Wil jij ook alles weten over Bowlen? Want wat zijn de regels, hoe werkt de puntentelling en hoe zit het nou precies met een strike of een spare? Wij leggen je alles uit wat je moet weten.
Bowlen is een van de leukste sporten die er is. Dat komt waarschijnlijk omdat het voor veel mensen niet aanvoelt als een sport, maar juist als een leuk spelletje. Want wat is er leuker dan gooien met ballen en kegels omver werpen? Juist, erg weinig.
De geschiedenis van bowling is naar ver in het verleden te traceren. Al rond 5200 B.C. leken de Egyptenaren een versie van dit spelletje te spelen met 9 stenen en een stenen bal. Natuurlijk is het spel in die duizenden jaren aardig wat keren veranderd. De basis van het spel dat wij vandaag de dag graag spelen is waarschijnlijk ontstaan in Duitsland, waar de eerste sporen van de kegels zijn gevonden. Destijds werd bowlen echter niet als spel gezien, maar werden de kegels gebruikt voor religieuze ceremonies.
Bowling heeft dus een bijzondere geschiedenis en wordt eigenlijk overal ter wereld gespeeld. Maar wat zijn de Bowling Spelregels precies, wat betekenen al die termen die je hoort en hoe werkt de puntentelling? In de volgende alinea's vertellen we je alles over hoe dit spel gespeeld hoort te worden.
Hoe moet je bowlen? De officiële Bowling Spelregels zijn in de basis gelukkig vrij simpel. Zoals vrijwel iedereen wel weet, is het je doel om met een bowlingbal zoveel mogelijk kegels aan het einde van de baan omver te werpen. Hoe meer kegels je omstoot, hoe meer punten je verdient.
Een potje bowlen wordt gespeeld in 10 beurten. Deze beurten heten in de bowling wereld ook wel “frames”. Een spel bestaat dus uit 10 frames. De frames worden natuurlijk per persoon gerekend.
Voor elke kegel die je omgooit, scoor je 1 punt. Natuurlijk zijn er een aantal manieren om meerdere punten te scoren. Gooi je bijvoorbeeld een strike of een spare? Dan kun je meer punten verdienen dan wanneer je niet alle pinnen omgegooid hebt.
Speel je het spel als officiële sport? Dan zitten er een aantal regels vast aan welke bowlingballen wel en niet gebruikt mogen worden. Zo is het de bedoeling dat de omtrek van de bal 21,7 cm is en dat een bal niet meer dan 7,2 kg weegt. Speel je het spel vooral voor het plezier? Dan kun je hier natuurlijk wat minder streng in zijn. In elke bal zul je drie gaten vinden waar je je vingers in kunt stoppen om hem vast te houden.
Tijdens bowlen worden er altijd 10 kegels of pinnen gebruikt. Deze pinnen staan aan het einde van de baan in een driehoek.
Een officiële bowlingbaan is zo’n 18,3 meter lang (gerekend vanaf de beginstreep tot en met de voorste kegel) en 105 cm breed. Wanneer je het spel recreatief speelt, zul je echter ook regelmatig banen tegenkomen met andere afmetingen. De banen zijn vaak gemaakt van hout of kunststof.
Tijdens het bowlen hoef je niet raar op te kijken als je veel termen hoort waarvan je niet zo goed weet wat ze betekenen. Want wat is een five bagger of een double wood precies? Hieronder zullen we alle belangrijke termen onder elkaar zetten en uitleggen. Als je alles goed wil begrijpen, kijk dan even goed naar het plaatje hieronder om te zien wat de opstelling is van de bowling pinnen en welke kegel welk nummer heeft. Dit is namelijk belangrijk voor een aantal termen.
Deze term verwijst naar het aantal stappen tot aan de foul line, voordat je de bal loslaat. Het aantal stappen dat spelers zetten ligt meestal tussen de 3 en 6, al zijn er veel mensen die het spel recreatief spelen en helemaal geen aanloop nemen. Deze mensen spelen vanuit een stilstaande positie.
Verwijst naar de complete aanloopzone.
