Behendigheidsspellen Top 10
14 juli 2023Kaartspellen met Gewone Kaarten
15 juli 2023Hoe werkt Mahjong eigenlijk? Ontdek in deze blog alle basisregels van dit traditionele Chinese spelletje.
Over het Mahjong Spel
Zoek je een echt klassiek spelletje? Veel klassieker dan Mahjong wordt het niet, want de basis van dit traditionele Chinese spel is meer dan 2.500 jaar oud (lang geleden stond het wel bekend onder een andere naam). Dit legspelletje combineert strategie, geluk en precisie met elkaar en is vooral erg leuk als je van een beetje puzzelen houdt.
Mahjong is enorm populair om online te spelen, maar ook in het echt is dit een erg leuk spel. Meestal speel je het spel met 4 personen (al is 3 ook mogelijk).
Omdat dit spel al zo oud is, zijn er in verloop van tijd verschillende varianten van het spel ontwikkeld. In deze blog nemen we je mee langs alle basisregels van het spel. Speel je met andere mensen? Dan is het altijd handig om van tevoren de regels even goed met elkaar kort te sluiten. Dat voorkomt weer onenigheid.
Spelregels Mahjong Uitgelegd
Hoe speel je Mahjong? We zetten alle regels haarfijn voor je onder elkaar.
Laten we beginnen met wat algemene informatie. Om een spelletje te spelen, heb je 144 tegeltjes nodig en 2 dobbelstenen. Een kant en klaar Mahjong spel kopen is meestal de makkelijkste optie.
Let op: speel je volgens de officiële Nederlandse regels? Dan wordt er uitgegaan van 136 tegeltjes (geen geluksstenen).
De tegeltjes zijn versierd met meestal Chinese symbolen (er bestaan ook andere varianten). Speel je een traditioneel spel? Dan geldt de volgende onderverdeling voor de steentjes:
- Kringen
- Bamboe
- Tekens
- Draken
- Winden
- Geluksstenen (doen niet mee met de Nederlandse spelregels)
De kringen, bamboes en tekens zijn allemaal onderverdeeld in steentjes van 1 tot en met 9. De draken zijn onderverdeeld in 3 kleuren: groen (letter F), wit (letter P) en rood (letter C). De winden zijn verdeeld in de windrichtingen E (oost), W (west), N (noord) en S (zuid).
De Basis van Mahjong
Allereerst worden de 4 tegeltjes met de winden erop gebruikt. Elke speler krijgt 1 zo'n steentje, waarbij de spelers eigenlijk de naam van de windrichting meedragen. Je kunt het in principe ook lekker makkelijk houden en deze stap overslaan. Volgens de officiële regels ga je zo zitten dat je ten op zichte van Oost aan de rechterkant Zuid hebt en aan de linkerkant Noord. Het tegenovergestelde van de echte windrichtingen dus.
De speler die Oost is, mag beginnen. Boeien de officiële regels je minder? Dan kun je ook gewoon dobbelen om een startspeler te kiezen.
Schud alle steentjes (zonder de geluksstenen) door elkaar en bouw een muur van 34 steentjes (17 stenen lang en 2 hoog) per speler. Deze "muren" worden vervolgens tegen elkaar geschoven, waarbij de rechterkant van elk deel vrij blijft. Zo krijg je dus een vierkant met een open oppervlakte in het midden. Deze vorm staat ook wel bekend als de Mahjong Chinese Muur die volgens de regels - je raadt het al - de Chinese Muur moet voorstellen.
Het Begin van het Spel
Oost dobbelt met de 2 dobbelstenen om te bepalen welke speler de muur van tegeltjes moet openen. Hierbij is Oost 1, Zuid 2, West 3 etc. Weer tegen de normale windrichting is dus. De speler die hieruit komt gooit nog een keer met beide dobbelstenen en telt het aantal ogen op bij de worp die de Oost-speler heeft gegooid. Tel nu dit aantal van rechts naar links op de stenen van je muur en haal de stenen uit de muur.
De eerste 14 stenen die nu rechts van de opening van de muur liggen worden vanaf nu de dode muur genoemd. Tussen de dode en levende muur wordt een opening gemaakt zodat je ze goed uit elkaar kunt houden.
