30 Seconds is misschien wel het leukste partyspel van het moment. Maar wat zijn de exacte 30 Seconds spelregels en welke versies en varianten zijn er allemaal verkrijgbaar? Ontdek in deze blog alles wat je moet weten over deze party game.
Iedereen kent het 30 Seconds spel tegenwoordig wel: het spannende party spelletje waarbij je in 2 of meer teams speelt, begrippen moet omschrijven en zoveel mogelijk goed raden terwijl een zandloper van 30 seconden terugtelt naar 0.
Dit is een ideaal spelletje om met vrienden te spelen of tijdens familieavond op tafel te zetten. Hilariteit gegarandeerd!
In deze blog nemen we je mee langs alles wat je over het spel moet weten, zoals de spelregels, inhoud van het spel, welke versies en edities er verkrijgbaar zijn en meer.
Natuurlijk is het handig om te weten welke spelonderdelen je allemaal in de doos van dit spelletje aantreft. 30 Seconds wordt geleverd met:
Het spel is te spelen vanaf 3 personen (zonder maximum) en leuk vanaf ongeveer 12 jaar. Een potje duurt gemiddeld 30 minuten.
Hoe werkt 30 Seconds precies? Het spel is in principe niet al te lastig te begrijpen. De echte moeilijkheid zit hem natuurlijk in het raden van de juiste begrippen! Hieronder geven we je de complete 30 Seconds uitleg.
Het doel van het spel is om als eerste team met je pion de finishlijn van het spelbord te halen door op tijd de begrippen te raden.
Een goede voorbereiding is het halve werk. Om het spel klaar te zetten, doorloop je onderstaande stappen:
Jullie zijn helemaal klaar om te beginnen!
Tip: het spel wordt vaak leuker met grotere teams. Speel je bijvoorbeeld met 6 spelers? Dan is het meestal leuker om voor 2 teams van 3 te gaan dan 3 teams van 2.
Een speelbeurt bestaat uit 3 verschillende fases:
We leggen elke fase hieronder uit.
De zeszijdige dobbelsteen heeft 3 mogelijke uitkomsten: 0, 1 of 2. Elke getal staat 2 keer op de dobbelsteen.
Het team dat aan de beurt is gooit de dobbelsteen voordat je een kaartje uit de houder pakt. De worp bepaalt hoeveel stappen je aan het einde van de beurt vooruit mag zetten. Het zijn eigen een soort van “minpunten”.
Raad je bijvoorbeeld alle 5 de begrippen maar heb je een 2 gegooid? Dan mag je slechts 5 - 2 = 3 vakjes vooruit. Bij een 1 zou je 4 stappen vooruit mogen; bij een 0 de volle 5.
De speler van het team die als eerste gaat omschrijven, pakt een kaartje uit de UIT-kant van de kaarthouder. Elke kaart heeft 2 gekleurde zijden. Je moet de begrippen omschrijven van de zijde die qua kleur overeenkomt met het vakje waar jullie pion op staat.
Het Startveld van het bord is blauw, dus alle teams beginnen altijd met de blauwe kant van de speelkaarten.
Elke kant van elk kaartje heeft 5 begrippen erop die omschreven moeten worden. Je mag zelf bepalen in welke volgorde je ze omschrijft.
Pas wel op: je mag de juiste zijde van het kaartje nog niet bekijken totdat jullie tijd begint. Een speler van het andere team draait de zandloper om en roept “start!”. Draai het kaartje nu om en begin met omschrijven. Jullie team heeft 30 seconden om zoveel mogelijk begrippen te raden.
Zodra de zandloper leeg is, roept iemand van het andere team “stop!” en is jullie tijd om.
Natuurlijk gelden er een aantal regels rondom het omschrijven en raden van de begrippen op de kaartjes. Laten we beginnen met de regels omtrent het omschrijven door de speler die het kaartje vast heeft, te beginnen met 2 dingen die wel mogen:
Het volgende is echter niet toegestaan:
Als je aan het raden bent, mag er wat meer. Zo mag je de letters van het alfabet bijvoorbeeld wel gebruiken en kun je in principe alle suggesties hardop roepen. Hoe meer je roept, hoe groter de kans dat je het goed hebt natuurlijk.
We gaven het al aan: hoeveel vakjes je vooruit mag, is afhankelijk van het aantal begrippen dat jullie hebben geraden en wat je gedobbeld hebt. Je pakt je score en doet dit min het getal dat de dobbelsteen aangeeft. Komt dit uit op een 0 of zelfs negatief getal? Dan blijf je simpelweg staan waar je nu staat.
Stop de gepakte kaart terug aan de IN-kant van de kaarthouder. Nu is het volgende team aan de beurt.
Naast bovenstaande regels zijn er nog een aantal andere dingen om rekening mee te houden. Zo is het handig om voor het spel af te spreken hoe strikt jullie gaan zijn. Is het bijvoorbeeld goed genoeg om “Donald” te raden als het antwoord “Donald Duck” moet zijn?
Natuurlijk is valsspelen niet toegestaan. Overtreed je een regel? Dan is de beurt van je team meteen voorbij en wordt jullie pion ook nog 1 veld teruggezet
Het spel eindigt wanneer een team met hun pion de finish heeft bereikt. Gefeliciteerd, jullie hebben gewonnen!
Als je met meer dan 2 teams speelt, kun je eventueel verder spelen om een 2e, 3e etc. plaats te bepalen.
Speel je het spel met 3 personen? Dat kan. De 30 Seconds spelregels zijn vrijwel hetzelfde als hierboven. De enige uitzondering is dat 1 speler als spelleider speelt. Verder zijn er 2 teams van ieder 1 persoon.