Dit zijn de pijlen die je op een bowlingbaan vindt. De pijlen worden vaak gebruikt om te mikken.
Refereert naar de beweging die een speler maakt wanneer hij of zij de bal loslaat. De beweging is met de arm van achter naar voor, waar de bal aan de voorkant losgelaten wordt.
Brooklyn verwijst tijdens het bowlen naar 2 specifieke kegels. Welke kegels dit zijn, hangt af van of je links of rechtshandig bent. Voor rechtshandigen is het pin 1 en 2, voor linkshandigen pin 1 en 3.
De bumpers zijn de balken of rekjes aan de zijkanten van de bowlingbaan die omhoog gedaan kunnen worden zodat de ballen niet in de goot (of gutter) eindigen. Vaak worden de bumpers omhoog gedaan wanneer kinderen een bal gooien.
Dit zijn de puntjes die je op de baan vindt, zowel in de aanloopzone als op de baan zelf. De puntjes op de baan zelf worden, naast de arrows, vaak gebruikt om de bal te richten.
Beschrijft 2 kegels die achter elkaar staan. Dus bijvoorbeeld kegels 1 & 5 of pin 3 & 9.
Omschrijft een bowlingbaan met weinig tot geen olie erop.
Dit is de lijn tussen de approach (aanloopzone) en de bowlingbaan zelf. Hier mag je officieel niet overheen stappen tijdens een beurt.
1 speelbeurt. Vaak bestaat dit uit 2 worpen, maar het kan ook 1 worp zijn wanneer je een strike gooit.
1 volledig potje bowlen, dus 10 beurten/frames (per persoon).
Dit zijn de twee goten aan de zijkanten van de baan. Wanneer je de bumpers omhoog doet, kunnen de bowlingballen dus niet in de goot komen.
Beschrijft een bowlingbal die in de goot eindigt.
Dit is de voorste kegel.
Beschrijft een bowlingbaan met veel olie erop.
Een frame waarbij het je niet lukt om alle kegels in je 2 worpen om te gooien.
Een game die bestaat uit 12 strikes, het maximale aantal wat je kunt halen. Dit is dus het perfecte potje bowlen.
Een ander woord voor de witte kegels die je probeert om te gooien.
Dit refereert naar de gebied op de baan waar de kans het grootst is om een strike te gooien. Dit is afhankelijk van of je links- of rechtshandig bent. Voor linkshandigen is dit het gebied tussen kegels 1 en 2 en voor rechtshandigen tussen kegels 1 en 3.
Dit is het moment van je beweging (backswing) waarop je de bowlingbal loslaat.
Wanneer je binnen 1 frame in 2 worpen alle 10 de kegels omgooit.
Dit refereert naar de situatie waarin 2 kegels ver van elkaar afstaan zonder dat de eerste pin nog staat. Dit maakt het lastig om beide pins tijdens 1 worp om te gooien, al is het niet onmogelijk. De meest lastige split is wanneer kegels 7 en 10 beide nog staan.
Wanneer je met je eerste worp van 1 frame alle kegels omgooit.
Dit is een game die uit enkel strikes en spares bestaat.
Wanneer je 2 strikes achter elkaar gooit.
3 strikes bowlen achter elkaar.
4 strikes achter elkaar.
5 strikes achter elkaar.
6 strikes achter elkaar.
7 strikes achter elkaar.
8 strikes achter elkaar.
9 strikes achter elkaar.
10 strikes achter elkaar.
11 strikes achter elkaar.
Dat was heel wat jargon! Gelukkig is de Bowlen Puntentelling vrij simpel en hoef je de meeste termen hier niet voor te kennen. Speel je het spel dus puur voor het plezier? Dan hoef je eigenlijk niet zoveel te weten. Aan het einde van een game worden alle punten bij elkaar opgeteld. Speel je meerdere games achter elkaar? Dan kun je ervoor kiezen om de scores van alle games op te tellen om een winnaar te bepalen.
