kaartencombinatie gespeeld worden voordat je naar de nieuwe fase mag.

Met speciale actiekaarten zoals "Sla-beurt-over" of de Joker kun je jezelf soms uit lastige situaties redden. Wie haalt die laatste fase als eerste?

Bekijk bij bol.com

Bonus: Doolhof

We hadden moeite met onze top 10 opstellen, want er is zoveel leuks. Daarom hebben we nog 1 bonus op dit lijstje: het Doolhof spel. Dit bordspel 8 jaar of ouder is leuk voor het hele gezin.

Elke speler probeert zo snel mogelijk schatten te vinden in een bewegend labyrint. Weet jij als eerste een weg te banen door de magische gangen?

Tip: er bestaat ook een Pokémon Doolhof. Voor wat variatie is Doolhof Twist ook leuk.

Bekijk bij bol.com

Spel Kinderen 8 Jaar of Ouder Niet Gevonden?

Als je nog steeds niet hebt gevonden wat je zocht, raden we je aan eens verder op onze site te kijken. Spelletjes voor kinderen van 7 zijn ook tijdens hun 8e levensjaar nog leuk, en spelletjes voor kinderen van 9 kunnen vaak ook al prima gespeeld worden.

Daarnaast is er nog veel meer inspiratie te vinden op onze site. Wat dacht je van een klein spelletje voor tussendoor of een spel uit onze top 10 bordspellen?

Bekijk alle spelletjes