Mikado is een spelletje dat bijna iedereen wel kent, maar waar niet veel mensen de naam van weten. Wij vertellen je alles over dit spel, of je nou de spelregels wil weten of ontdekken hoeveel stokjes Mikado heeft. Lees in deze blog alles wat je moet weten over het spel met stokjes.
Mikado is in de basis een vrij simpel spelletje dat al jaren te koop is. Het spel is van Europese afkomst en in het jaar 1936 heeft het ook overzees succes gevonden in de Verenigde Staten. We kunnen spreken van een echt klassiek spelletje dus. De naam van het spel refereert naar het Japanse woord “Mikado”, wat “Keizer” betekent. In het spel gaat dit over het stokje dat het hoogste scoort.
Feitje: in de Verenigde Staten kent dit spelletje een veel simpelere naam, namelijk “Pick-Up Sticks”.
Bekijk Mikado stokjes bij bol.com
Mikado is een erg simpel spelletje, en laat dat nou net de charme zijn van dit spel met gekleurde stokjes. Je kunt een potje spelen met 1 tot 8 spelers (ja, het kan ook alleen). Gemiddeld duurt een potje ongeveer een kwartiertje, al kan het soms zeker wat sneller of juist langzamer gaan. Maar hoe speel je Mikado nou precies? In dit spel draait alles om rust en een vaste hand, dus neem een diepe adem en kom even tot rust. Klaar? Mooi, dan zetten we nu de officiële Mikado regels op een rijtje.
Tip: kijk eens naar Jenga als je een ander spel zoekt waar je vaste handen voor nodig hebt.
Een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk, en gelukkig heb je dit spelletje zo klaar staan nadat je het uit de spelletjeskast hebt getrokken. Het enige wat je voor het spel nodig hebt zijn de Mikado Sticks en een beetje ruimte. Het spel is zowel binnen als buiten te spelen en werkt het best op een redelijk even vloer of tafel.
Bij sommige sets van Mikado stokjes krijg je een klein stukje gereedschap, meestal zwart van kleur. Dit hulpmiddel kun je gebruiken om de stokjes op te rapen, maar in de praktijk wordt het amper gebruikt. De meeste mensen spelen het spel simpelweg met blote handen.
Verzamel alle Mikado stokjes en neem ze allemaal in 1 hand. Een set Mikado sticks heeft 41 stokjes. Zorg ervoor dat de sticks een beetje rechtop staan en laat ze vervolgens los. De stokjes vallen op de grond of de tafel en zullen kriskras door elkaar liggen. Bepaal wie het spel mag beginnen (bijvoorbeeld de jongste speler of de winnaar van het vorige potje). Ready, set, go!
Tip: wanneer je het spel opbergt maar het doosje kwijt bent, gebruik dan een elastiekje op alle Mikado sticks goed bij elkaar te houden. Zo zorg je dat je geen stokjes kwijtraakt, want dat zou zonde zijn natuurlijk.
Tijdens het Mikado spel speel je met 1 tot 8 personen tegelijk en neem je om en om een beurt. De bedoeling is dat je stokjes uit de berg Mikado sticks pakt, maar de andere stokjes mogen niet bewegen wanneer je dit doet. Je mag andere stokjes dus ook niet aanraken en zeer zeker niet verplaatsen.
Lukt het je om succesvol een Mikado stick op te rapen zonder dat je andere stokjes aanraakt of laat bewegen? Dan mag je nog een stokje proberen. Ga net zo lang door totdat je faalt en wel een ander stokje aanraakt of laat bewegen. Dan is de volgende speler aan de beurt. Deze raapt alle stokjes op en laat ze opnieuw vallen. Dit gebeurt na elke beurt.
Vanaf de beginspeler wordt er met de klok mee gespeeld, dus zorg ervoor dat iedereen in een soort van cirkeltje zit.
Maar hoe scoor je die Mikado punten nou precies? Zoals je waarschijnlijk wel kunt raden, levert elk gekleurde stokje dat je wint punten op. Maar niet elk stokje is even veel punten waard. Er zitten namelijk 5 soorten stokjes in het spel:
De Mikado sticks staan hier geordend van hoog naar laag. Hieronder zullen we per stokje uitleggen hoe het stokje er precies uitziet, hoeveel er van in het spel zitten en hoeveel punten ze waard zijn.
Het Mikado stokje is het beste stokje in het spel. Er is dan ook maar 1 Mikado stokje en levert 20 punten op. Dit is het stokje met de blauwe spiraal erop.
Er zitten in totaal 5 Mandarijn stokjes in het spel. Elk stokje is 10 punten waard, dus de helft van het Mikado stokje. Dit stokje heeft een blauw-rood-blauwe markering met dus 3 streepjes op het stokje.
Let op: sommige alternatieve versies van het spel gebruiken andere kleuren. Het kan zijn dat de Mandarijn er bij jou geel-zwart-zwart-geel uitziet.
