Liegen Kaartspel Uitleg: Alle Bluffen Spelregels op een Rij
25 september 2022Yahtzee Regels: Dit Dobbelspel Werkt Zo
9 oktober 2022Presidenten of Klootzakken is een razend populair kaartspel dat vaak met 4 personen gespeeld wordt. Maar hoe werkt het precies? Wij zetten alle Presidenten spelregels voor je op een rij.
Over het Presidenten Kaartspel
Presidenten is een kaartspel dat zijn oorsprong vindt in Japan. Vaak wordt het met 4 spelers gespeeld, maar ook 3 of meer dan 4 is mogelijk. Je speelt het spel met een gewoon deck speelkaarten, wat het een ideaal spelletje voor tussendoor maakt.
Tijdens dit spel zijn er na de eerste ronde verschillende rollen die uitgedeeld worden. Winnaars van vorige rondes hebben zo een stapje voor, terwijl de verliezers extra hard moeten werken om te winnen. Tja, het leven is nu eenmaal niet altijd eerlijk.
Wil je alles weten over dit leuke kaartspel? Hieronder geven we je de complete speluitleg.
Let op: een andere naam voor dit spel is het Klootzakken kaartspel. In deze blog zullen beide namen dus voorkomen.
Presidenten Spelregels / Klootzakken Regels Uitgelegd
We zullen hieronder alle Presidenten regels onder elkaar zetten. We beginnen met een basisuitleg.
Het is mogelijk dat jij een variant kent met regels die net wat afwijken. Er zijn namelijk meerdere manieren op het spel te spelen. Daarom zullen we na de basisuitleg ook verschillende spelvariaties uitlichten.
Doel van het Spel
Zoals bij bijna elk ander kaartspel, of het nou een potje Pesten of Jokeren is, is je doel om als eerste al je kaarten kwijt te raken.
Voorbereiding van het Spel
Je kunt ervoor kiezen om met of zonder jokers te spelen. Als de jokers meedoen, mogen ze ingezet worden ter vervanging van een kaart naar keuze. Zo niet, haal je ze uit het kaartendeck.
Schud alle overige kaarten goed door elkaar en verdeel ze eerlijk over alle spelers. De deler wordt hier willekeurig aangewezen. Mocht je een restantje overhouden, haal je deze kaarten uit het spel.
Spelverloop
Presidenten of Klootzakken wordt gespeeld in meerdere spelrondes, waarbij het spel “echt” begint vanaf ronde 2. In ronde 1 zijn er daarom een aantal afwijkende spelregels.
De Eerste Ronde
Tijdens de eerste ronde heeft iedereen nog een gelijke rang, namelijk dat van burger. Samen moeten jullie een startspeler kiezen op een manier naar keuze (gooi bijvoorbeeld met een dobbelsteen, speel steen papier schaar of laat de oudste beginnen).
Eerste Kaarten Spelen
De startspeler opent het spel door 1 of meerdere kaarten op te leggen. Je kiest een waarde van een kaart en hoeveel van deze kaarten je speelt. Bij het Klootzakken spel hebben de kleuren van de kaarten (Schoppen, Klaver, Harten en Ruiten) geen betekenis; alleen de waarde is belangrijk.
De volgende speler moet jouw kaarten aantal matchen en altijd een waarde opgooien die minimaal 1 hoger is.
Voorbeeld: speler 1 gooit een set op van drie keer een 4. De volgende speler moet een set maken van 3 keer een 5 of hoger. Speler 2 speelt daarom 3 keer een 8.
Waardes van de Kaarten
Bij dit spel geldt de volgende waarde van de kaarten (van laag naar hoog):
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- Boer
- Vrouw
- Heer
- Aas
Waarschijnlijk is het je opgevallen dat de 2 afwezig is in dit rijtje. Dat komt omdat deze kaart een speciale functie heeft: het is een soort van joker die gecombineerd kan worden met andere kaarten.
