Spelletjes 9 Jaar

Is er binnenkort iemand jarig of heb je een andere reden om een spelletje voor een 9 jarig kind uit te zoeken? Door de hoeveelheid kinderspelletjes op de markt is dat niet altijd een even makkelijke opgave.

Op deze pagina helpen wij je een handje verder. Zo lichten we niet alleen de meest populaire spelletjes voor 9 jarigen van dit moment uit, maar vertellen we je ook wat onze persoonlijke favorieten zijn. Zo weet je zeker dat jij een leuk spel kunt uitzoeken.

Spel 9 Jaar Kiezen? Hier Moet Je op Letten

De tijd vliegt en je kind is alweer 9. Waar moet je op letten als je een spel voor 9 jarige kinderen zoekt?

Zoals gewoonlijk is het belangrijk om rekening te houden met 2 dingen: de persoonlijke ontwikkeling van het kind en zijn of haar interesses. Met een spelletje dat het kind totaal niet aanspreekt zit je natuurlijk nooit goed. Maar ook niet onbelangrijk is om even stil te staan bij wat een kind van 9 allemaal kan en snapt. Zo kun je een inschatting maken welke spelletjes leuk en minder leuk zijn. Het goede nieuws is dat er op deze leeftijd al vrij veel mogelijk is.

Een kind van 9 jaar:

  • Zit over het algemene in groep 5 of 6
  • Kan rekenen tot 10.000 en soms al richting de 100.000
  • Kan rekenen met geld
  • Heeft meestal geen probleem met klok kijken (digitaal of analoog)
  • Heeft een redelijke goede woordenschat
  • Kan complexere spelregels begrijpen

Gezelschapsspel 9 Jaar en Ouder: Onze Favorieten op een Rijtje

Er zijn talloze spelletjes voor 9 jaar en ouder op de markt. Soms is het lastig om door de bomen het bos te zien. Natuurlijk kun je eens kijken bij de populaire spelletjes die we hierboven uitgelicht hebben. Maar er zijn nog meer leuke opties op de markt. Hieronder zetten we onze 10 favoriete spellen voor deze leeftijd onder elkaar.

1. Patchwork

Patchwork is een creatief spelletje voor 2 spelers. Bij dit bordspel 9 jaar en ouder heeft iedere speler een speelbord waarop ze een prachtig naaiwerk creëren. Klinkt saai? Alles behalve!

De spelers bewegen over een tijdspoor en zijn niet per se om en om aan de beurt. Je verzamelt knopen om punten te verzamelen, maar ook om nieuwe lapjes stof aan te schaffen. Ondertussen puzzel je op je speelbord met de lapjes stof een prachtig en kleurrijk naaiwerk in elkaar. Oh, en er is ook nog een bonus te verdienen.

Dit is echt zo'n spelletje dat je een keer gespeeld moet hebben om te ervaren hoe leuk het is. Tip: als volwassene is dit ook een geweldig spel, dus speel gezellig samen met je 9 jarige!

Bekijk bij bol.com

2. Exploding Kittens

Op zoek naar een leuk kaartspel? Kies dan voor Exploding Kittens: leuk voor het hele gezin.

Tijdens die vlugge maar spannende spel probeer je je best te doen om geen Exploding Kitten kaart in handen te krijgen. Je hebt verschillende actiekaarten die je strategisch kunt inzetten om je overwinningskans zo groot mogelijk te maken. Het potje eindigt altijd voordat alle kaarten op zijn, waardoor het spel perfect is voor even tussendoor (al kun je je er ook uren mee vermaken).

Tip: je kunt het spel nog leuker maken met een Exploding Kittens uitbreiding.

Bekijk bij bol.com

3. Saboteur 

Saboteur is een rollenspelletje waarbij niets is wat het lijkt. Want wie is er te vertrouwen?

Iedere speler krijgt een kaartje met een rol erop: schatgravende dwerg of saboteur. De dwergen doen hun best om de schat te vinden, maar de saboteurs proberen er juist een stokje voor te steken. Welk team weet te winnen?

Bekijk bij bol.com

4. Keezenspel

Zin in een avondje Oud Hollands genieten met je 9 jarige? Dan is het Keezenspel een goede keuze.

