Wie kent dit spelletje nou niet? Ook benieuwd hoe je Mens Erger Je Niet precies hoort te spelen? Wij leggen de officiële Mens Erger Je Niet Regels uit.
Mens Erger Je Niet is een waar oud Hollands bordspel dat iedereen kent, ook al ligt de oorsprong van dit spel buiten ons koude kikkerlandje. Het spel (onder de naam Pachisi) is traditioneel gezien Indiaas, werd vervolgens vereenvoudigd uitgegeven in Groot-Brittannië onder de naam Ludo en is rond het jaar 1914 in zijn huidige versie uitgegeven in Duitsland met de naam die wij kennen: Mensch ärgere Dich nicht.
Dit spelletje zit in principe vrij simpel in elkaar, maar het is altijd handig om de regels goed te weten. Daarom geven we je hieronder de volledige Mens Erger Je Niet uitleg.
Bekijk Mens Erger Je Niet Spellen bij bol.com
Dit spelletje is te spelen vanaf 2 personen en met maximaal 4 of 6 spelers tegelijk, afhankelijk van de kant van het speelbord die je gebruikt. Iedere speler kiest een van de beschikbare kleuren (let er op dat er 2 kleuren bij het spel zitten die je alleen kunt gebruiken als je de 6-persoons versie gebruikt). Vervolgens zet je de 4 pionnen op de vakjes van het vierkantje aan de rand.
Bij 2 of 4 spelers kun je het beste de kleinere versie van het bord gebruiken. Speel je met 3 of 6 spelers? Dan is de achterkant beter, aangezien de spelers dan gelijkmatiger verdeeld zijn over het bord en niemand een nadelige positie inneemt. Bij 5 spelers zal 1 iemand wel een voordeel hebben omdat er niemand direct achter deze persoon aan zit.
Om te bepalen wie er begint, gooit iedereen met de dobbelsteen. Degene die het hoogst gooit, mag het spel openen. Als je wil kun je ook op een andere manier bepalen wie mag beginnen. Vervolgens wordt er, zoals bij de meeste bordspellen, met de klok mee gespeeld.
Om daadwerkelijk iets te kunnen, moet je pion natuurlijk het speelbord betreden. Volgens de Mens Erger Je Niet spelregels mag dit zodra je een 6 dobbelt. Heb je geen pion op het bord en gooi je iets anders? Dan kun je niks doen en is de volgende speler aan de beurt.
Zodra je een pion op het bord zet, moet je nogmaals met de dobbelsteen gooien. Vervolgens verplaats je de pion die net het spel heeft betreden van zijn startpositie af met de worp die je gegooid hebt. Het is verplicht om deze pion in dit geval te verplaatsen. Moet je hierdoor een van je eigen pionnen van het bord afgooien? Ook dat is dan helaas verplicht.
Aangezien je een 6 nodig hebt om het spel te betreden, kan het soms helaas even duren voordat je actief deel kunt nemen. Wees echter niet getreurd, want zelfs als je later op het bord staat dan je tegenstanders, kan er nog van alles gebeuren.
Iedereen dobbelt er op los en verplaatst zijn pionnen over het bord. Soms kan het zijn dat je met je pion op een vakje terecht komt waar al een andere pion staat. In dit geval sla je de pion die al op dit vakje staat van het bord af. Deze pion gaat dan terug naar zijn beginpositie en er is weer een 6 nodig om het bord te betreden met deze pion.
Als je wil winnen, kan het zeker lonen om goed te kijken of je de pionnen van je tegenstanders kan slaan en ze op de hielen te blijven. Dit is voornamelijk een geluksspel, maar dat wil niet zeggen dat er geen strategie aan te pas kan komen.
Het spel eindigt zodra een speler alle 4 zijn pionnen in het thuishonk heeft. Dit zijn de vier gekleurde vakjes die in de meeste versies de letters a) b) c) d) erop hebben staan. Volgens de Mens Erger Je Niet regels moet je altijd met een exacte worp het thuishonk kunnen betreden. Is het vakje waar je op terecht zou komen al ingenomen door een andere dobbelsteen van je? Dan laat je je pion staan.
Gooi je te hoog en moet je daardoor het thuishonk weer uit? Dat kan. In dat geval tel je vanaf het honk het aantal ogen dat je gegooid hebt terug. Wanneer je hierdoor op een vakje (buiten het thuishonk) terecht komt waar al één van je eigen pionnen staat, dan moet je je pion terugzetten op de plek waar hij stond en wacht je netjes op de volgende beurt.
Tip: het Keezenspel combineert de regels van dit spel met de regels van Pesten, waardoor het eigenlijk een strategischere variant van Mens Erger Je Niet is. Leuk als je wat meer invloed wil hebben op de uitkomst! En ook het Tokkenspel lijkt op deze spelletjes.
Naast de bovenstaande uitleg, gelden ook de volgende algemene Mens Erger Je Niet spelregels:
Hierboven vind je de officiële basisregels van dit spel, maar het is ook mogelijk om wat meer variatie aan te brengen door regels toe te voegen of te veranderen. Wel is het handig dat je van tevoren goed bespreekt welke regels wel en niet gelden tijdens het potje zodat iedereen op één lijn zit. Je kunt denken aan de volgende spelregels:
Daarnaast is het ook mogelijk om in teams te spelen. Kies je team goed uit, want samenwerking is cruciaal.
Om alles nog makkelijker te maken, zetten we hieronder een aantal veelgestelde vragen en onduidelijkheden over Mens Erger Je Niet op een rij.
Wanneer je een 6 gooit, mag je een pion op je startpositie zetten. Je kunt er ook voor kiezen om een pion die al op het bord staat 6 vakjes vooruit te zetten. Daarnaast mag je nog een keer dobbelen.
Nee, het spel wordt gespeeld met slechts 1 dobbelsteen.
In het Engels staat dit spel ook wel bekend als Ludo.
Natuurlijk verschilt de lengte van je potje per keer, maar gemiddeld ben je zo'n 15-20 minuten bezig. Met meer spelers duurt een potje vaak iets langer.
Je pion is veilig zodra deze in het thuishonk staat. Vanaf dat moment kan de pion niet meer geslagen worden.
Ja, dit is in principe mogelijk als je ook speelkaarten hebt. Je leest meer over dit spel in onze Keezenspel spelregels.
Om de Mens Erger Je Niet spelregels echt goed onder de knie te krijgen, is zelf spelen natuurlijk de snelste manier. Wist je dat je naast de klassieke versie van dit spel ook nog kunt kiezen voor Mens Erger Je Niet met Kaarten, Mens Erger Je Niet Dobbelautomaat of het Mens Erger Je Niet Drankspel?
Voor meer Hollands plezier kun je je ook eens verdiepen in de regels van andere klassieke spelletjes, zoals de Rummikub Regels, Ganzenbord Regels of Pesten Regels.
Kende jij alle Mens Erger Je Niet regels al?
Je winkelwagen is momenteel leeg.