Voorbeeld: als de vorige speler een set heeft gemaakt van twee keer een 9, kun jij dit overtreffen met een 10 en een 2.
Een Slag Spelen
Het Presidenten kaartspel wordt binnen rondes gespeeld in zogenaamde slagen. Wanneer je aan de beurt bent, heb je 2 opties:
- Je overtreft de vorige speler door hetzelfde aantal kaarten te spelen met een hogere waarde
- Je past
Wanneer je kiest om te passen, kom je die hele slag niet meer aan de beurt. Spelers kunnen binnen 1 slag dus meerdere beurten spelen, zolang ze de juiste kaarten hebben.
Voorbeeld van een slag met 4 spelers:
- Speler 1: speelt een set met 3 keer een 3
- Speler 2: speelt een set met 3 keer een 7
- Speler 3: past
- Speler 4: speelt een set met 3 keer een Vrouw
- Speler 1: past
- Speler 2: past
Iedere speler heeft op dit moment gepast en speler 4 had de laatste set gedaan. Deze speler mag de volgende slag beginnen en kiezen welke kaart(en) er opgelegd wordt/worden.
Jullie spelen zoveel slagen als nodig voordat er nog maar 1 speler is die kaarten in de handen heeft. Ronde 2 en het echte Presidenten kaartspel kan nu beginnen.
Presidenten Regels vanaf Ronde 2
Vanaf de tweede ronde wordt het spel echt leuk, want verschillende personen krijgen een rol toegewezen:
Positie en Rol | Taak |
---|---|
1. President (of Praeses) | Geef 2 kaarten naar keuze aan de Foet |
2. Vicepresident (of Vicepraeses) | Geef 1 kaart naar keuze aan de Vicefoet |
Overig: Burger (of Zwitserland) | Niks |
Op 1 na laatste: Vicefoet (of Vice Strontje) | Geef je beste kaart aan de Vicepresident |
Laatste: Foet (of Strontje) | Geef je beste 2 kaarten aan de President |
Speel je met precies 4 personen? Dan is er geen Burger rol. Deze is pas vanaf 5 spelers aanwezig.
Zoals je in de tabel kunt zien, hebben de winnaars van de vorige ronde het nu een stukje makkelijker. Niet alleen mogen ze 1 of 2 slechte kaarten weggeven, ook ontvangen ze goede kaarten terug.
De verliezers hebben het wat lastiger, want zij moeten hun beste kaart(en) inleveren en ontvangen hier slechtere voor terug.
Over het algemeen geldt dat de Foet, de grote verliezer, alle kaarten van de vorige ronde moet verzamelen. Tja, had je maar moeten winnen. De Foet mag de volgende slag wel beginnen.
Let op: over het algemeen worden kaarten tussen rondes niet geschud (alleen verzameld) bij het kaartspel Presidenten, al zijn er mensen die dit wel doen.
Voor de rest wordt het spel gespeeld volgens de regels die ook tijdens ronde 1 gelden. Je speelt verschillende slagen en probeert zo snel mogelijk je kaarten weg te spelen.
Aan het einde van een ronde wordt er opnieuw gekeken wie welke rol gaat bekleden. Doordat winnaars een sprongetje voor hebben en verliezers een achterstand, komt het vaak voor dat winnaars blijven winnen en verliezers blijven verliezen.
Tip: ben je bezig met het spel en komt er een nieuwe speler bij? Deze moet dan de volgende ronde als Foet beginnen.
Een Slag Kapen met Sets van 4
Tijdens ieder moment in een potje Presidenten mag je een slag kapen. Je doet dit door de gespeelde kaarten aan te vullen tot een volledig setje van 4. Hiervoor hoef je niet aan de beurt te zijn.
Dus als voorbeeld: speler 1 legt een set van 2 keer een 3 op tafel. Speler 4 vult deze set zo snel mogelijk aan door nog 2 keer een 3 neer te leggen en kaapt de slag.
