TrikTrak Spelregels, Alles over het Hollandse Tric Trac
4 juni 2023Openhartig Spel: Alle Varianten & Versies
11 juni 2023Hoe werkt Catan? Lees gauw verder, want wij zetten alle Kolonisten van Catan regels voor je op een rij.
Over Kolonisten van Catan
Kolonisten van Catan, of tegenwoordig meestal simpelweg Catan, is een klassiek bordspel waar veel strategie bij komt kijken. Je probeert als eerste 10 punten te verzamelen door grondstoffen te verzamelen en dorpen, steden en wegen te bouwen. Ondertussen onderhandel je erop los om de grondstoffen te krijgen die jij nodig hebt.
Benieuwd wat de exacte spelregels van deze klassieker zijn? Wij zetten het voor je onder elkaar.
Zoek je de spelregels van de Junior variant? Die vind je op onze Catan Junior pagina. Of lees alles over het Catan Kaartspel.
Wat zit er in de Doos?
Voordat we ingaan op de spelregels, is het handig om te weten welk spelmateriaal er allemaal in de verpakking zit:
- 1 spelbord
- 96 speelstukken
- 19 landtegels
- 18 getallenfiches
- 1 struikrover
- 2 kaarthouders
- 2 dobbelstenen
- 101 speelkaarten
- Spelregels Catan
Kolonisten van Catan Regels Uitgelegd
Zoals we al aangaven, is het doel van het spel om als eerste 10 punten te verzamelen. Alles begint natuurlijk bij een goede voorbereiding.
De Voorbereiding
Kies allemaal een kleur. Daarna geef je elke speler:
- 5 dorpen
- 4 steden
- 15 straten
Iedereen zet 2 straten en 2 dorpen op het speelveld. De rest van de speelstukken hou je bij je. Daarnaast neem je ook allemaal een bouwkostenkaart.
De dobbelstenen en de 2 speciale kaarten (Grootste Riddermacht en Langste Handelsroute) worden naast het bord geplaatst. De kaarten zijn nu nog in het bezit van de bank.
Sorteer de grondstofkaarten en maak hier 5 verschillende stapeltjes van. De ontwikkelingskaarten worden geschud en als gedekte stapel in het laatste vrije vakje van de kaarthouders gelegd. Alle kaarten in de kaarthouders samen vormen de bank.
Als laatste krijgt iedere speler nog een aantal grondstofkaarten (houd deze altijd gedekt in je hand!). Je krijgt grondstoffen voor het dorp dat op de afbeelding van de startopstelling met een ster gemarkeerd is. Voor elke landtegel die aan dit dorp grenst, krijg je een overeenkomstige grondstoffenkaart.
Kolonisten van Catan Bord Opzet
In principe kun je het bord opzetten zoals je zelf wil. Alle landtegels kunnen dus willekeurig geplaatst worden, of op een bepaalde manier die jullie fijn vinden. Als gevorderde speler is het leuk om hiermee rond te spelen (of compleet willekeurig te gaan). Zo heb je elke keer een nieuw spel.
Ben je een echte beginner? Dan raden we je aan de startopstelling voor beginners uit de officiële handleiding te volgen.
Spelverloop
De oudste speler mag beginnen (speel met de klok mee). Tijdens je beurt kun je meerdere acties uitvoeren tijdens het spel:
- Grondstoffen claimen
- Handelen
- Bouwen
- Ontwikkelingskaarten spelen
Grondstoffen Claimen
Gooi met de 2 dobbelstenen. De uitkomst bepaalt welke landen grondstoffen opbrengen.
Je vindt op veel landtegels een cijfer. Zoek de landtegels die qua cijfer overeenkomen met het totaal dat je gedobbeld hebt.
Bezit je een dorp dat op een driesprong staat tussen een landtegel met het geworpen getal? Dan ontvang je een grondstoffenkaart die overeenkomt met deze landtegel. Als je een stad bezit op zo'n locatie, krijg je 2 van deze grondstofkaarten.
Je kunt ook 2 of 3 dorpen en/of steden bezitten op deze locaties. In dat geval ontvang je voor elke nederzetting grondstoffenkaarten.
