Heb je ook altijd al willen weten hoe je dit leuke spelletje met balletjes precies moet spelen? In deze blog leggen we je de officiële Jeu de Boules Spelregels uit en vertellen we je meer over dit prachtige spelletje.
Jeu de Boules kent een lange geschiedenis die niet iedereen kent. De meeste mensen denken dat dit spel van oorsprong Frans is. Dat kan toch ook haast niet anders met zo’n naam? Hoewel we dit zelf vroeger ook altijd dachten, komt het spel origineel echter uit Griekenland.
De Grieken speelden het spelletje als een krachtspel dat een beetje leek op kogelstoten. Uiteindelijk waren het de Romeinen die het spel hebben omgebouwd tot een behendigheidsspel. Dit is de vorm die we tegenwoordig nog steeds kennen (al zijn er sindsdien natuurlijk wel een aantal kleine aanpassingen geweest). In de Middeleeuwen werd dit spel veel gespeeld in Europa en vooral in Frankrijk. En tegenwoordig spelen we het nog steeds maar al te graag! Zo is het niet alleen leuk als recreatie, maar zijn er ook officiële wedstrijden.
Bekijk Jeu de Boules sets bij bol.com
Er bestaat soms nog wel eens verwarring over de naamgeving van het spel, want is het nu Jeu de Boules of toch Petanque? Deze twee namen worden eigenlijk vrij vaak door elkaar gebruikt om hetzelfde aan te duiden. Technisch gezien is Petanque echter een variant van Jeu de Boules die vooral in Provence gespeeld wordt. Jeu de Boules is dus een ietwat breder begrip.
Maar nu de belangrijkste vraag: hoe speel je Jeu de Boules precies? De basisregels van het spel zijn vrij simpel: probeer de grote ballen (boules) zo dicht mogelijk bij het kleine balletje (ook wel but of cochonnet genoemd) te werpen. Dit spelletje wordt altijd gespeeld in 2 teams. Hierbij zijn er 3 mogelijkheden:
De regels van het spel zijn in alle drie de varianten eigenlijk hetzelfde. Het enige verschil is het aantal spelers met wie je speelt en hoeveel boules elke speler krijgt. Om een potje Jeu de Boules te spelen moet je volgens de officiële spelregels dus eigenlijk met een even aantal mensen zijn zodat de teams eerlijk verdeeld kunnen worden. Wanneer je recreatief speelt, kun je natuurlijk ook andere combinaties verzinnen en komt het niet zo nauw op de regeltjes aan. Zolang je maar plezier hebt!
Ook goed om te weten: om dit balspelletje te spelen heb je vrijwel niets nodig, behalve een Jeu de Boules set en een geschikte locatie. Professionele spelers spelen het spel op een zogenaamde Boulodrome, wat een overdekte baan is speciaal voor dit spel. Je speelt dan op een ondergrond van grind of gravel. Maak je echter geen zorgen, want recreatief is het spel vrijwel overal te spelen: op het strand, in het bos of op een parkeerplaats. Zolang er maar een beetje ruimte is!
Wanneer je het spel tête à tête speelt, krijgt iedere speler 3 boules om mee te werpen.
Kies je ervoor om Doublette te spelen? Ook in dat geval geldt dat iedere speler 3 boules krijgt om te werpen, al bestaat elk team in dit geval dus uit 2 personen.
Speel je het spel Triplette en dus met 3 personen per team? Dan krijgt iedere speler 2 boules, 1 minder dan bij de overige varianten dus.
Voordat je echt kunt beginnen met werpen, is het tijd om te bepalen welk team mag beginnen. Je kunt dit op meerdere manieren bepalen:
Vervolgens is het belangrijk om te bepalen vanaf welk punt er geworpen mag worden. Het startende team mag kiezen waar dit is. Meestal wordt er een cirkel op de grond getekend. Vanaf deze cirkel wordt de but zo’n 6-10 meter weggeworpen. De but moet uiteindelijk minimaal 1 meter uit de weg van obstakels liggen. Lukt dit niet? Gooi de but dan opnieuw.
