Perudo Spelregels: Uitleg van dit Peruaanse Spel
27 januari 2023Ligretto Spelregels, Uitleg van dit Super Snelle Spel
29 januari 2023Phase 10 is een spannend kaartspel dat enorm populair is. Maar hoe werkt het precies? Lees in deze blog alles over de officiële Phase 10 spelregels.
Over Phase 10
Phase 10 is een spannend kaartspelletje waarbij je probeert 10 verschillende fases te doorlopen - zo snel mogelijk natuurlijk. De regels zijn niet al te complex, waardoor het al geschikt is voor ongeveer 7 jaar en ouder. Het is een spelletje dat leuk is voor jong en oud en geschikt voor 2-6 spelers tegelijk.
Natuurlijk verschilt het per potje, maar meestal ben je ongeveer 30 minuten bezig met het spel. Weet jij als eerste alle 10 de fasen te doorlopen en de overwinning te claimen?
Tip: wist je dat dit ook een enorm leuk kaartspel voor 2 personen is?
Inhoud van Phase 10
Voordat we in de Phase 10 regels duiken, is het handig om te weten welke spelonderdelen er allemaal bij dit spel horen. Dit kaartspel wordt geleverd met:
- 96 speelkaarten, genummerd van 1 t/m 12
- 24 rode kaarten
- 24 blauwe kaarten
- 24 groene kaarten
- 24 gele kaarten
- 4 Pestkaarten (skip-kaarten)
- 8 Keuzekaarten (wild cards)
- 6 Overzichtskaarten
- Spelregels Phase 10
In totaal zitten er 108 kaarten in het spel (overzichtskaarten niet meegerekend).
Buiten alle onderdelen hierboven heb je ook pen en papier nodig voor het spel.
Phase 10 Spelregels Uitgelegd
Maar hoe speel je Phase 10 precies? Hieronder delen we de complete Phase 10 speluitleg met je - van voorbereiding en speelbeurten tot wat alle 10 de fases in houden en het einde van het spel.
Je doel is zo snel mogelijk, als eerste speler, de 10 fasen succesvol te doorlopen.
Voorbereiding van het Spel
Voordat je echt kunt beginnen met spelen, kiezen jullie 1 persoon die de kaarten schudt en deelt. Alle kaarten (behalve de overzichtskaarten) worden door elkaar gehusseld en iedereen krijgt er 10. Laat je kaarten niet aan je medespelers zien.
De resterende kaarten worden op tafel gelegd en vormen de trekstapel. Draai de bovenste kaart om en leg deze ernaast om de aflegstapel te vormen.
Speltip: geef iedere speler 1 overzichtskaartje waar alle 10 de fases opstaan, zodat je tijdens het spel een makkelijk spiekbriefje hebt.
Speelbeurten en Spelverloop
De speler links van de deler mag het spel openen. Vanaf hier wordt er met de klok mee gespeeld.
Tijdens je beurt pak je 1 kaart: de bovenste kaart van de trekstapel of de bovenste kaart van de aflegstapel. Je doel is om sets van kaarten te maken van volgens de 10 fases. Aan het einde van je beurt leg je altijd 1 kaart op de aflegstapel.
Voordat we in de 10 fases duiken, is het handig om wat terminologie uit te leggen. Er is namelijk sprake van sets en reeksen in de 10 fasen.
Een set wordt gevormd door 2 of meer kaarten die dezelfde waarde hebben (1 t/m 12), ongeacht de kleur. Een reeks bestaat uit 4 of meer kaarten met een opeenvolgende waarde (bijvoorbeeld 5, 6, 7, 8), ongeacht de kleur. Voor de mensen die hier bekend mee zijn, komt dit redelijk overeen met de Rummikub regels.
De kaarten hoeven niet dezelfde kleur te hebben, met uitzondering van fase 8.
Je speelbeurt bestaat uit 4 (mogelijke) onderdelen:
- Een kaart trekken
- Een fase spelen indien mogelijk
- Eventueel kaarten bij anderen aanleggen
- Een kaart op de aflegstapel gooien
De 10 Phase 10 Fases
Tijdens je beurt probeer je steeds een bepaalde fase te spelen. Je moet deze in de exacte volgorde doorlopen. Dit betekent dat je eerst fase 1 compleet moet hebben voordat je fase 2 kunt spelen, etc. Deze regel geldt ook als jouw neergelegde kaarten aan de voorwaarden van een andere fase zouden voldoen.