Let op: je ontvangt de grondstofkaarten dus ongeacht of jij degene was die deze beurt dobbelde. Het gaat er alleen om of je dorpen/steden op de juiste locaties hebt staan.
Handel
Tijd om te onderhandelen! Je kunt je grondstofkaarten inzetten om zo genoeg kaarten van een andere grondstof te krijgen die jij nodig hebt. Je hebt 2 opties:
- Onderling handelen. Tijdens je beurt mag je handelen met alle andere spelers, waarbij jullie samen tot een deal kunnen komen. Andere spelers mogen op dit moment niet onderling onderhandelen of over de handel praten.
- Handelen met de bank. Als je nog geen haven hebt, kun je 4 gelijke grondstofkaarten bij de bank inleveren voor 1 kaart naar keuze. Bezit je al wel een nederzetting op een havenlocatie? Dan kun je zo'n kaart voor 3 gelijke kaarten krijgen. Bij nederzettingen op speciale havenlocaties heb je zelfs maar 2 gelijke grondstofkaarten nodig.
Bouwen
Je mag tijdens je beurt ook nog bouwen, om zo overwinningspunten te verdienen. Op de Bouwkostenkaart vind je precies hoeveel en welke soort grondstoffen je nodig hebt voor elke bouwmogelijkheid:
- Straten: 1 hout en 1 baksteen
- Dorpen: 1 baksteen, 1 hout, 1 wol en 1 graan
- Steden: 3 erts en 2 graan (en een dorp)
Straten
Een straat dient altijd op een pad gebouwd te worden, waarbij je 1 straat per pad mag bouwen. Je moet een straat altijd laten grenzen aan een eigen straat, dorp of stad.
Bezit je een doorgaande route van minimaal 5 straten (zonder vertakkingen)? Dan krijg je de bijzondere kaart "Langste Handelsroute", die je 2 punten oplevert. Pas wel op, want zodra iemand anders een langere handelsroute bouwt, raak je de kaart weer kwijt.
Dorpen
Dorpen mogen geplaatst worden op driesprongen (waar 3 landtegels elkaar raken). Een dorp moet altijd aan minimaal 1 van je straten liggen.
Belangrijk: er is hier sprake van een afstandsregel. Dit houdt in dat je een dorp alleen op een driesprong mag bouwen wanneer de 3 aangrenzende driesprongen geen dorp of stad hebben.
Voor elk dorp in je bezit ontvang je 1 overwinningspunt.
Steden
Bestaande dorpen kun je, met de benodigde grondstoffen, uitbreiden tot een stad. Hierbij plaats je de stad en leg je het dorp terug in je voorraad, waardoor deze weer beschikbaar is om ergens anders te bouwen.
Steden hebben 2 belangrijke voordelen: tijdens het dobbelen ontvang je nu 2 grondstofkaarten en je krijgt 2 overwinningspunten per stad.
Ontwikkelingskaarten Kopen
Tijdens de Bouwfase van je beurt heb je ook nog de mogelijkheid om ontwikkelingskaarten te kopen. Dit kost je 1 erts, 1 wol en 1 graan.
Als je dit doet, pak je de bovenste ontwikkelingskaart van de stapel. Er zijn 3 soorten ontwikkelingskaarten:
- Ridderkaarten
- Vooruitgangskaarten
- Overwinningspunten
Houd de ontwikkelingskaarten geheim totdat je ze speelt!
De Bijzondere Spelregels
Er gelden nog een aantal bijzondere spelregels omtrent de Struikrover en de ontwikkelingskaarten.
De Struikrover
Gooi je een 7? Dit getal vind je niet terug op een landkaart. In plaats daarvan slaat de Struikrover nu toe.
Geen enkele speler ontvangt grondstofkaarten. Heb je meer dan 7 grondstofkaarten? Dan moet je de helft (naar beneden afgerond) van de kaarten afleggen. Oei! Heb je bijvoorbeeld 11 kaarten? Dan moet je er 5 afleggen.
Het gaat hierbij alleen om grondstoffenkaarten, en niet om ontwikkelingskaarten.