De Oost speler mag nu wederom beginnen, nu met 4 stenen pakken uit de muur links van de dode muur. Daarna is Zuid aan de beurt, dan West en dan Noord. In totaal krijgt iedereen 13 stenen aan het begin van het spel, behalve Oost: die krijgt er 14.
Oost begint het spel met het wegleggen van 1 steen (0mdat hij er 1 meer had). Je legt de steen open binnen de 4 muren (dus in het speeloppervlakte tussen alle stenen). Vanaf hier wordt er om en om gespeeld, waarbij je iedere beurt een steen pakt en weglegt.
De Speelbeurten
Tijdens je beurt pak je dus een steen uit de muur (of een steen die door iemand anders is weggelegd) en leg je er 1 weg. Je doel is om een Mahjong te maken of een combinatie stenen te krijgen met zoveel mogelijk punten. Een Mahjong bestaat uit 4 sets van 3 stenen en 1 set van 2 stenen.
Er zijn verschillende soorten sets te maken. Sets bestaan altijd uit 3 identieke steentjes (qua symbool en cijfer), of 3 opeenvolgende stenen van hetzelfde symbool. Dit zijn de officiële benamingen:
- Chow: 3 oplopende stenen
- Pung: 3 identieke stenen
- Kong: 4 identieke stenen
- Paar: 2 identieke stenen
Chow
Kun je de laatst weggelegde steen gebruiken om een Chow te maken terwijl je aan de beurt bent? Dan zeg je "Chow" en leg je je set open op tafel. Je moet een andere steen wegleggen.
Pung
Kun je de laatst weggelegd steen gebruiken om een Pung te maken? Dan mag dit altijd, ook wanneer je niet aan de beurt bent. Zeg simpelweg "Pung", leg je set op tafel en leg een ander steentje weg. De volgende speler die aan de beurt is zit rechts van degene die dit gedaan heeft. Hier worden sommige spelers dus eventueel overgeslagen.
Kong
Wil je een Kong maken? Een set van 4 identieke stenen is pas een Kong wanneer ze open op tafel liggen. Omdat je met een Kong anders geen Mahjong meer zou kunnen maken, moet je hiervoor een extra steen pakken.
Paar
De regels omtrent het paar zijn eigenlijk vrij simpel. Let wel op dat je alleen een steen uit het midden mag pakken om een paar te maken als je dan meteen een Mahjong hebt.
Mahjong Maken
Heb je een Mahjong? Dan vertel je dit aan je medespelers. Er wordt gecontroleerd of het klopt. Als dit niet het geval is, is er een dood spel en wordt er verder gespeeld. De speler met dit dode spel mag geen Mahjong meer maken en krijgt geen punten.
Klopt de Mahjong wel? Dan is het tijd voor de puntentelling.
Mahjong Puntentelling
Punten tijdens dit spel scoor je door het maken van Pungs en Kongs. Je krijgt geen punten voor een paar, Chow of voor afzonderlijke steentjes. Tel eerst deze punten bij elkaar op. Heb je een Mahjong gemaakt? Dan worden je punten vervolgens nog eens verdubbeld.
Over de officiële puntentelling wordt vrij vaak discussie gevoerd. Wij zijn fan van een relatief simpele puntentelling waarbij Pungs 1 punt waard zijn, Kongs 2 punten en de Mahjong de eindscore verdubbeld. Er zijn ook veel complexe manieren om de score te berekenen. Spreek daarom van tevoren af welke puntentelling jullie gaan hanteren.
Alternatieve puntentelling: als je het makkelijk wil houden, kun je ook simpelweg de speler met een Mahjong 1 punt geven en de overige spelers niks.
Einde van het Spel
Hoewel je simpelweg 1 ronde kunt spelen om het lekker snel en makkelijk te houden, bestaat een officieel spelletje uit 4 rondes. Qua startspeler draai je steeds door, waarbij elke speler dus een keer de rol van Oost heeft kunnen innemen.
Heb je aan het einde van het hele spel de meeste punten? Dan win je!
Ontdek meer Spelregels
Zoek je speluitleg van nog meer spelletjes? Dan ben je aan het juiste adres. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar de uitleg van Halma, een spel dat ook wel bekend staat als Chinees dammen.
Liever een ander spel met tegeltjes? Verdiep je dan eens in de Domino spelregels, Triominos spelregels of Rummikub spelregels. Natuurlijk kun je ook eens tussen alle spelletjes op onze site kijken.