Dammen is een van de bekendste spellen ter wereld. Maar hoe speel je Dammen precies? Ontdek alle Damspel regels in deze blog.
Wie kent Dammen nou niet? Dit spel is zover we weten een van de oudste spellen ooit. De eerste restanten van wat we nu kennen als het damspel dateert namelijk zo’n 5000 jaar terug. Over klassieke bordspellen gesproken!
Het spel is in de basis relatief simpel. Eigenlijk zijn er helemaal niet zo veel spelregels om rekening mee te houden. Dat wil echter niet zeggen dat het spel makkelijk is. In tegendeel, Dammen staat bekend als een strategisch spel. Je tegenstander verslaan is nog niet makkelijk, helemaal wanneer hij of zij een expert in het spel is.
Dit is overigens ook een perfect spelletje voor 2 personen.
Maar hoe werkt Dammen precies? Hieronder leggen we alles uit over deze klassieker. Op zoek naar spelregels Dammen voor beginners? Ook dan is onze uitleg makkelijk te gebruiken.
Om te spelen heb je niet veel nodig. Het enige is een dambord en alle stenen. Een normaal bord heeft een speelveld van 10 bij 10 (dus 100 vakjes) en 40 stenen (20 per kleur, meestal zwart en wit).
Het doel van het spel is om ervoor te zorgen dat de tegenstander geen schijven meer over heeft, of geen set meer kan doen.
Tip: verdiep je voor wat variatie ook eens in Halma, ook wel bekend als Chinees Dammen.
Ga tegenover elkaar zitten en leg het dambord tussen jou en de tegenstander neer. Leg per persoon alle 20 schijven klaar op het bord. De schijven worden altijd alleen op de donkere velden (meestal zwart) gelegd. Je vormt 4 rijen met damstenen. Je houdt 2 rijen in het midden over die leeg blijven.
De speler met de witte stenen mag het spel beginnen. Heb je een spel met andere kleuren stenen? Kies dan de lichtere kleur als startspeler, of vecht het uit met een potje steen papier schaar.
Als het goed is ziet het bord er nu ongeveer hetzelfde uit als hieronder.
Let op: er zijn ook damborden met kleinere speelvelden en minder stenen. Meestal heb je dan 12 stenen, waarmee je per persoon 3 rijen van 4 vormt op een soortgelijke manier. Dit is hoe het Engelse Checkers vaak gespeeld wordt. De basis van de spelregels is nog steeds hetzelfde.
Anders dan bij bijvoorbeeld schaken geldt dat elke steen maar op 1 manier verzet mag worden: schuin naar voren. Dit betekent dus ook dat een steen nooit op een wit veld terecht kan komen; alleen op zwarte velden. Je steen moet verplaatst worden naar een leeg vakje.
Ook niet onbelangrijk: volgens de officiële Dammen regels moet je een aangeraakte steen altijd verzetten. Denk dus goed na over je move!
Wanneer er een steen van een tegenstander naast de jouwe staat en de plek over de steen leeg is, kun je de steen van je tegenstander slaan. Til simpelweg jouw steen over die van de tegenstander en de damsteen van je tegenstander ligt uit het spel.
Slaan mag zowel vooruit als achteruit. Ook is het mogelijk om tijdens 1 set meerdere stenen te slaan. Zolang je vanaf de volgende positie nog een steen kunt slaan, mag je gewoon doorgaan. Dit zijn zogenaamde meerslagen. Je mag tijdens zo’n slag dezelfde steen nooit meer dan 1 keer slaan.
Op de afbeelding hieronder zie je een voorbeeld van een meerslag.
Let op: kun je een steen slaan? Dan is dit verplicht. Ook als dit uiteindelijk nadelig voor jezelf is omdat je dan eindigt in een minder goede positie, moet je slaan. Soms kan een steen opofferen dus geen slechte set zijn!
Als je meerdere opties hebt om te slaan, gaan meerslagen altijd voor. Als er geen meerslag mogelijk is, mag je zelf kiezen welke slag je doet.
2 stenen op elkaar staan vaak bekend als de dubbele dam (al heet dit eigenlijk simpelweg een dam). Zodra 1 van jouw stenen de verste rij op het bord bereikt, kan deze niet meer verder. Deze rij wordt ook wel de basislijn van je tegenstander genoemd.
Wanneer dit gebeurt, plaats je een extra steen op de steen op deze basislijn en vorm je dus een (dubbele) dam. Deze dam mag zich ook achterwaarts over het spelbord begeven en mag zich bovendien over meerdere velden in 1 keer verplaatsen. De dam beweegt zich nog wel altijd alleen diagonaal.
Wanneer je zo’n dam gebruikt om een steen te slaan (dit heet een damslag), kan dit dus ook als de steen meerdere vakjes weg is. Je kunt bij het verzetten bovendien zelf kiezen op welk diagonaal vakje je wil eindigen. Door deze extra vrijheid kun je soms heel wat stenen in 1 beurt slaan. Een damslag gaat niet voor een meerslag. Als je met een gewone steen of een dam evenveel stenen kunt slaan, mag je kiezen welke je gebruikt.
Hieronder zie je een voorbeeld van een meervoudige damslag. Je mag bovendien nog kiezen waar je je dam aan het einde van je set laat staan: vakje 1, 2 of 3.
Speciale situatie: bereikt jouw dam de basislijn van de tegenstander, maar moet deze meteen weer verzet worden omdat je kunt (en dus moet) slaan? Dan krijg je helaas geen dubbele dam.
Een potje Dammen eindigt in de volgende scenario’s:
Een bijzondere uitkomst is remise. Wanneer beide spelers niet kunnen winnen, eindigt het in een gelijkspel (remise). Ook eindigt het spel volgens de officiële Dammen spelregels in remise in de volgende situaties:
Goed om te weten: het aantal overgebleven damschijven maakt niet uit bij remise. Als jij nog maar 1 stuk hebt en je tegenstander heeft er meer, is het nog steeds gelijkspel.
Hopelijk zijn de officiële Dammen regels ondertussen een beetje duidelijk voor je. Toch nog wat meer informatie nodig? Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen over dit spannende spel.
Wit mag altijd beginnen. Als je met andere kleuren dan zwart en wit speelt, begint de speler met de lichtste kleur.
Ja. Zodra een schijf aangeraakt is, moet je deze gebruiken om een set te doen. Je mag de stukken wel aanraken zonder ze te verplaatsen als je ze recht wil zetten, maar dit dien je van tevoren aan te kondigen.
Ja. Als je kunt slaan, is dit altijd verplicht. Een meervoudige slag gaat bovendien altijd boven een normale slag.
Jazeker mag je met Dammen achteruit slaan! Sterker nog, je moet tijdens Dammen terugslaan als dit mogelijk is. Hiervoor gelden dezelfde regels als vooruit slaan.
Nee, een slag met een (dubbele) dam heeft geen voorrang. Alleen meerslagen gaan per se voor.
Nee, om een dubbele dam te krijgen, moet jouw schijf op de basislijn van je tegenstander eindigen.
Nee, als je vaststaat, verlies je het spel. Remise houdt een gelijkspel in.
Naast Dammen zijn er nog genoeg andere leuke bordspellen voor 2 personen (of andere gezelschapsspellen). Fan van een beetje strategie en tactiek? Dan kunnen we de volgende spelletjes ook aanraden:
Natuurlijk is een klassieker zoals Zeeslag wat minder moeilijk, maar ook altijd leuk. Op zoek naar meer strategie? Op onze site vind je altijd een leuk en uitdagend spelletje.
Bekijk meer strategische spellen
Je winkelwagen is momenteel leeg.