Van de Bonze stokjes zitten er ook 5 in het spel, maar deze zijn slechts 5 punten per stuk waard. Je kunt ze herkennen aan een markering met 5 streepjes: rood-blauw-rood-blauw-rood.
Let op: een alternatieve markering van deze stokjes is 5 keer een oranje streepje.
In een origineel Mikado spel zitten 15 Samoerai stokjes, welke ieders 3 punten waard zijn. Deze stokjes herken je aan 3 markeringen: rood-geel-rood.
Let op: in sommige alternatieve versies heeft de Samoerai 3 groene streepjes.
Tijdens dit spel staat deze arbeider onderaan de rangorde. Elk van deze 15 stokjes is 2 punten waard. Je kunt de Koelie herkennen aan de 2 markeringen: blauw-rood.
Let op: de alternatieve markering van dit stokje is 2 keer een rood streepje.
Tijdens dit spel is het officieel toegestaan om gewonnen stokjes te gebruiken om nieuwe stokjes op te rapen. Echter mag je niet zomaar alle stokjes gebruiken, maar heeft alleen de Mikado dit recht. Ligt dit stokje helemaal onderaan? Dan heb je dus dikke pech.
Je kunt het stokje gebruiken om je te ondersteunen bij het oppakken van andere stokjes, waardoor het soms een stuk gemakkelijker wordt.
Aan het einde van het spel worden de punten per persoon bij elkaar opgeteld. De speler met de meeste punten wint natuurlijk. Vaak worden er 5 rondes gespeeld (dus 5 beurten per persoon), maar je kunt er ook voor kiezen om door te spelen totdat alle stokjes opgeraapt zijn. Nog een andere methode is om het spel te eindigen wanneer een speler de 500 punten heeft bereikt, net zoals je UNO hoort te spelen.
Bovenstaande Mikado regels zijn de regels die gelden tijdens het basisspel, maar er zijn ook nog een aantal varianten op het spel die regelmatig gespeeld worden. De basis van het spel blijft echter hetzelfde: probeer de gekleurde stokjes op te rapen zonder dat je andere stokjes beweegt. Hieronder zetten we deze variaties en alternatieve regels op een rijtje:
Leuk feitje: er zijn zelfs mensen die dit spel met tandenstokers spelen die ze zelf geverfd hebben.
Wil je graag een Mikado Stokjes Spel kopen? Veel van de stokjes lijken op elkaar, maar toch zijn er een aantal verschillende varianten op de markt. We zetten ze hieronder op een rij.
Wil je Mikado spelen? Dan is de klassieke variant van het spel voor de meeste mensen de eerste keuze. De spel stokjes worden meestal in een houten doosje geleverd en de stokjes zijn 18 cm lang.
Wil je het jezelf wat lastiger maken? Dan kun je ook voor het extra kleine spel met stokjes gaan. Deze set van Mikado stokjes, gemaakt van duurzaam bamboe, heeft stokjes van 5,5 cm per stuk. Een stuk kleiner dan het traditionele spel dus.
In plaats van klein kun je natuurlijk ook de andere richting op gaan en speciale XL Mikado stokjes kopen. Deze stokjes (we moeten eigenlijk stokken zeggen) zijn 75 cm lang. Gezien de omvang van deze stokjes, werkt deze versie van het spel het best in de buitenlucht.
Als laatste optie is er nog een Mikado spel dat tussen de normale en XL versies in zit. Deze stokjes komen in een transparant zakje geleverd en zijn ieders 50 cm lang. Vaak kan deze versie nog net binnen gespeeld worden, al heb je hier al wel redelijk wat ruimte voor nodig.
Hieronder zetten we nog een aantal veelgestelde vragen, onduidelijkheden en weetjes over dit spel op een rijtje.
Volgens de officiële regels mag je alleen het Mikado stokje zelf hiervoor gebruiken, al zijn er versies van het spel waarbij je ook andere of soms zelfs alle stokjes hiervoor mag gebruiken.
Een traditioneel Mikado spel heeft in totaal 41 stokjes: 15x Koelie, 15x Samoerai, 5x Bonze, 5x Mandarijn, 1x Mikado.
Elk stokje kent een ander aantal punten:
Mikado is een simpel stokjes spel waarbij je gekleurde stokjes laat vallen en vervolgens moet oppakken zonder andere stokjes te laten bewegen.
Ben je op zoek naar nog meer leuke spelletjes? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Kijk bijvoorbeeld eens bij onze leuke kaartspellen of Oud Hollandse bordspelletjes. Van klassiekers zoals Mens Erger Je Niet tot nieuwe spellen als Sleeping Gods, we hebben van alles op onze site staan.
Ontdek nog meer leuke spelletjes
Lees je liever regeltjes na? Kijk dan eens bij onze spelregels. Weet je bijvoorbeeld de Pesten regels, Zweeds Pesten regels, Sjoelen regels of Jeu de Boules regels al?
Wat is jouw favoriete manier om het Mikado spel te spelen?
Je winkelwagen is momenteel leeg.