Dit zijn de 10 fases waar je doorheen moet:
- 2 sets van 3 kaarten
- 1 set van 3 kaarten + 1 reeks van 4 kaarten
- 1 set van 4 kaarten + 1 reeks van 4 kaarten
- 1 reeks van 7 kaarten
- 1 reeks van 8 kaarten
- 1 reeks van 9 kaarten
- 2 sets van 4 kaarten
- 7 kaarten van dezelfde kleur
- 1 set van 5 kaarten + 1 set van 2 kaarten
- 1 set van 5 kaarten + 1 set van 3 kaarten
De volgende overige spelregels gelden tijdens je beurt:
- Je kunt tijdens je beurt maximaal 1 fase spelen, ook al zou je de kaarten voor een tweede fase in handen hebben
- Je moet een fase altijd in 1 keer op tafel kunnen leggen
- Een fase telt zodra je deze op tafel legt; je hoeft hiervoor de ronde niet per se te winnen
Speciale Kaarten
Naast de normale gekleurde speelkaarten met 1 t/m 12 erop, zijn er ook nog 2 speciale kaarten in het spel: de Keuzekaart en de Pestkaart.
De Keuzekaart (Wild Card)
De Keuzekaart kan gebruikt worden als soort van joker in dit spel en dient dus ter vervanging van een willekeurige andere kaart. Wil je bijvoorbeeld een set maken van 4 keer een 4, maar heb je maar 3 keer een 4 in je handen? Speel deze kaarten dan samen met de Keuzekaart om je fase alsnog op tafel te mogen leggen.
Houd rekening met de volgende regels omtrent de Keuzekaart:
- Je mag zoveel Keuzekaarten in 1 fase leggen als je wil, zolang er minimaal 1 normale kaart tussen zit
- Wanneer een Keuzekaart gespeeld is, kan deze niet vervangen worden door de juiste kaart hier neer te leggen (anders dan bij bijvoorbeeld Rummikub of Jokeren)
- Als de Keuzekaart de eerste kaart is die op de aflegstapel ligt nadat er gedeeld is, mag de startspeler deze kaart gewoon pakken
De Pestkaart (Skip Kaart)
Niks leuker dan je tegenstanders in de weg zitten, toch? Eindig je beurt door een Pestkaart weg te gooien en de speler na jou moet een beurt overslaan.
Deze regels gelden er omtrent de Pestkaart:
- Je kunt de kaart nooit gebruiken om een fase te maken
- Wanneer je een Pestkaart pakt, mag je deze direct gebruiken, maar ook bewaren
- Per ronde mag er maar 1 Pestkaart tegen elke speler gebruikt worden (een ronde eindigt wanneer er een volle ronde om de tafel is geweest)
- Als de Pestkaart bovenop de aflegstapel ligt na het delen, moet de startspeler meteen zijn beurt overslaan
Een Fase Maken en Kaarten Aansluiten
Lukt het je tijdens je beurt om de volgende fase te maken? Dan leg je alle nodige kaarten open op tafel. Je mag eventueel ook extra kaarten aanleggen waar mogelijk, maar dit betekent niet dat je hiermee een fase kunt skippen. Het is simpelweg een manier om extra kaarten weg te spelen.
Zodra je een fase op tafel hebt gelegd, probeer je nog van je overige kaarten af te komen door je kaarten aan te sluiten bij bestaande setjes en reeksen op tafel, zoals bij Duizenden bijvoorbeeld ook mag. Dit mag uitsluitend wanneer je al een fase hebt kunnen spelen.
Uitgaan
Nadat je je fase hebt neergelegd, probeer je zo snel mogelijk “uit te gaan”. Dit gebeurt wanneer je al je kaarten weggespeeld hebt. Hiervoor kun je extra kaarten aansluiten bij bestaande sets op tafel (van jezelf of een ander) en op het einde van je beurt natuurlijk 1 kaart weggooien.
