
Gezelschapsspel Volwassenen Top 30
19 april 2023
Oud Hollandse Spelletjes: 30 Keer Nostalgisch Plezier
29 april 2023Hartenjagen is een spannend kaartspel dat meestal met 4 personen gespeeld wordt. Maar hoe werkt het precies? Ontdek alle Hartenjagen spelregels in deze blog!
Inhoudsopgave
TonenVerbergenOver het Hartenjagen Kaartspel
Hartenjagen is een populair kaartspelletje dat vaak geschikt is voor 4 personen, al zijn er ook versies waarbij je met minder spelers kunt spelen. Spelers racen eerst richting de 50 punten. Daarna draait het spel om en probeert iedereen exact op 0 punten te eindigen.
Er zijn talloze verschillende versies van het spel bekend. In deze blog bespreken we daarom de volgende populaire speelmethodes:
- Nederlands Hartenjagen
- Amerikaans Hartenjagen (Black Lady)
- Achterhoeks Hartenjagen
- Argentijns Hartenjagen
Naast al deze versies zullen we je ook nog meenemen langs een aantal minder bekende speelwijzen. Eindeloos plezier dus!
Tip: als je fan bent van dit spel, is Toepen of Jokeren misschien ook iets voor je.
Nederlands Hartenjagen Spelregels
Hoe werkt Hartenjagen als je volgens de Nederlandse spelmethode speelt? Hieronder vertellen we alles wat je moet weten.
Voorbereiding van het Spel
Bij de Nederlandse versie wordt er tijdens het spel alleen gebruikgemaakt van de zogenaamde piketkaarten. Dit zijn de kaarten van 7 t/m de aas. De overige kaarten (inclusief de Joker) doen dus niet mee. Je gebruikt wel alle kleuren van de kaarten (harten, ruiten, schoppen en klaver).
Schud de piketkaarten door elkaar en geef er 8 aan elke speler. Alle 32 piketkaarten zijn nu verdeeld. Vervolgens mag elke speler 3 kaarten selecteren om door te geven aan een andere speler. Wie de kaarten krijgt, is afhankelijk van de ronde:
- Ronde 1: de speler links van je
- Ronde 2: de speler rechts van je
- Ronde 3: de speler tegenover je
- Ronde 4: er worden geen kaarten doorgegeven
De speler die de Klaver 7 heeft mag de volgende ronde beginnen.
Spelverloop
Voordat we uitleggen hoe het spel precies werkt, is het handig om te weten hoeveel punten alle kaarten waard zijn. Hiervoor gelden de volgende regels:
- Alle harten kaarten zijn 1 (straf)punt
- De klaver Boer is 2 (straf)punten
- De schoppenvrouw is 5 (straf)punten
Het totaal aantal (straf)punten dat je in een ronde kunt halen is dus 15.
Speelbeurten
Nadat de eerste speler een kaart heeft gespeeld en wordt er verder gespeeld. De bedoeling is dat je een kaart opgooit van dezelfde kleur. Kun je dit niet? Dan gooi je een andere kaart weg. Deze kaart heet ook wel een vuiltje.
Je probeert een slag (wanneer iedereen 1 kaart heeft gespeeld) te winnen door de hoogste kaart van de gevraagde kleur op te gooien. Met een vuiltje kun je dus geen slag winnen. De winnaar van de slag mag de kleur van de volgende slag bepalen. De speler die mocht uitkomen tijdens de vorige slag is nu de deler.
Een ronde bestaat uit 8 slagen, aangezien dan alle kaarten op zijn. Op dat moment worden de punten voor elke speler opgeteld en ergens genoteerd.
Speel door totdat iemand de grens van 50 punten bereikt heeft. De puntentelling draait nu om en telt weer af. Je probeert op precies 0 punten uit te komen.
De Pit
Soms kan het voorkomen dat je alle 15 punten in een ronde haalt. Dit heet een pit. Je hebt nu dus 15 (straf)punten en mag zelf kiezen of je deze bij jezelf optelt/aftrekt, of bij andere spelers optelt/aftrekt. Of je optelt of aftrekt is natuurlijk afhankelijk van de richting die de puntentelling op dat moment heeft.
Einde van het Spel
Nederlands Hartenjagen eindigt wanneer iemand exact 0 punten heeft nadat de puntentelling eerst richting de 50 is gegaan. Gefeliciteerd!
Amerikaans Hartenjagen Uitleg
Internationaal gezien is Amerikaans Hartenjagen (Black Lady) waarschijnlijk de populairste variant van het spel. Bij deze variant worden alle 52 speelkaarten gebruikt.
