Keezenspel Review – Oer-Hollandse Gezelligheid
18 januari 2022Keer op Keer Review: Altijd meer dan 1 Spelletje
20 januari 2022Keer op Keer is een dobbelspelletje uit 2016 dat de laatste jaren alleen maar populairder is geworden. Maar hoe speel je het precies? Ontdek het in onze Keer op Keer uitleg.
Keer op Keer Spelregels - de Voorbereiding
Het Keer op Keer dobbelspel kun je spelen met 1 tot 6 mensen. Voor 2 tot 6 personen gelden dezelfde spelregels, maar als je dit spel in je eentje speelt, dan werkt het iets anders. We zullen daarom beide versies uitleggen. Voordat je begint aan het spel, zorg ervoor dat je de volgende benodigdheden klaar hebt liggen:
- Scoreblokken naar keuze (de originele of extra blokken)
- 3 dobbelstenen met kleuren
- 3 dobbelstenen met cijfers
- Stiften
Al deze dingen vind je standaard in de speldoos, behalve de extra Keer op Keer scoreblokken die je apart kunt aanschaffen. Als de stiften opraken of je ze niet fijn vindt, kun je deze natuurlijk altijd vervangen met een eigen pen of potlood.
De Keer op Keer Spelregels voor 2 tot 6 Personen
Je begint het spel door een startspeler te kiezen (op welke manier je ook maar wil). Iedere beurt gooi je met alle 6 dobbelstenen tegelijk. De speler die gedobbeld heeft, mag als eerste een combinatie kiezen van 1 dobbelsteen met een cijfer en 1 met een kleur en legt deze apart. De gekozen combinatie moet vervolgens aangekruist worden op zijn of haar scoreblok. Kies je bijvoorbeeld 4 en rood? Dan moet je vier rode hokjes aankruisen. De overige spelers mogen nu uit de overgebleven 4 dobbelstenen een combinatie kiezen en deze op hun eigen blad wegstrepen. Deze spelers mogen dezelfde combinatie kiezen.
Speciale Regels voor de Eerste 3 Beurten
Tijdens de eerste 3 worpen geldt er een uitzondering: iedere deelnemer mag kiezen uit alle 6 dobbelstenen. Zodra er 3 worpen gegooid zijn, mag alleen de actieve speler kiezen uit alle 6 dobbelstenen en moeten de overige spelers een keuze maken uit de overgebleven 4.
Passen
Op elk moment mag een speler besluiten om geen dobbelstenen te kiezen en geen hokjes af te strepen. De overige spelers mogen dan kiezen uit alle 6 dobbelstenen om een combinatie te vormen. Ook de overige spelers hoeven geen zet te doen als ze dit niet kunnen of willen.
Algemene Keer op Keer Spelregels
- Het eerste kruisje dat gezet wordt, moet altijd in de startkolom (kolom H) gezet worden. Dit geldt voor iedere speler.
- Alle kruisjes die gezet worden, moeten aangrenzend in 1 blok van de gekozen kleur gezet worden.
- Kruisjes zet je altijd aangrenzend aan een bestaand kruisje, of in startkolom H (dat mag ook na de eerste beurt).
- Als de kruisjes elkaar schuin raken (dus alleen met de hoeken), dan geldt dit niet als aangrenzend. Kruisjes moeten elkaar dus altijd horizontaal of verticaal grenzen.
- Je moet altijd het exacte aantal vakjes aankruisen: zowel meer als minder is niet toegestaan.
- Een blok van een bepaalde kleur hoeft niet in 1 keer gevuld te worden.
- Het maximaal aantal vakjes dat je kunt vullen met 1 worp is 5.
- Je mag je worp nooit splitsen over meerdere blokken van een kleur, ook niet als het dezelfde kleur is.
Zo Werken Jokers
Op elke dobbelsteen zijn zogenaamde jokers aanwezig: dit zijn de zwarte kruisjes op de gekleurde dobbelstenen en het vraagteken op de dobbelstenen met cijfers. Het zwarte kruis mag je gebruiken om zelf een kleur te kiezen en het vraagteken om zelf een cijfer te kiezen (altijd van 1-5, 6 mag dus niet). Let wel op: het inzetten van een joker zorgt ervoor dat je een uitroepteken onderaan je scoreblad moet doorstrepen. Als je geen uitroeptekens meer over hebt, mag je ook geen jokers meer spelen. Uitroeptekens die je aan het einde van het spel niet ingezet hebt, leveren punten op.
Het is ook mogelijk om tijdens 1 worp 2 jokers te kiezen: je mag dan een getal en kleur naar keuze wegstrepen, waardoor elke combinatie mogelijk is. Let er wel op dat dit je 2 uitroeptekens kost in plaats van 1.
Zo Werken de Kolommen
Ieder scoreblok kent 15 kolommen (letters A t/m O). Onder deze kolommen staan 2 rijen met punten erin. Wanneer je een volledige kolom vol hebt door alle vakjes in die kolom gevuld te hebben met een kruisje, verdien je punten. Ben je de eerste speler die deze kolom vol heeft? Dan krijg je het bovenste aantal punten. Je geeft dit dan aan nadat alle spelers hun kruisjes van die beurt gezet hebben. Je mag deze waarde dan omcirkelen, terwijl alle andere spelers deze bovenstaande waarde moeten doorstrepen. Als zij deze kolom op een later moment vullen, dan krijgen ze het onderste aantal punten. Ze hoeven dan niet aan te geven dat deze kolom gevuld is. Het onderste aantal punten is altijd beschikbaar voor alle overige spelers, dus ook als je de kolom bijvoorbeeld als vierde of vijfde vult.