Degene die als eerste uitgaat, wint de hand. De winnaar van de hand en alle overige spelers die tijdens die ronde hun fase compleet hebben gekregen, gaan door naar de volgende fase.
Phase 10 Puntentelling
Aan het einde van de ronde is het tijd om de punten te tellen. Bij het spel is sprake van minpunten voor kaarten die je aan het einde van je beurt nog in je handen hebt. Ook als je niet helemaal uit kunt, is het dus handig om zoveel mogelijk kaarten weg te spelen.
Dit is de puntentelling die tijdens Phase 10 gehanteerd wordt:
- Kaarten met 1 t/m 9: 5 minpunten
- Kaarten met 10 t/m 12: 10 minpunten
- Pestkaart: 15 minpunten
- Keuzekaart: 25 minpunten
Schrijf voor elke speler op hoeveel minpunten er tijdens de ronde zijn verdiend. Daarna kan de volgende ronde weer beginnen.
Einde van het Spel en Winnaar
Het spel eindigt zodra iemand succesvol alle 10 de fases heeft doorlopen. Deze speler wint dan het spel.
Nu hoor ik je denken: waar zijn die punten dan voor? De punten worden gebruikt als er sprake is van een gelijkspel, waarbij degene met de minste minpunten wint. Als er dan nog steeds een gelijkspel is, wordt door deze spelers de laatste fase opnieuw gespeeld, totdat er wel een definitieve winnaar is.
Alternatieve Phase 10 Regels
Hierboven hebben we je de basisuitleg van de Phase 10 spelregels gegeven. Maar wist je dat je ook variatie in het spel kunt aanbrengen met een paar alternatieve regels? Hieronder leggen we de opties uit.
Altijd naar de Volgende Fase
Met deze regel speelt iedereen 10 rondes. Na een ronde ga je automatisch verder naar de volgende fase, ook als je deze fase niet hebt kunnen neerleggen. Aan het einde van het spel wint degene die de minste minpunten heeft.
Winnen met Minder Fases
Zin in een potje Phase 10 maar niet zoveel tijd? Je kunt van tevoren ook afspreken dat je minder fasen hoeft te doorlopen om te winnen. Eindig het spel bijvoorbeeld na fase 7 of 8, of welke fase je ook maar wil.
Alleen Even of Oneven Fases
Ook op deze manier kun je het spel net iets korter maken. Je speelt nu alleen de even (2, 4, 6, 8, 10) of oneven (1, 3, 5, 7, 9) fases.
Veelgestelde Vragen en Onduidelijkheden
Zo, dat was heel wat uitleg. Maar gelukkig zijn de Phase 10 spelregels niet al te lastig wanneer je ze eenmaal doorhebt. Om je nog een extra steuntje in de rug te geven, behandelen we hieronder een aantal veelgestelde vragen en onduidelijkheden over het spel.
Hoeveel kaarten krijg je bij Phase 10?
Je krijgt 10 kaarten in je hand.
Hoe lang duurt Phase 10?
Natuurlijk verschilt dit per potje, maar meestal ben je zo’n 30 minuten bezig. Er zijn alternatieve regels om het spel korter te maken indien gewenst.
Moet je de fasen per se in volgorde spelen?
Ja, dit is verplicht. Voordat je naar de volgende fase mag, moet je de fase ervoor hebben afgerond.
Hoe win je een ronde?
Je wint een ronde door een fase neer te leggen en vervolgens al je kaarten kwijt te raken. Je hoeft de ronde echter niet te winnen om naar de volgende fase te mogen.
Hoeveel Jokers zitten er in Phase 10?
Phase 10 maakt gebruik van de zogenaamde Keuzekaart of Wild Card die als Joker dient. Er zitten er 8 in het spel.
Ontdek nog meer Leuke Spelletjes
Ben je op zoek naar nog meer leuke spelletjes? Op onze site vind je ook uitleg van talloze andere kaartspellen, zoals de Skip-Bo spelregels of UNO spelregels.
Natuurlijk kun je ook altijd een leuk spelletje op onze site vinden. Kijk vooral eens rustig rond!
Wat vond jij van onze Phase 10 uitleg?