Dit spel is eigenlijk de strategische variant van Mens Erger Je Niet. Je probeert nog steeds alle pionnen in je thuishonk te krijgen, maar in plaats van een dobbelsteen gebruik je kaarten om jezelf over het bord te verplaatsen. Sommige kaarten laten je speciale acties doen (4 stappen achteruit of pionnen omwisselen bijvoorbeeld). Je kunt elkaar lekker dwarszitten en bovendien ook in teams spelen als je wat variatie wil.

Bekijk bij bol.com

5. Dixit

Stimuleer de creativiteit van je kind tijdens een potje Dixit

Iedere speler heeft 6 kaarten met mysterieuze tekeningen. Omschrijf een van je kaarten. Elke speler kiest een kaart die ze bij de beschrijving vinden passen. De kaarten worden geschud. Maar welke kaart was de kaart die oorspronkelijk omschreven werd?

Bekijk bij bol.com

6. Tik Tak Boem

De klok tikt letterlijk tijdens Tik Tak Boem. Gooi met de dobbelsteen om erachter te komen of je woorden moet verzinnen die beginnen of eindigen met een bepaalde lettergreep (of deze gewoon ergens in het woord hebben).

Vervolgens wordt de bom geactiveerd, maar je hebt geen idee wanneer deze precies ontploft. Pas zodra je een juist woord hebt gezegd, mag je de bom doorgeven. Natuurlijk wil je deze niet vasthebben wanneer hij afgaat.

Bekijk bij bol.com

7. Ticket to Ride

Tijdens een potje Ticket to Ride moeten alle spelers de routes op hun bestemmingskaarten op het bord bouwen. Zet je treinen in, bouw stations en meer om punten te scoren. 

Elke spelers krijgt 1 lange route om te volbrengen, maar ook 2 kleinere routes. De kleinere routes kunnen tijdens het spel ook aangevuld worden, maar let wel op dat ze als minpunten gelden als je ze niet volbracht hebt aan het einde. 

Tijd voor een spannend treinavontuur!

Bekijk bij bol.com

8. Keer op Keer 2

Keer op Keer 2 is een spannend dobbelspel waarbij het eigenlijk nooit bij 1 potje kan blijven.

Vul kolommen en rijen door te dobbelen, beginnend in de middelste kolom. Vakjes mag je alleen wegstrepen wanneer ze grenzen aan een ander vakje met een kruisje. Gebruik jokers, streep sterren weg om minpunten te voorkomen en gebruik de speciale dobbelsteen om extra acties uit te voeren, zoals een bom laten ontploffen of extra punten te scoren voor elke volle kolom.

Ook leuk: dit spel kent geen dood moment omdat je ook vakjes mag wegstrepen wanneer iemand anders dobbelt.

Bekijk bij bol.com

9. Schotten Totten

Het is kill or be kilt tijdens een potje Schotten Totten.

2 spelers kruipen in de huid van een Schotse clan. Beide clans willen hun grondgebied uitbreiden, dus ontstaat er een probleem. Er zijn 9 steentegels die het grensgebied aangeven. Je doel is om meer dan de helft te veroveren (of 3 aangrenzende). Je doet dit door combinaties van kaarten te spelen bij elke grenstegel. Natuurlijk is niet elke combinatie even sterk, dus plan goed hoe jij je kaarten inzet.

Ook handig: dit spel is moeilijker te maken met de Tactische Variant, waardoor het spel lang leuk blijft.

Bekijk bij bol.com

10. Jenga

Het hoeft niet altijd lastig te zijn om jezelf te vermaken, want met het klassieke Jenga spel kun je uren doorbrengen zonder je te vervelen. 

De regels zijn simpel: haal een blokje uit de toren en leg deze er weer bovenop. Laat je de toren vallen? Dan verlies je.

Bekijk bij bol.com

Ontdek meer Spelletjes 9 Jaar en Ouder

Heb je nog steeds dat ene perfecte spel niet gevonden? Nog niks om je druk over te maken, want op onze site is nog veel meer inspiratie te vinden voor kinderen van 9 en ouder.

Tussen de spelletjes voor kinderen van 8 en spelletjes voor kinderen van 10 zitten ook genoeg opties die op deze leeftijd leuk zijn. Liever een klein spelletje, leuk kaartspel of een bordspel uit onze bordspellen top 10? Ook geen probleem. Natuurlijk kun je ook meteen bij alle spellen op onze site kijken.

Bekijk alle spelletjes