De basis is simpel: elke omgegooide kegel levert je 1 punt op. Bij een open frame scoor je dus altijd tussen de 0 en 9 punten. Echter scoor je mogelijk meer punten wanneer je een strike of een spare gooit. Hieronder leggen we beide situaties uit.
Wanneer je een spare bowlt, verdien je de standaard 10 punten die je normaal ook zou krijgen. Daarnaast tellen de punten van je volgende worp dubbel (dit gaat alleen om de eerste worp van het eerstvolgende frame, niet per se om de hele frame).
Voorbeeld: je gooit een spare en tijdens je volgende worp gooi je 5 kegels om. Je spare is dan in totaal 15 punten waard (de 5 punten krijg je extra en natuurlijk krijg je voor de tweede frame ook gewoon 5 punten voor de omvergeworpen pinnen). Het maximale aantal punten dat je uit een spare kunt halen is dus 20, wanneer je de volgende worp alle kegels in 1 keer omver gooit.
Gooi je en spare tijdens je tiende en laatste frame? Dan mag je nog 1 worp extra doen om de bonuspunten te krijgen.
Ook bij een strike krijg je in eerste instantie de standaard 10 punten en vervolgens mogelijk nog een aantal bonuspunten. In dit geval krijg je echter bonuspunten voor je volgende 2 worpen.
Voorbeeld: je gooit een strike, daarna 3 kegels om en vervolgens nog een keer 6. In totaal is je strike dan 19 punten waard. De maximale score van een strike is op deze manier 30 punten, wanneer je de volgende 2 beurten ook nog eens 2 strikes gooit.
Gooi je tijdens het tiende en laatste frame een strike? Dan mag je nog 2 extra worpen doen om je bonuspunten te verdienen.
Het maximale aantal punten dat je tijdens een potje bowlen kunt scoren is 300. Dit gebeurt dus wanneer je een Perfect Game/Buffer Game speelt en alleen maar strikes gooit. Tijdens de eerste 9 frames gooi je dus een strike en vervolgens in de laatste frame gooi je 3 strikes (1 normale, en vervolgens 2 keer tijdens je “bonusrondes”).
Hieronder sommen we nog een paar overige regels van dit spelletje op:
Wanneer je bovenstaande tips toepast en oefent, kun jij binnen no-time je beste game bowlen!
Hieronder zetten we nog een aantal veelgestelde vragen, onduidelijkheden en feitjes over dit ballenspelletje op een rij.
Een spel bestaat uit 10 kegels of pinnen.
Tijdens het hele spel is het maximale aantal punten dat je kunt halen 300. Wil je dus een topscore bowlen? Dan moet je alleen maar strikes gooien. Dit noemt men ook wel een Perfect Game.
Nee, in dit geval heb je geen strike maar een spare gegooid.
Een officiële bowlingbaan is vaak ongeveer 18,3 meter lang en 105 cm breed, al verschilt dit in de praktijk sterk.
Hoe lang een potje bowlen duurt, hangt sterk af van het aantal mensen waarmee je speelt en hoe snel iedereen is. Reken over het algemeen 45-60 minuten voor een game.
Vaak wordt er een maximum aantal van 6 mensen gehanteerd zodat een game vaak binnen een uur voorbij kan zijn. Op niet officiële banen kun je vaak echter ook wel met wat meer mensen spelen als je wil.
Ja hoor, dit kan zeker. Een game duurt dan wel aanzienlijk minder lang dan je wellicht gewend bent.
Het gewicht staat ergens op de bal gedrukt. Let wel op dat dit het gewicht is in pounds, en niet in kilogram.
Ben je benieuwd naar nog meer spelregels van de leukste spelletjes? Dan ben je aan het juiste adres. Ken je bijvoorbeeld de Petanque of Jeu de Boules Regels al? Ook voor de regels van bordspellen, kaartspellen of dobbelspellen zit je goed. Of je nou de Risk Spelregels, Pesten Regels, Ganzenbord Regels of toch liever de Sjoelen Regels wil weten, bij Leuke Bordspellen vind je alle informatie die je nodig hebt!
Je winkelwagen is momenteel leeg.