Eenendertigen (of 31en) is een populair kaartspelletje uit Frankrijk dat perfect is voor even tussendoor. Maar hoe werkt het spel Eenendertigen precies? Ontdek alle spelregels (inclusief een aantal varianten) in deze blog.
31en vindt zijn oorsprong in het prachtige Frankrijk. Eigenlijk is het een soort van afvalrace tussen 2 tot 8 personen en probeer je als laatste over te blijven. Het is een perfect spelletje om even snel tussendoor te doen en ook geschikt voor wat grotere groepen (wat het ook een ideaal spelletje voor een vriendengroep maakt).
De Eenendertigen regels staan niet helemaal vast. In verschillende steden of regio’s kun je zeker net wat andere variaties van het spel tegenkomen. We behandelen daarom in deze blog eerst de basisregels. Daarnaast zullen we ook een aantal van deze variaties met je delen.
Hoe moet je Eenendertigen? Dit kaartspelletje is vrij simpel in de basis. Je probeert steeds een zo’n hoog mogelijk puntenaantal te verdienen voor het einde van een ronde. Uiteindelijk wil je als laatste speler overblijven.
Hieronder zetten we alle 31en spelregels op een rijtje.
Belangrijk om te weten is dat dit spel niet gespeeld wordt met alle kaarten. Je gebruikt alleen de zogenoemde piketkaarten (net zoals bij Toepen bijvoorbeeld, of zoals gebruikelijk is bij Ezelen). Dit zijn de volgende kaarten:
Elke kaart is een bepaald aantal punten waard:
Alle piketkaarten worden goed geschud en vervolgens verdeeld over de speler. Elke speler krijgt 3 kaarten om in de hand te nemen. Nog eens 3 kaarten worden open op tafel gelegd en vormen de pot. Deze kaarten worden gebruikt om kaarten uit je hand mee te ruilen.
Klaar om te beginnen?
De speler links van de deler mag het 31en kaartspel beginnen.
Je probeert met de kaarten in je hand tot een zo’n hoog mogelijke score te komen. Voor je score worden alleen kaarten van dezelfde kleur (harten, ruiten, klaver, schoppen) geteld. 31 is hierbij het maximaal aantal punten dat je kunt halen (een Aas + 2 kaarten van 10 punten). Als je 3 kaarten hebt met allemaal een andere kleur, is je score gelijk aan de kaart die de hoogste waarde heeft.
Als eerste speler heb je de keuze om je handkaarten allemaal te ruilen met de 3 open kaarten op tafel. Vervolgens wordt er met de klok mee gespeeld en mag je tijdens je beurt steeds een kaart ruilen met een kaart uit de pot. Je speelt zo om en om door totdat iemand beslist geen kaart om te ruilen. Deze persoon past dan.
Een beurt eindigt zodra een persoon past. Dit doe je wanneer je denkt de hoogste waarde van alle spelers te hebben en besluit geen handkaart om te ruilen met een kaart uit de pot.
Zodra er gepast wordt, krijgt iedere speler nog 1 beurt. Je kunt nu dus nog 1 kaart wisselen met een andere. Daarna worden de kaarten van alle spelers bekeken. Heb jij de hoogste score? Dan win je natuurlijk.
Heb jij exact 31 punten in je handen? Dan kun je ook “Verbied” roepen (in plaats van “Pas”). Vanaf dit moment stopt het spel meteen, zonder dat andere spelers nog een beurt mogen spelen.
Zoals we al kort noemden, is dit een razendsnel kaartspelletje. Je kunt dus na 1 beurt al stoppen als je echt weinig tijd hebt. Vaak wordt 31en echter in meerdere rondes gespeeld. Voor het spel geef je iedereen een aantal punten (3 is redelijk veel voorkomend).
Verlies je een ronde omdat je de laagste score hebt? Dan verlies je ook een punt. Als je 0 punten over hebt, lig je uit het spel. Je speelt zo door totdat er nog maar 1 speler over is. Deze speler mag zich de winnaar noemen.
Het Eenendertigen kaartspel wordt eigenlijk bijna nergens exact hetzelfde gespeeld, aangezien de regels niet vast staan. Er zijn dan ook veel variaties op het spel te vinden, waarbij de regels lichtelijk aangepast worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
We leggen hieronder al deze alternatieve spelregels uit.
Als je deze regel toevoegt aan je spel, mag je je handkaarten nog niet bekijken wanneer je ze krijgt. Hou ze gesloten en bepaal vervolgens als eerste speler of je ze wil wisselen met de 3 open kaarten. Je weet dus niet precies welke kaarten je ruilt.
Speel zoals je gewend bent volgens de basisregels, maar nu mag de deler zelf bepalen of hij/zij alle 3 de kaarten uit de pot wil hebben in plaats van de handkaarten. Je kunt dit eventueel combineren met het gesloten houden van de kaarten voordat je een keuze maakt.
Voeg 1 regel toe aan het basisspel: heb je een combinatie van 3 dezelfde kaarten met een andere kleur? Dan is deze set 30,5 punten waard. Lastig om dat te verslaan!
Als er een 7, 8 en 9 in de pot liggen, noemt men dit ook wel een “Vuile Was”. De kaarten worden dan omgewisseld voor 3 nieuwe kaarten in de pot.
Soms wordt er een zogenaamde Mystery Card aan het spel toegevoegd. Leg deze ondersteboven naast de 3 kaarten uit de pot. Tijdens je beurt mag je er ook voor kiezen om een handkaart met deze mysterieuze kaart om te wisselen.
Om er zeker van te zijn dat je alle spelregels ondertussen kent, nemen we je nog even mee langs een aantal veelgestelde vragen en onduidelijkheden wat betreft 31en.
Elke speler krijgt aan het begin van het spel 3 handkaarten. Er liggen daarbij altijd 3 kaarten in de pot.
Nee, tijdens het spel speel je alleen met de piketkaarten (7 t/m Aas) en niet met een heel kaartendeck.
Zeker! Dit spel is te spelen met 2-8 personen tegelijk.
Nee, dat hoeft niet. Let er wel op dat het spel (of de beurt) eindigt wanneer je geen kaart omruilt, omdat je dan past. Vervolgens worden de punten geteld, nadat iedereen nog 1 beurt heeft kunnen spelen.
Naast het Eenendertigen kaartspel zijn er nog talloze andere leuke kaartspellen te vinden die je met alleen een normaal deck speelkaarten (of 2) kan spelen. Verdiep je bijvoorbeeld eens in:
Op onze site vind je ook uitleg van andere kaartspellen. Ken je alle Ligretto spelregels of Phase 10 spelregels bijvoorbeeld al? Of je nou uitleg zoekt van je favoriete spel of gewoon wil rondkijken voor een nieuw gezelschapsspelletje: bij ons ben je aan het juiste adres.
Je winkelwagen is momenteel leeg.