De kaarten worden verdeeld over 4 spelers (iedereen heeft er dus 13). Er worden weer 3 kaarten doorgegeven, afhankelijk van de ronde:
- Ronde 1: de kaarten gaan naar links
- Ronde 2: de kaarten gaan naar rechts
- Ronde 3: de kaarten gaan naar de speler tegenover je
- Ronde 4: er worden geen kaarten doorgegeven
- Ronde 5: begin deze cyclus weer van voorafaan
Speelmethode
Het doel van het spel is om zo weinig mogelijk strafpunten te krijgen. Elke harten kaart is 1 strafpunt en de schoppenvrouw is 13 strafpunten. Vandaar de naam Black Lady dus!
De speler die de Klaver 2 heeft, mag het spel beginnen en voor de eerste slag uitkomen. Speel met de klok mee en speel steeds een kaart van dezelfde kleur (dit heet kleur bekennen). Ook hier kun je een vuiltje opgooien als je geen kaart van dezelfde kleur hebt. Je wint een slag als je de hoogste kaart van de gekozen kleur speelt.
Een ronde eindigt na 13 slagen (dan zijn alle kaarten op). Tijd voor de puntentelling!
Anders dan bij Nederlands Hartenjagen zijn er nu in totaal 26 strafpunten te verdienen. Heb jij na een ronde al deze strafpunten? Dan ontvang jij juist geen strafpunten, terwijl alle overige spelers per persoon 26 strafpunten krijgen.
Einde van het Spel
Speel door totdat iemand een vooraf afgesproken puntenaantal bereikt. Meestal worden er 100 punten gehanteerd, maar je kunt natuurlijk ook iets anders kiezen. De speler die vervolgens de minste strafpunten heeft, wint het spel.
Spelregels Hartenjagen op de Achterhoekse Manier
Wist je dat het kaartspel Hartenjagen in de Achterhoek net iets anders gespeeld wordt? In principe volg je in grote lijnen de regels van Nederlands Hartenjagen. Het enige verschil is de puntentelling. Let hierbij op de volgende aanpassingen:
- De schoppenboer is nu 8 (straf)punten
- De ruitenvrouw is nu 6 (straf)punten
- De klavervrouw is nu 3 (straf)punten
In totaal zijn er tijdens een ronde nu 25 strafpunten te verdelen.
Deze variant wordt ook wel eens gespeeld met de regel van “miezen”. Dit houdt in dat je voor het spelen zegt dat je geen strafpunten behaalt. Klopt dit? Dan krijg je 10 punten in mindering. Klopt het niet? dan krijg je 10 extra strafpunten.
Het is ook mogelijk om “blind te miezen”. Je zegt dan geen strafpunten te krijgen voordat je je kaarten ziet. Je speelt nu om 20 punten meer of minder.
Argentijns Hartenjagen Regels
Speel je volgens de Argentijnse regels, ook wel bekend als afstraffen? Ook dan gelden er een aantal uitzonderingen op de normale spelregels. De puntentelling werkt nu als volgt:
- De schoppenvrouw is 13 punten waard
- Alle boeren zijn 5 punten waard
- Alle harten zijn 1 punt waard
Er zijn hier heel wat punten te verdelen: 45 per ronde. Vandaar de naam afstraffen! Juist al die punten maakt deze spelvariant zo populair bij veel mensen.
Bij deze versie mag de speler met de Klaver 2 beginnen.
Overige Varianten van het Kaartspel Hartenjagen
Op zoek naar nog meer manieren om dit kaartspel te spelen? Hieronder delen we nog wat versies van het spel met je.
Hartenjagen met 5 Personen
Spelen met 1 extra persoon kan ook. Haal de ruiten 2 en klaver 3 uit het spel en verdeel de kaarten. Speel volgens de normale Amerikaanse regels.
Let op de volgende volgorde bij het doorgeven van de kaarten tijdens de ronde als je met z’n vijven speelt:
- Ronde 1: naar links
- Ronde 2: naar rechts
- Ronde 3: naar links
- Ronde 4: naar rechts
- Ronde 5: vasthouden
- Ronde 6: begin de cyclus opnieuw
Hartenjagen met 3 Spelers
Wil je met 3 spelers Hartenjagen in plaats van 4? Dat is gelukkig gewoon mogelijk! Je kunt gewoon de normale regels volgen als Amerikaans Hartenjagen. Het enige verschil is dat je de klaver 3 of ruiten 2 voor het spel verwijdert. Er zijn nog 51 kaarten over, die over 3 spelers verdeeld kunnen worden.