Het is mogelijk om tijdens een speelbeurt meerdere kolommen tegelijk te vullen. Bij elke kolom die voor het eerst gevuld wordt, moet je dit aangeven aan je medespelers.
Wat als 2 of meer mensen een kolom tegelijk vol krijgen?
Soms kan het voorkomen dat 2 of meer spelers tijdens dezelfde beurt dezelfde kolom vol hebben zonder dat het bovenste aantal punten al geclaimd is. In deze situatie krijgen alle spelers die de kolom vullen het bovenste aantal punten en speel je verder zoals je dat in een andere situatie ook doet (volgende spelers krijgen dus wel het onderste aantal punten).
Bonuspunten
Zodra je alle vakjes van 1 kleur ingevuld hebt, krijg je bonuspunten. Deze vind je aan de rechterkant van je scoreblok. Ben je de eerste die deze kleur vol heeft? Dan krijg je 5 punten. Ben je later? Dan krijg je nog 3 punten voor deze kleur (ook deze zijn onbeperkt beschikbaar, ook als je de kleur als derde, vierde, vijfde of zesde opvult). Ook hier geldt dat als meerdere mensen een kleur tijdens dezelfde worp compleet hebben, ze allemaal de 5 punten krijgen.
Minpunten
Op je scoreblok zul je diverse vakjes zien met een ster erin. Als het spel is afgelopen, krijg je 2 minpunten voor elke ster die je niet hebt weggekruist.
Keer op Keer Speluitleg - Het Einde
Het spel eindigt na de worp waarin 1 speler twee kleuren vol heeft (iedereen mag deze worp nog wel volledig af spelen). Vervolgens worden alle punten bij elkaar opgeteld. Je kunt het al raden: de speler met de meeste punten wint. De puntentelling werkt als volgt:
- Tel alle punten bij elkaar op van de kolommen die je vol hebt gekregen
- Tel je bonuspunten van de kleuren die je vol hebt
- Geef jezelf 1 punt voor elk uitroepteken die je niet gebruikt hebt
- Geef jezelf 2 minpunten voor elke ster die je niet hebt af kunnen vinken
Het kan voorkomen dat meerdere spelers een gelijk aantal punten scoort. Dan wint degene die de minste jokers heeft gebruikt en dus de meeste uitroeptekens over heeft. Is het dan nog steeds gelijkspel? Dan wordt de overwinning gedeeld.
Spelregels Keer op Keer voor 1 Persoon
Wanneer je dit spel alleen speelt, speel je met een vast aantal beurten (30). In plaats van met alle dobbelstenen te gooien, gebruik je er tijdens het solo spel maar 4 (2x gekleurd en 2x met cijfers). Per beurt mag je maar 1 keuze maken. Na elke beurt zet je een schuine streep door de velden met letters bovenaan je scoreblok. Als je door alle velden 2 schuine strepen, dus een kruis, hebt gezet, zijn je 30 beuren voorbij. Je telt vervolgens alle punten bij elkaar op. Hoe meer punten je hebt, hoe beter je gescoord hebt natuurlijk.
In de handleiding bij het spel vind je hoe goed je het hebt gedaan aan de hand van hoeveel punten je hebt gescoord.
Veelgestelde Vragen en Onduidelijkheden
Hieronder zetten we nog een aantal veelgestelde vragen en onduidelijkheden over Keer op Keer op een rijtje.
Wat is leuker, Qwixx of Keer op Keer?
Qwixx en Keer op Keer worden vaak met elkaar vergeleken omdat het soortgelijke dobbelspellen zijn. Wat is leuker? Dat is echt puur afhankelijk van je eigen smaak. Beide spellen zijn namelijk aan te raden. De een vindt het uitgebreidere Keer op Keer leuker, terwijl anderen juist graag Qwixx of een Qwixx uitbreiding spelen.
Welke kleuren zitten er in Keer op Keer?
Er zijn 4 kleuren in het bassispel: groen, blauw, geel en rood.
Hoeveel personen Keer op Keer?
Dit spel kan gespeeld worden met 1 tot 6 spelers. Bij 1 speler werkt het spel net iets anders, maar voor het grootste gedeelte worden de basisregels gevolgd.
Wanneer eindigt het spel?
Het potje is afgelopen zodra een speler 2 kleuren vol heeft.
Wat als je niet kunt?
Als je niet kunt, vul je tijdens je beurt simpelweg niks in op je scoreblad.
Nog niet Uitgespeeld?
Om het spel afwisselend en spannend te houden, zijn er extra Keer op Keer scoreblokken in omloop. Deze zijn onderverdeeld in diverse levels met verschillende moeilijkheidsgraden. Pas wel op, want deze variatie maakt het spel alleen maar verslavender! Naast een vervolgversie van dit spel (Keer op Keer 2) bestaat er ook nog een speciale kinderversie.