Risk Spelregels Uitleg: Zo Speel je deze Klassieker
13 februari 2022Pokémon Bordspellen, Kaartspellen en Meer op een Rij
24 februari 2022Ben je benieuwd wat de Ganzenbord Regels exact inhouden? Wij vertellen je hoe dit simpele spelletje gespeeld hoort te worden.
Over Ganzenbord
Ganzenbord is een echt Oud Hollands bordspel waar veel Nederlanders mee opgegroeid zijn. Want wat doet er meer aan vroeger denken dat een ouderwets potje Ganzenbord spelen? Het is ontstaan in de 17e eeuw, wat betekent dat al heel wat generaties hebben kunnen genieten van Ganzenbord. Dit spel steekt vrij simpel in elkaar - daar zit de leukigheid natuurlijk ook - maar toch zijn er een aantal spelregels. In deze Ganzenbord uitleg vertellen we je precies hoe het nou exact zit.
Spelregels Ganzenbord
Het doel van een spelletje Ganzenbord is simpel: probeer als eerste de finish te bereiken en je wint. Dit is vakje nummer 63. Onderweg zul je echter obstakels tegenkomen die je race naar de finish makkelijker - maar zeker ook moeilijker - kunnen maken. Bereid het spel voor door het speelbord klaar te zetten, de dobbelstenen neer te leggen en je favoriete pion (vaak in de vorm van een gans natuurlijk) te kiezen. Dobbelen maar!
Algemene Informatie
Ganzenbord is te spelen met 2 tot 6 spelers. Om en om dobbelt iedere speler en verplaatst zijn pion over het bord. Er is geen vaste regel die bepaalt wie er mag beginnen, dit kun je zelf bepalen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen dat de jongste speler mag beginnen, de persoon die het hoogst dobbelt of het probleem op lossen met steen-papier-schaar. Je dobbelt met 2 dobbelstenen tegelijk en mag je pion/gans vervolgens het aantal vakjes vooruit zetten dat overeenkomt met de ogen die je dobbelt. Het spel eindigt zodra iemand de finish bereikt (vakje 63). Let echter wel op dat dit met een exacte worp moet, anders heb je nog niet gewonnen!
De Eerste Worp
Voor de eerste worp van elke speler gelden 2 unieke regels die niet bij alle worpen erna gelden. Daarom is het belangrijk dat iedereen bij zijn of haar eerste worp extra goed oplet. De regels zijn:
- Dobbel je een 4 en een 5? Dan mag je je pion meteen verzetten naar vakje 53.
- Gooi je een 6 en een 3? In dat geval mag je meteen door naar vakje 26.
Zonder deze regels zou het mogelijk zijn om meteen met je eerste worp de finish te bereiken door de ganzen vakjes.
Als je een andere combinatie gooit, verzet je je pion gewoon zoals je dat normaal ook zou doen.
Ganzenbord Regels Nummers van Speciale Vakjes
Terwijl je met je trotse ganzen pion het Ganzenbord trotseert, zul je onderweg een aantal speciale vakjes tegenkomen die een speciale betekenis hebben. Wij zetten ze op een rij:
- Vakje 6: de Brug. Je mag je pion meteen door verplaatsen naar vakje 12.
- Vakje 19: de Herberg. Helaas, je moet 1 beurt overslaan omdat je in de herberg overnacht.
- Vakje 31: de Put. Oei, je bent in de put gevallen. Je zult hier helaas in blijven totdat een andere speler langs je heen komt en je zo uit de diepte kan bevrijden. Zijn er geen spelers meer achter je? Dan sla je simpelweg 1 beurt over.
- Vakje 42: de Doornstruik. Dat prikkelt! Van schrik ga je terug naar vakje 37.
- Vakje 52: de Gevangenis. Net als in de Put zul je toch echt even moeten wachten totdat een speler je passeert en zo bevrijdt. Ook hier geldt dat als er geen spelers meer achter je zijn, je simpelweg 1 beurt overslaat.
- Vakje 58: de Dood. Helaas, je gans heeft het spel niet overleefd. Je zult helemaal aan het begin van het Ganzenbord moeten beginnen.
- Vakje 63: de Finish. Kom je hier terecht met een exacte worp? Dan win je het spel!
Bij een aantal speciale varianten van dit spel kun je ook nog andere bijzondere vakjes tegenkomen.
Speciale Ganzen Vakjes
Naast bovenstaande speciale vakjes zijn er ook nog een aantal ganzen vakjes op het bord te vinden (vandaar de naam ook natuurlijk). Ook voor deze vakjes geldt een speciale regel. Wanneer je tijdens je beurt op een gans terecht komt, moet je het aantal stappen dat je die beurt gezet hebt nogmaals vooruit gaan. Dit kan goed uitpakken voor je, maar ook slecht natuurlijk. Aan het einde van je beurt is het dus niet mogelijk dat je op een vakje met een gans staat. De volgende vakjes hebben een gans erop:
- 5
- 9
- 14
- 18
- 23
- 27
- 32
- 36
- 41
- 45
- 50
- 54
- 59
Al deze getallen zijn negenvouden en negenvouden min vier. Nog een speciale regel voor deze vakjes met een gans: kom je door de ganzen terecht op een vakje waar al een medespeler staat? Dan moet je je pion weer terug verplaatsen naar zijn beginpositie voor je worp en is de volgende persoon aan de beurt.
