Perudo, een oud Peruaans dobbelspelletje dat tegenwoordig nog steeds leuk is. Maar hoe werkt het precies? Ontdek alle Perudo spelregels in deze blog.
Perudo is een dobbelspelletje gebaseerd op het klassieke Zuid-Amerikaanse spelletje Dudo. De regels lijken veel op elkaar, al zijn de spelregels van Perudo over het algemeen net iets minder streng. De basis van dit spelletje bestaat al enorm lang, maar tegenwoordig is Perudo nog steeds even leuk als vroeger!
Bluffen en gokken staat centraal bij dit spel. Je kunt Perudo spelen met 2 tot 6 spelers (vanaf ongeveer 8 jaar). Een potje duurt meestal een halfuurtje.
Tip: fan van Perudo? Dan is het Liegen kaartspel waarschijnlijk ook leuk voor je. Of kies voor Perudo Beach, de zomerse variant van het spel.
Voordat we de Perudo regels onder elkaar zetten, is het misschien handig om te weten wat er allemaal in de verpakking van dit spel zit. Perudo wordt geleverd met deze spelonderdelen:
Hoe speel je Perudo precies? Hieronder geven we de complete Perudo spel uitleg, van voorbereiding tot speelbeurten en het einde van het spel. Daarna nemen we je ook nog mee langs een aantal veelgestelde vragen.
Het doel van het spel is om als laatste speler over te blijven met dobbelstenen in je bezit.
De voorbereiding van het spel is snel en simpel. Onderneem de volgende stappen:
Klaar om te beginnen?
Tijdens het spel schudden alle spelers tegelijkertijd hun beker met de dobbelstenen erin en zetten de beker vervolgens omgedraaid op tafel. Laat de beker op de dobbelstenen staan en kijk zelf voorzichtig wat je hebt gegooid, zonder dat je je dobbelstenen aan je medespelers laat zien. Je beker is een soort van “schild” zodat alleen jij jouw dobbelstenen kan zien.
Alle dobbelstenen hebben 6 verschillende tekens erop: de getallen 2 t/m 6 en een Azteek Hoofd. Het Azteek Hoofd dient als joker of aas tijdens het spel.
Degene die het spel mocht beginnen, mag als eerste bieden. Je probeert eigenlijk te raden hoeveel er van een bepaald getal gegooid is door alle spelers samen, zoals bijvoorbeeld 6 keer een 3. Hier komt natuurlijk een stukje geluk bij kijken, maar ook vaardigheid.
Wil je je bod zo goed mogelijk maken? Houd dan rekening met:
Zodra jij een bod hebt gekozen (bijvoorbeeld 6 keer een 3), is de speler links van jou aan de beurt. Hij of zij heeft 2 opties:
Kies je ervoor om hoger te bieden dan de vorige speler? Dan heb je opnieuw 2 opties:
Heeft de vorige speler azen gekozen? Dan mag jij gewoon terug naar getallen. Het getal mag je dan zelf kiezen (2 t/m 6), maar het moet wel minimaal het dubbele aantal + 1 zijn. Als iemand dus 4 Azteek Hoofden had gekozen, moet jij een bod doen van minimaal 9 keer een getal. Je mag natuurlijk ook gewoon 5 azen bieden.
In plaats van overbieden, kun je iemands bod ook in twijfel trekken door Dudo te roepen. Dudo is Spaans voor “ik betwijfel”.
Kies je voor deze optie? Dan tillen de spelers 1 voor 1 hun beker op, te beginnen met de speler links van je. Jullie tellen hoeveel dobbelstenen er van het gekozen getal onder de bekers liggen (inclusief Azteek Hoofden).
Er zijn 2 mogelijke uitkomsten:
Een groot deel van dit spel is bluffen. Stel je voor dat de vorige speler een bod heeft gedaan van 7 keer een 2. Jij hebt zelf geen 2 gegooid en denkt dat er geen 8 keer een 2 ligt. Misschien wil je dan toch 8 keer een 2 bieden, zodat de volgende speler er met 9 keer 2 overheen gaat en misschien niet geloofd wordt.
Pas wel op, want misschien geloven mensen jou ook niet en raak je alsnog een dobbelsteen kwijt. Hoe is jouw pokerface?
Een ronde eindigt in principe altijd wanneer iemand Dudo roept. Soms is dit snel, soms duurt het wat langer. Ook moet iemand altijd aan het einde van een ronde 1 dobbelsteen inleveren.
Is de ronde voorbij? Dan doet iedereen de dobbelstenen weer in hun bekers, schud een keer en draait de beker weer om. De speler die zojuist een dobbelsteen heeft moeten inleveren, mag deze ronde beginnen met bieden.
Moet je een dobbelsteen inleveren? Leg deze dan in het zakje met trekkoord midden op tafel. Zijn al jouw dobbelstenen op? Dan lig je helaas uit het spel.
Ben je 4 dobbelstenen kwijtgeraakt? Dan zeg je dat je “Palifico” bent. Jij mag dan de volgende ronde beginnen en het getal dat je noemt mag niet veranderd worden (ook niet naar azen/jokers). Spelers na jou mogen dus alleen jouw gekozen aantal verhogen, of “Dudo” roepen.
Tijdens het spel kun je maar 1 keer “Palifico” zijn (meteen zodra je nog 1 dobbelsteen over hebt). Er geldt nog wel een kleine uitzondering. Is er tijdens jouw “Palifico” ronde een andere speler die ook nog maar 1 dobbelsteen heeft? Dan mag deze speler, en alleen deze speler, het gekozen getal wel veranderen als hij overbiedt. Er wordt dan met dat getal verder gespeeld.
Je kunt tijdens het spel nog een extra spelregel toevoegen, genaamd Calza. Deze regel is bedoeld voor ervaren spelers.
Met deze regel kun je “Calza” roepen wanneer je denkt dat het vorige bod exact klopt. De ronde eindigt dan meteen en iedereen bekijkt alle dobbelstenen. Als er inderdaad dat exacte aantal dobbelstenen van het getal liggen, krijg je een dobbelsteen terug uit het zakje. Klopt het niet? Dan moet je 1 dobbelsteen inleveren.
Ook met deze regel kun je nooit meer dan 5 dobbelstenen hebben. Calza roepen terwijl je al je dobbelstenen nog hebt, heeft niet veel nut dus.
Het spel eindigt wanneer er nog maar 1 speler over is die dobbelstenen in zijn bezit heeft. Gefeliciteerd, jij hebt het spel gewonnen.
Hieronder nemen we je nog meer langs een paar veelgestelde vragen en onduidelijkheden van Perudo.
Een ronde eindigt wanneer iemand een dobbelsteen moet inleveren. Degene die de dobbelsteen kwijt raakt, mag een nieuwe ronde beginnen
Palifico, wat je zegt wanneer je nog 1 dobbelsteen over hebt, betekent simpelweg “de laatste steen”.
Perudo is een oud Zuid-Amerikaans spelletje uit Peru dat al sinds de 15e eeuw bestaat.
Zijn al je dobbelstenen op? Dan lig je helaas uit het spel.
Ben je op zoek naar de speluitleg van soortgelijke spellen? Op onze site vind je alles wat je moet weten. Benieuwd hoe de Yahtzee regels, Qwixx spelregels of Keer of Keer spelregels bijvoorbeeld precies werken? Of neem je liever een kijkje tussen alle dobbelspelletjes op onze site?
Wat vond jij van onze Perudo uitleg?
Je winkelwagen is momenteel leeg.