Nadat de Struikrover heeft toegeslagen, moet de speler de pion van de Struikrover meteen op een getallenfiche van een andere landtegel (naar keuze) plaatsen. Je kunt nu eventueel nog van 1 speler (die een dorp of stad heeft die grenst aan de nieuwe locatie van de Struikrover) een grondstoffenkaart stelen.
Word jij op deze manier beroofd? Dan bied je je kaarten gesloten aan, in een waaiervorm. De actieve speler mag nu 1 willekeurige kaart pakken. Als er meerdere spelers dorpen of steden hebben die aan de landtegel grenzen, mag je zelf kiezen wie je berooft.
Gooien jullie trouwens het getal dat overeenkomt met het getal waar de Struikrover op dat moment op staat? Dan ontvangen aangrenzende dorpen en steden geen opbrengsten en blijft de rover gewoon staan.
Ontwikkelingskaarten
Tijdens je beurt heb je op elk moment (inclusief voor het dobbelen) de optie om een ontwikkelingskaart te spelen, zolang je die kaart niet tijdens die beurt gekocht hebt. We leggen hieronder alle 3 soorten ontwikkelingskaarten uit.
Ridderkaarten
Als je deze kaart speelt, moet je eerst de Struikrover verzetten. Gespeelde Ridderkaarten blijven open voor je liggen.
De eerste speler die 3 open Ridderkaarten voor zich heeft liggen, krijgt de bijzondere kaart "Grootste Riddermacht". Deze kaart is 2 overwinningspunten waard.
Heeft een andere speler op een later moment meer ridders? Dan krijgt deze de kaart en de punten per direct.
Vooruitgangskaarten
Op deze kaarten staan aanwijzingen die per direct uitgevoerd worden. Hierna wordt de kaart in de doos gelegd.
Gebouwenkaarten
Deze kaarten zijn overwinningspunten waard. Je kunt deze het beste pas aan het einde van het spel laten zien, wanneer je zeker weet dat je 10 punten hebt.
Einde van het Spel
Het spel eindigt als iemand in zijn beurt 10 (of meer) punten heeft. Krijg je je 10e overwinningspunt door een ontwikkelingskaart te kopen? Dan mag je je winst meteen opeisen.
Veelgestelde Vragen en Feitjes
We behandelen nog een aantal veelgestelde vragen over het spel, zodat je zeker weet dat je alle informatie hebt om een spelletje Catan te spelen!
Hoe lang duurt een spel Catan?
Een gemiddeld potje duurt zo'n 75 minuten. De gemiddelde speelduur kan hoger zijn als je een Catan uitbreiding aan je spel hebt toegevoegd.
Hoe oud is Catan?
Het spel is voor het eerst uitgegeven in 1995. Catan is ontstaan in Duitsland en gemaakt door spelontwerper Klaus Teuber.
Kan Catan met 5 spelers?
Als je alleen het basisspel hebt, kun je met maximaal 4 mensen tegelijk spelen. Gelukkig zijn er speciale uitbreidingen op de markt waarmee je ook met 5 of 6 spelers kunt spelen!
Wat is het doel van Catan?
Het doel van het spel is om als eerste 10 overwinningspunten te verzamelen. Dit doe je door dorpen, steden en straten te bouwen, speciale kaarten te spelen en te onderhandelen.
Hoeveel dorpen Catan?
Elke speler heeft in totaal 5 (potentiële) dorpen. Aan het begin van het spel heb je 2 dorpen op het bord staan.
Welke cijfers staan er op het bord?
Je vindt alle getallen tussen de 2 en 12 op het bord, behalve de 7 (omdat dit de Struikrover activeert).
Hoeveel punten heb je nodig om Catan te winnen?
De speler die als eerste 10 punten heeft, wint het spel.
Meer zoals de Spelregels Kolonisten van Catan
Ben je op zoek naar nog meer uitleg van populaire gezelschapsspellen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Zo hebben we een spelregel pagina waar we eerder al veel andere klassiekers hebben behandeld. Verdiep je bijvoorbeeld eens in de Monopoly spelregels of Risk spelregels. Of heb je liever iets moderner zoals 30 Seconds?
Natuurlijk kun je ook eens rustig rondkijken tussen alle spelletjes op onze site. Je vindt namelijk altijd iets leuks.