Zo Eindigt het Spel volgens de Ganzenbord Spelregels
Om het spel te winnen, moet je op vakje 63 terecht komen met een exacte worp. Gooi je te hoog? Dan moet je ook weer een aantal stappen terugzetten. Doordat vakje 58 met de Dood hier vlak in de buurt zit, riskeer je dat je weer helemaal vanaf voorafaan moet beginnen. Juich dus zeker niet te vroeg!
Omdat je dit speelt door simpelweg te dobbelen en er geen strategie aan te pas komt, wordt de winnaar van dit spel bepaald door puur geluk. Je hebt natuurlijk geen invloed op hoeveel je dobbelt. Bijkomend voorbeeld: valsspelen is hierdoor vrijwel onmogelijk. Dit maakt het spel uitermate geschikt voor kinderen, maar ook volwassenen kunnen zeker nog van zo’n ouderwets potje genieten.
De Ganzenbord regels zijn simpel, maar je leert ze natuurlijk het allersnelst door het spel zelf te spelen!
Alternatieve Regels Ganzenbord
Het spel zoals we het hierboven hebben beschreven is de basisvariant van Ganzenbord. De regels zijn simpel en snel te leren. Maar natuurlijk kun je, zoals bij vele spelletjes, je eigen twist bedenken en aan het spel toevoegen. Zo kun je bijvoorbeeld zeggen dat elk vakje met een gans erop iets anders betekent, de bestaande speciale vakjes aanpassen of zelfs nieuwe speciale vakjes toevoegen. Spreek van tevoren natuurlijk even goed af welke regels jullie volgen, maar voor de rest kun je je creativiteit de vrije loop laten.
Hieronder geven we een aantal voorbeelden van alternatieve regels die je zou kunnen toepassen:
- Wanneer je op een vakje met een gans komt, moet je altijd terug naar de positie waar je begon.
- Kom je op een ganzenvakje? Dan moet je 1 stap achteruit doen.
- Je bent verliefd op een andere gans en loopt pas verder zodra de gans die achter je staat, je heeft ingehaald. Kies zelf een vakje om deze regel te plaatsen. Als er geen ganzen achter je zitten, mag je gewoon doorlopen.
- Maak kaartjes met opdrachten of rekensommen erop en koppel deze aan speciale vakjes. Je moet een opdracht of som uitvoeren als je op zo'n vakje komt. Doe je dit niet of heb je het fout? Dan moet je terug naar de positie waar je deze beurt begon.
- Dobbel nog een keer!
Er zijn natuurlijk nog meer dan genoeg andere spelregels te bedenken. Maak Ganzenbord op deze manier helemaal uniek!
Veelgestelde Vragen en Onduidelijkheden
Soms loop je tegen situaties aan waarbij je niet precies weet wat je moet doen. Speciaal daarom zetten wij hieronder nog een aantal veelgestelde vragen en onduidelijkheden over de Ganzenbord regels op een rijtje.
Wat als je 9 gooit met Ganzenbord?
Op elk 9e (en negevouden min vier) vakje staat een Gans. Zodra je op zo'n vakje komt, mag je het aantal ogen dat je gegooid hebt nogmaals vooruit. Om te voorkomen dat je vanaf de startpositie meteen naar het einde kunt wandelen, gelden er speciale regels als je tijdens je eerste beurt een 9 gooit. Bij een 5 en een 4 ga je naar vakje 53, en bij een 6 en een 3 naar vakje 26.
Hoe kom je uit de put bij Ganzenbord?
Om uit de put te komen moet je simpelweg geduld hebben. Een andere speler moet je passeren om eruit te komen. Als er geen spelers meer achter je zitten, wacht je 1 beurt.
Hoeveel vakjes heeft Ganzenbord?
Het klassieke spel heeft in totaal 63 vakjes.
Wat is Levend Ganzenbord?
Levens Ganzenbord is een variant op het bekende spelletjes waarbij mensen zelf als pion spelen. Leuk als variatie!
Hoe lang duurt Ganzenbord?
Een gemiddeld potje duurt vaak ongeveer 15 minuten. De totale speeltijd is erg afhankelijk van je geluk.
Meer Ganzenbord
Wist je dat er ook verschillende varianten op het Hollandse Ganzenbord zijn? Zo is er een Efteling Ganzenbord in het thema van een wildwaterbaan en een Disney Ganzenbord met populaire Disney personages zoals Mickey Mouse en Winnie de Pooh. In deze versies kunnen de vakjes wel een iets andere betekenis hebben. Naast het klassieke bordspel van vroeger is er ook nog een groot (Reuze Ganzenbord) en klein (Ganzenbord Reisspel) formaat.
Ben je op zoek naar meer Hollands plezier? Dan kunnen we bijvoorbeeld het Keezenspel aanraden. Of verdiep je bijvoorbeeld eens in de Rummikub regels. Op onze site vind je meer dan genoeg leuke bordspellen en andere spelletjes!