Let op dat je nu geen kaarten kunt weggeven aan de speler tegenover je. Je gaat meteen naar een ronde waarbij geen kaarten uitgewisseld worden en begint daarna weer van vooraf aan.
Hartenjagen 2 Personen
Ook met 2 personen kun je in principe dit kaartspel gewoon spelen. Deel de kaarten op in 3 delen. Gebruik daarom 51 kaarten volgens de Amerikaanse regels, of de normale 32 kaarten volgens de Nederlandse spelregels. In het laatste geval krijgen beide spelers 11 kaarten en gaan er 10 naar de pot.
Bij elke slag spelen niet alleen de 2 spelers, maar komt er ook een kaart uit de pot op de stapel (soms ook wel neutrale speler genoemd). Let dus op dat je tijdens deze versie niet alle punten kunt verzamelen.
Split Pass
Speel volgens de normale Amerikaanse/Black Lady regels, maar voeg een extra manier toe om kaarten door te geven. Tijdens ronde 4 wordt er 1 kaart aan de speler links gegeven, 1 kaart aan de speler rechts en 1 kaart aan de speler tegenover je.
Aldergrove Pass
Speel volgens de Amerikaanse regels, maar geef tijdens ronde 4 twee kaarten door aan de speler links en twee kaarten aan de speler rechts van je.
Chinees Hartenjagen
Ontvang je een Schoppen 10? Dan krijg je 2 keer zoveel strafpunten. Als je geen Schoppen 10 krijgt, mag je 5 strafpunten van je score aftrekken. Dit geldt alleen als je met de kaart blijft zitten.
Black Maria
Ook de Britten hebben hun eigen manier om dit spel te spelen. De regels lijken op de Black Lady spelregels, met de volgende uitzonderingen:
- Je geeft alleen kaarten door naar rechts
- Hartenkaarten mogen altijd gespeeld worden, behalve tijdens de eerste ronde
- De puntentelling is als volgt:
- Schoppenvrouw: 15 punten
- Hartenaas: 5 punten
- Hartenheer: 4 punten
- Hartenvrouw: 3 punten
- Hartenboer: 2 punten
- Overige harten kaarten: 1 punt
Veelgestelde Vragen en Onduidelijkheden
Hopelijk heb je ondertussen genoeg inspiratie om op je favoriete manier Hartenjagen te spelen. Hieronder delen we de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen en onduidelijkheden over het spel.
Welke kaarten gebruik je bij Hartenjagen?
Dit is afhankelijk van de versie die je speelt. Tijdens Amerikaans Hartenjagen gebruik je alle speelkaarten. Bij Nederlands Hartenjagen gebruik je alleen de piketkaarten (7 t/m Aas).
Wie mag beginnen met Hartenjagen?
De speler met de Klaver 2 mag beginnen bij de meeste versies van het spel. Bij de Nederlandse versie is het de persoon met de Klaver 7.
Kan het spel ook met meer of minder spelers dan 4?
Zeker, al moeten de spelregels dan wel licht aangepast worden. Je kunt echter ook met 2, 3, 5 of zelfs meer mensen spelen. Extreem Hartenjagen wordt zelfs met 8 spelers tegelijk gespeeld, waarbij je eigenlijk 2 potjes door elkaar hebt lopen.
Wanneer eindigt het spel?
Meestal wordt er doorgespeeld tot een vooraf afgesproken puntenlimiet. Er zijn wel uitzonderingen. Bij de Nederlandse versie ga je bijvoorbeeld eerst naar de 50 punten en tel je vervolgens terug om exact op 0 uit te komen.
Ontdek meer zoals Hartenjagen
Wist je dat je op Leuke Bordspellen nog veel meer leuke kaartspellen kunt vinden? Zo hebben we eerder al de spelregels op een rij gezet van een aantal van onze favoriete kaartspellen, zoals:
- Zweeds Pesten, dat plezier garandeert voor de hele familie
- Duizenden, een spel dat op Rummikub lijkt en waarbij je probeert zo snel mogelijk 1000 punten te scoren
- Liegen kaartspel, waarbij bluffen centraal staat
Ook van kaartspellen die je niet met normale speelkaarten speelt vind je uitleg op onze site. Ken je de Skip-Bo spelregels en Phase 10 spelregels al bijvoorbeeld?
Heb je nog wel wat ruimte in je spelletjeskast? Kijk dan eens rustig bij alle kaartspellen op onze site!
Wat is jouw favoriete manier om Hartenjagen te spelen?