Als spelleider pak jij de kaartjes en omschrijf je de begrippen. Je speelt dus niet mee met een pion op het spelbord. Natuurlijk kun je meerdere potjes spelen en afwisselen wie er in de rol van spelleider kruipt.
Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar waarschijnlijk ben je ondertussen wel benieuwd naar de 30 Seconds woorden die allemaal in het spel zitten. Er staan natuurlijk talloze begrippen op de kaartjes. Hieronder delen we een aantal 30 Seconds voorbeelden:
Dit is slechts een kleine greep uit de begrippen; er zijn nog duizenden meer 30 Seconds vragen.
Wist je dat er meerdere versies van dit spel op de markt zijn? We zetten ze hieronder allemaal op een rij.
Als eerste op onze lijst staat natuurlijk het 30 Seconds basisspel waar iedereen wel mee bekend is. Dit is ook meteen de meest populaire versie van het spel en eigenlijk altijd een goede keuze.
Het gaat hierbij om een versie die in 2011 herzien is en geüpdatet.
Algemene informatie:
30 Seconds Everyday Life lijkt eigenlijk heel veel op het basisspel, maar toch komt het spel niet helemaal overeen. De spelregels mogen dan wellicht hetzelfde zijn, maar de begrippen op de kaarten zijn compleet anders. Waar je bij het basisspel eigenlijk van alles tegenkomt: artiesten, sporten, locaties, films, series, bekende personen etc., draait hier alles om het alledaagse leven.
Voor veel mensen is deze versie van het spel wat makkelijker, omdat je minder specifieke kennis nodig hebt. Denk hierbij aan begrippen zoals spinnenweb, familie, vlooienmarkt en veel meer.
Algemene informatie:
Op zoek naar een leuk kinderspelletje? Dan zit je goed met 30 Seconds Junior. In plaats van een leeftijdsgrens van 12 jaar, is dit spel al geschikt voor kinderen van 7 jaar en ouder. Je kunt natuurlijk niet vroeg genoeg beginnen met dit spannende spel!
Ook dit spel is redelijk hetzelfde als het basisspel. Aangezien de spelregels niet lastig zijn, hoeven deze niet aangepast te worden voor jongere kinderen. Wat natuurlijk wel makkelijker is gemaakt zijn de begrippen op de kaartjes. Denk aan begrippen zoals hoofdletter, drumstel, brood, kok, geit en peper.
Algemene informatie:
Woon je in België? Van alle 30 Seconds varianten kun je dan waarschijnlijk het beste voor de Vlaamse Versie kiezen.
Ook voor dit spel geldt dat de regels exact hetzelfde zijn en alleen de begrippen zijn aangepast. Waarschijnlijk raadt je het al, maar de woorden zijn veel meer toegespeeld op België. Denk aan bekende Vlaamse mensen of simpelweg woorden die in België wel gebruikt worden, maar in Nederland niet zozeer.
Algemene informatie:
Wil je een van bovenstaande 30 Seconds edities verder uitbreiden omdat je het zo vaak gespeeld hebt dat je de begrippen wel kunt dromen? Geen zorgen, want dan kun je de officiële 30 Seconds Uitbreiding aanschaffen.
Deze uitbreidingsset wordt geleverd met 240 kaarten en 2400 begrippen. Niet letterlijk elk begrip is nieuw (al zijn meer dan 1.000 wel nieuw). De nieuwe begrippen zijn namelijk gemixt met de standaard begrippen van het basisspel, waardoor je hele andere combinaties op de kaartjes hebt. Tja, geen nut om de volgorde op de kaartjes uit je hoofd te leren dus.
Algemene informatie:
Hopelijk weet je ondertussen bijna alles wat er te weten valt over dit hilarische spelletje. Hieronder helpen we je nog een stapje verder door een aantal veelgestelde vragen en onduidelijkheden over het spel te bespreken.
Of je nu simpelweg wil weten hoeveel kaartjes 30 Seconds heeft of welke onderwerpen er op de kaartjes staan, hieronder vind je alles wat je moet weten!
Elk basisspel kent 240 kaarten. Omdat elk kaartje dubbelzijdig is en 5 begrippen per kant heeft, komt dit neer op 2400 woorden/begrippen.
Wanneer je met 3 mensen bent, speel je volgens de normale spelregels, maar wijs je 1 persoon aan om als spelleider te spelen. Deze persoon speelt niet actief mee, maar omschrijft wel de begrippen op de kaartjes.
Dat is een subjectieve vraag natuurlijk. In principe zit je met het basisspel altijd wel goed. Kies voor de Vlaamse versie als je in België woont, de Junior versie als je met jonge kinderen wil spelen of Everyday Life als je het spel iets makkelijker wil maken.
Nee, het ergste wat kan gebeuren is dat je op het huidige vakje blijft staan. Eventueel zou je deze regel zelf wel kunnen toepassen als je het spel wat lastiger wil maken.
Zeker niet. Je mag gewoon omschrijven en raden in een volgorde naar keuze.
Dit verschilt natuurlijk per spelletje, maar gemiddeld ben je ongeveer 30 minuten bezig.
In principe zit er geen verschil in. De zijdes zijn alleen gekleurd zodat je weet welke kant je moet pakken. Je leest de begrippen van de zijde die dezelfde kleur heeft als het vakje waarop je staat.
Bij het basisspel kom je talloze onderwerpen tegen, zoals:
Ben je op zoek naar nog meer leuke spellen zoals 30 Seconds? Op onze site kun je meer dan genoeg inspiratie vinden. Er zijn namelijk nog veel meer leuke party games te vinden, zoals:
Bovenstaande spellen zijn natuurlijk slechts enkele voorbeelden. Meer inspiratie nodig? Bekijk dan eens alle spelletjes op onze site.
Wat is jouw favoriete versie van 30 Seconds?
Je winkelwagen is momenteel leeg.