Kalaha is een bijzonder spelletje waar je eigenlijk niet heel veel voor nodig hebt. Maar hoe speel je Kalaha precies? Wij leggen alles uit wat je moet weten.
Kalaha (soms ook bekend als Warri, Bao, Oware of Wouri of Mankala) is een Mankalaspel. Mankalaspellen zijn een van de oudste soorten spellen ter wereld. Hoe, waar en wanneer het precies ontstaan is, weet niemand zeker. Toch zijn er redelijk wat aanwijzingen dat de Oude Egyptenaren deze spellen voor het eerst speelden. Sindsdien heeft het zich verspreid over Afrika, en vervolgens de rest van de wereld. Over klassieke spelletjes gesproken dus!
Vroeger moesten ze het natuurlijk doen met beperkte materialen. Je hebt voor een spelletje Kalaha daarom ook niet heel veel nodig. Het spel bestaat namelijk uit een speelbord en iets dat als fiches kan figureren. Soms zijn dit daadwerkelijk fiches, maar ook kleine steentjes en schelpjes worden vaak gebruikt.
Heel wat anders dan de meeste bordspellen en kaartspellen die wij gewend zijn!
Bekijk Kalaha spellen bij bol.com
Oké, genoeg geschiedenisles. Hieronder leggen we je uit hoe dit spel precies werkt en bespreken we naast de basisregels ook een aantal veel voorkomende varianten. Klaar voor de volledige Kalaha spel uitleg?
Tijdens dit spel is het je doel om zoveel mogelijk fiches te verzamelen voordat 1 van de spelers alle fiches aan zijn/haar kant van het bord weg heeft gespeeld.
Je kunt Kalaha met 2 personen spelen.
Bereid het spel voor door het Kalaha bord klaar te zetten. In elk kommetje van het bord leg je vervolgens 4 fiches (of andere kleine objecten zoals steentjes) neer.
Je legt het Kalaha spel in de breedte neer, waardoor je zelf 6 kommetje voor je hebt. Dit is jouw speelveld: de overige 6 gaatjes zijn voor je tegenstander.
Aan de uiteinden van het bord vind je 2 grotere kommen. Deze worden gebruikt om je fiches te verzamelen. De kom aan jouw rechterkant is van jou. Dit is je verzamelvak.
Kies een startspeler. Je hebt niet per se een voordeel wanneer je het spel begint, dus kies gewoon willekeurig. Een potje steen papier schaar lost dit dilemma vaak snel genoeg op.
Ben je aan de beurt? Dan neem je alle stenen uit 1 van de kommetjes. Deze 4 steentjes verspreid je vervolgens 1 voor 1 over je andere kuiltjes. Dit wordt ook wel zaaien genoemd.
Volgens de officiële regels zaai je tegen de klok in, maar je kunt ook met de klok mee spelen. In principe maakt het niet veel uit, zolang je je tijdens een potje maar aan 1 speelrichting houdt.
Laat 1 steentje vallen in elk vakje (links- of rechtsom) vanaf het vakje waar je bent begonnen, totdat je steentjes op zijn. Kom je langs je eigen verzamelvak? Dan laat je hier ook een steentje invallen. Kom je langs het verzamelvak van je tegenstander? Deze sla je over: ga verder naar jouw eerste kuiltje.
Je laat tijdens Kalaha dus ook steentjes vallen in de kuiltjes van je tegenstander.
Wanneer je het laatste steentje in je hand hebt losgelaten, zijn er 3 opties:
Kalaha eindigt zodra de 6 kuiltjes aan 1 kant van het bord helemaal leeg zijn: er ligt geen steentje of fiche meer in. Op dit moment telt iedere speler hoeveel steentjes er in zijn of haar verzamelbak zitten. Degene met de meeste steentjes wint het spel.
De regels zoals we die hierboven hebben geschreven zijn de basisregels van Kalaha. Echter zijn er ook nog een paar alternatieven te verzinnen die ook vaak gespeeld worden:
In onze basisregels gingen we uit van meervoudig zaaien; onze favoriete manier om het spel Kalaha te spelen. Een ander populaire manier om Kalaha te spelen is echter met enkelvoudig zaaien en het stelen van steentjes. We leggen hier uit wat er dan anders is.
De meeste regels zijn hetzelfde, maar wanneer je de steentjes uit je kuiltje hebt weggespeeld, mag je niet verder spelen. Als je met zaaien eindigt in een 1 van je eigen vakjes en is deze leeg? Dan plaats je dit steentje samen met de steentjes in het vakje er tegenover (dus in het kuiltje van je tegenstander) in je eigen verzamelbak. Dit wordt ook wel stelen of eten genoemd.
Je kunt zelf kiezen of je nog een beurt mag wanneer je je laatste steentje in je verzamelbak dropt. Meestal doe je dit wel.
Optionele regel: je kunt ervoor kiezen dat je alleen steentjes mag stelen wanneer het aantal stenen in je vakje overeenkomt met het aantal steentjes in het vakje van de tegenstander.
Onder deze regel doe je aan enkelvoudig zaaien en mag je steentjes stelen. Kom je langs je verzamelvakje? Dan mag je er geen steentje in leggen. Je scoort dus alleen punten door steentjes te stelen/eten.
Je kunt het spel ook spelen met een puntendoel. In dit geval stopt het spel niet wanneer alle steentjes aan 1 kant op zijn, maar wanneer iemand een X aantal steentjes in zijn verzamelvakje heeft.
Je kunt er ook voor kiezen om in het begin niet in elk vakje 4 steentjes te leggen, maar hier mee variëren. Leg er bijvoorbeeld 3 in de één, 6 in de ander en 2 in de volgende. Het totaal aantal steentjes blijft meestal wel gelijk.
Wil je Kalaha kopen? Hoewel de steentjes makkelijk zelf verzameld kunnen worden, heb je wel een speelbord nodig. We raden je aan hiervoor eens bij bol.com te kijken. Hier vind je meerdere soorten Mankala/Kalaha spellen.
Door het compacte formaat is Kalaha overigens ook ideaal als reisspelletje.
Ben je op zoek naar nog meer uitleg van populaire spelletjes? Op onze site vind je genoeg, van kaartspellen zoals Liegen en Presidenten tot de Yahtzee regels en nog veel meer. Ook een aanrader als je van simpele spelletjes houdt is om je eens te verdiepen in de Shut the Box spelregels.
Kijk ook eens in onze bordspellen top 10 of overzicht met leuke kaartspellen als je een leuk spelletje zoekt. Op onze site vind je altijd wel wat!
Je winkelwagen is momenteel leeg.