Wanneer alle voorbereidingen zijn getroffen, mag het startende team (Team 1) de eerste boule gooien. Het is dus je doel om deze boules zo dicht mogelijk bij de but te krijgen. Vervolgens mag Team 2 een boule werpen. Zodra beide teams 1 bal hebben gespeeld, mag elke keer het team spelen dat het verst van de but ligt (gemeten vanaf de ballen die het dichts bij het butje liggen voor beide teams). Zo kan het dus voorkomen dat 1 team alle boules al heeft geworpen en het tweede team pas daarna de overige 5 ballen mag spelen. Wanneer je toch een boule dichter bij de but krijgt dan de tegenstanders, is het andere team weer aan de beurt. Speel zo door totdat beide teams geen ballen meer over hebben.
Tijdens dit spel is het toegestaan om je tegenstanders in de weg te zitten. Zo mag je met jouw bal de boule van een tegenstander wegstoten of zelfs de but wegstoten. Kijk dus goed wat je opties zijn als je wil winnen.
Zodra iedereen de boules heeft geworpen, is het tijd om de punten bij elkaar op te tellen. De afstand tussen de but en de boules is altijd het uitgangspunt om te bepalen welk team wint. We leggen hieronder uit hoe de puntentelling precies werkt volgens de Jeu de Boules regels.
Kijk aan het einde van een ronde welke boule het dichtst bij het butje ligt. Het team dat deze boule heeft geworpen, wint de ronde. Het winnende team krijgt vervolgens punten voor elke bal die dichter bij de but liggen dan een bal van het verliezende team. Hieronder zullen we een voorbeeld van de puntentelling geven.
Voorbeeld: Stel je voor dat het veld er aan het einde van een beurt zoals hierboven uitziet. Het gele rondje is het butje, de grijze ballen de boules van Team 1 en de rode van Team 2. Team 1 heeft in dit geval een bal het dichtst bij het butje en wint. In bovenstaande situatie liggen 2 van de grijze ballen dichter bij het butje dan de dichtstbijzijnde bal van Team 2. De laatste boule van het eerste team ligt echter verder weg dan de dichtstbijzijnde bal van Team 2. In dit geval scoort Team 1 dus 2 punten en krijgt het verliezende team geen punten.
Jeu de Boules wordt gespeeld totdat een team 13 punten heeft kunnen scoren. Dit duurt dus sowieso meerdere rondes. Het team dat als eerste de 13 punten bereikt, wint het hele spel.
Heb je een korte en eenvoudige samenvatting van het spel nodig? Hieronder zetten we alle stappen puntsgewijs onder elkaar:
Simpel, toch?
Je hebt alleen een set nodig (1 butje en boules) en een locatie om het te spelen.
Dat is afhankelijk van het aantal spelers. Speel je met 1 of 2 personen per team? Dan krijgt iedereen 3 ballen. Speel je met 3 spelers in een team? Dan krijgt elke speler 2 ballen.
Nee, dit hoeft niet. Zolang het iemand uit hetzelfde team is die de eerste bal gooit, is het prima.
Dit is afhankelijk van de situatie. De volgende mogelijkheden zijn er:
Tijdens een ronde krijgt het winnende team minimaal 1 punt en kun je maximaal 6 punten krijgen.
Dit balletje heet ook wel de but, het butje of de cochonnet.
Dat is afhankelijk van hoe het potje loopt en hoeveel punten er verdiend worden. Het kan vrij snel afgelopen zijn, maar soms duurt een potje ook circa een uur.
Ben je op zoek naar de Spelregels van meer leuke spelletjes? Op onze site vind je alles wat je moet weten over de leukste spelletjes. Ken jij de Sjoelen Regels, Bowlen Regels, UNO Spelregels, Mens Erger Je Niet Regels, Pesten Regels of Risk Spelregels bijvoorbeeld al? Wat voor spelletje je ook wil spelen, bij ons ben je aan het juiste adres!
Bekijk alle spelletjes op onze site