![keer op keer verpakking en scoreblokken](https://www.leukebordspellen.nl/wp-content/uploads/2022/01/Ontwerp-zonder-titel-50.jpg)
Keer op Keer Uitleg – Dit zijn de Spelregels
19 januari 2022![exploding kittens doos](https://www.leukebordspellen.nl/wp-content/uploads/2022/01/Ontwerp-zonder-titel-53.jpg)
Exploding Kittens Review – Geniale Gekte met Katten
21 januari 2022Keer op Keer (de Nederlandse variant van het Duitse spel Noch Mal!) is een dobbelspel waarvan de doos belooft dat het nooit bij 1 spelletje blijft. Hoe waar is dat? Je leest het in onze Keer op Keer Review!
Keer op Keer Spel Review
Keer op Keer is een spel dat de laatste tijd steeds populairder lijkt te worden. Oorspronkelijk is het uitgegeven in 2016. Veel mensen vinden het lijken op bekende dobbelspelletjes zoals Qwixx. Hoewel er zeker overeenkomsten te vinden zijn, speelt dit spel toch heel anders. Hoe precies? En is dit dobbelspelletje het geld waard? Wij vertellen er alles over.
Wat zit er in de Keer op Keer doos?
Zodra je de doos van dit dobbelspel opent, kun je de volgende items verwachten:
- Scoreblok
- 3 dobbelstenen met kleuren
- 3 dobbelstenen met getallen
- Kleine stiftjes
- De handleiding
Met Hoeveel Spelers kun je Keer op Keer doen?
Dit dobbelspel is te spelen met 1-6 personen. Keer op Keer kent een aantal speciale regels waardoor je dit spel zelfs in je eentje kunt spelen. In dit geval gebruik je slechts 4 van de dobbelstenen en heb je een vast aantal ronden om te spelen. Als je met meerdere mensen speelt, duurt een potje gemiddeld zo’n 20 minuten. Hierdoor kun je het spel ook snel even tussendoor doen.
Zo Speel je Keer op Keer in het Kort
Wat is het doel van Keer op Keer? Kort gezegd probeert elke speler zoveel mogelijk vakjes van hun scoreblok af te kruisen. De regels zijn vrij simpel en snel te leren, maar dat betekent niet dat er niet wat strategie - en natuurlijk een beetje geluk - bij dit spel komt kijken.
Zodra het je beurt is, dobbel je met alle 6 dobbelstenen. Vervolgens kies je 1 dobbelsteen met een getal (1-5 met een ? als joker) en 1 dobbelsteen met een kleur (rood, blauw, groen, oranje, geel en zwart als joker) erop. Kies je bijvoorbeeld een 3 en blauw, dan mag je precies 3 blauwe vakjes wegstrepen. Je moet hiermee beginnen in kolom H (de middelste kolom op je scoreblok) en je mag ook alleen vakjes wegstrepen die grenzen aan vakjes die al weggestreept zijn (met kolom H dus als uitzondering, hier mag je altijd vakjes wegstrepen). Daarna mogen je medespelers uit de overgebleven dobbelstenen kiezen wat zij willen wegstrepen.
Je mag nooit meer of minder vakjes wegstrepen dan de dobbelstenen aangeven. Zodra je een hele kolom hebt weggestreept, krijg je het bovenste aantal punten. Overige spelers kunnen daarna alleen nog de lagere score eronder halen zodra ze dezelfde kolom vullen. Zodra 1 speler alle vakjes van 2 kleuren heeft gevuld, is het spel afgelopen. Dan worden de punten geteld en de winnaar gekroond. Juich echter niet te vroeg, wat het inzetten van jokers (of juist niet) en het (niet) wegkruisen van vakjes met een sterretje erin hebben allemaal invloed op de uiteindelijke score.
Benieuwd naar de exacte regels van dit spel? Lees het in onze Keer op Keer Spelregels.
Keer op Keer Dobbelspel Review - Onze Mening
Herspeelbaarheid
Laten we voorop stellen dat Keer op Keer een heel hoog herspeelbaarheid gehalte heeft. De doos beloofde ons dat het nooit bij 1 spelletje blijft en in de praktijk blijkt dit zeker waar te zijn. Doordat het spel relatief snel en simpel is, is het makkelijk om toch nog even dat ene extra potje te doen. Dit zorgt ervoor dat het spel vrij verslavend werkt.
Strategie en Geluk
Het is niet per se heel lastig om het spel te begrijpen, maar toch begonnen wij het spel pas echt wat beter door te hebben nadat we al een aantal potjes gespeeld hadden. De eerste twee of drie potjes zochten we eigenlijk nog een beetje naar de optimale strategie, maar daarna begon het snel te klikken. Tip: wissel na elk potje de scoreblokken zodat je nooit hetzelfde scoreblok 2 keer achter elkaar gebruikt. Zo houd je meer spanning in het spel. Helaas is dit wel alleen mogelijk als je extra Keer op Keer scoreblokken hebt aangeschaft.
De grote geluksfactor in dit spel doordat de dobbelstenen je lot bepalen nemen niet weg dat ook strategie van belang is wanneer je met meerdere mensen speelt. Zo kwamen wij erachter dat het soms kan lonen om een set te doen die misschien niet optimaal is voor jezelf maar er wel voor zorgt dat één van jouw tegenspelers niet de set kan doen die hij of zij graag wil. Dit betekent wel dat je ook goed moet opletten wat je tegenspelers doen en belangrijk is natuurlijk ook om je eigen scoreblok niet uit het oog te verliezen.
Onze Keer op Keer Review Conclusie
Keer op Keer weet zijn naam goed waar te maken. Zodra je dit dobbelspelletje eenmaal uit de kast trekt, is het moeilijk hem weer terug te leggen. Wij vinden Keer op Keer zeker het geld waard en kijken nu al uit naar de rematch. We zetten nog even snel de pluspunten en minpunten op een rij:
Pluspunten:
- Hoewel het leuk is om met veel personen te doen, is Keer op Keer ook een erg leuk dobbelspel voor 2 personen. Handig als je een keer met minder mensen bent.
- Als je niet aan de beurt bent, speel je alsnog actief mee, waardoor er vrijwel geen wachttijd aanwezig is.
- Het spel is erg toegankelijk voor iedereen.
- Zowel geluk als strategie spelen een rol, maar je hebt nooit het gevoel dat je geen invloed hebt op de uitkomst.
Minpunten:
- Hoewel het erg leuk is dat je het ook in je eentje kunt spelen, verveelt deze versie van het spel wel wat sneller dan wanneer je het met meerdere spelers speelt.
- Als je het spel veel speelt, moet je nieuwe scoreblokken aanschaffen. Wel leuk is dat deze extra scoreblokken voor meer variatie en uitdaging zorgen.
- De kleuren op de dobbelstenen en het scoreblok lijken soms te veel op elkaar, wat lastig kan zijn voor mensen met (gedeeltelijke) kleurenblindheid.
Rating: 3,5/5 sterren
Tip: Als je dit spel leuk vindt, dan is er ook nog een vervolgversie: Keer op Keer 2!