Wanneer je succesvol een slag gekaapt hebt, mag jij de volgende slag beginnen.
Tip: als je een set van 3 kaarten speelt, is het vaak makkelijk om je slag te kapen. Je tegenstander hoeft dan nog maar 1 kaart bij te leggen, dus let hier goed op.
Speel je met 1 kaartendeck? Dan kan een set van 4 alleen gespeeld worden als die kaartwaarde nog niet eerder is gespeeld. Als je goed blijft opletten, kun je dus voorkomen dat mensen je slag kapen.
Einde van het Klootzakken Kaartspel
Het Klootzakken spel heeft niet per se een definitief einde. Je kunt net zo lang of kort doorspelen als je wil. Natuurlijk heeft het niet veel zin maar 1 ronde van het spel te spelen, aangezien er dan nog geen rollen geïntroduceerd zijn.
Varianten van Presidenten
De regels zoals we die hierboven hebben beschreven zijn de basisregels van het spel. Toch zijn er veel variaties op Presidenten/Klootzakken in omloop. We bespreken de volgende, vaak gespeelde varianten:
- De Grote Dalmuti
- Harten en Ruiten 2
- Kleuren doen mee
- Niet eindigen met een 2
- Omdraaien kaartwaardes
- 10 wint
De Grote Dalmuti
De Grote Dalmuti is een kant en klaar kaartspel dat veel wegheeft van Presidenten. De rollen zijn in principe hetzelfde (al hebben ze wel een andere naam), er is een puntentelling aanwezig en er kunnen zelfs revoluties en opstanden georganiseerd worden. Leuk voor de afwisseling!
Harten en Ruiten 2
Met deze spelregel krijgen de Harten en Ruiten 2 een speciale functie. Zo is de Harten 2 de op 1 na hoogste kaart en de Ruiten 2 de hoogste kaart in het spel.
Let op dat je via deze spelregels de Klaver en Schoppen 2 vaak uit het spel haalt, al kun je deze ook als een normale 2 laten gelden.
Kleuren doen mee
Houd je wel van een uitdaging? Volgens de normale Presidenten spelregels gelden de kleuren tijdens het spel niet, maar je kunt ervoor kiezen om meerdere kaartendecks te gebruiken en kleuren wel te laten tellen (vooral leuk met meerdere spelers).
Ook kun je ervoor kiezen dat je alleen zwarte kaarten met zwarte kaarten mag combineren en rode kaarten met rode. Het spel krijgt hierdoor wel een andere invulling.
Niet Eindigen met een 2
Met deze regel mag je een ronde niet eindigen met een 2. Probeer je dit toch? Dan ben je meteen de Foet.
Omdraaien Kaartwaardes
Gooit iemand in 1 keer een set van 4 kaarten met dezelfde waarde op (bijvoorbeeld 4 Heren?). Dan geldt voor de rest van de ronde dat de kaartwaardes omgedraaid zijn. Nu is 3 de hoogste kaart en de Aas de laagste kaart.
10 Wint
Met deze spelregels geldt dat 10 een aflegkaart is en eigenlijk altijd wint. Door een 10 te spelen win je dus meteen de slag: geen enkele combinatie is hoger.
Ook hoef je maar een enkele 10 te spelen, zelfs als er op dat moment sets van 2 of meer kaarten gespeeld worden.
Veelgestelde Vragen en Onduidelijkheden
Om ervoor te zorgen dat je het spel perfect snapt, bespreken we hieronder nog een aantal veelgestelde vragen en onduidelijkheden over het Presidenten kaartspel.
Mag je passen tijdens Presidenten?
Zeker, tijdens het spel mag je passen wanneer je wil. Vaak doe je dit omdat je niet kunt, maar je kunt er ook voor kiezen om kaarten te bewaren tot later. Dat kan risicovol zijn, maar soms ook de juiste move.
Pas je? Dan ben je de rest van de slag niet meer aan de beurt.
Met hoeveel spelers kun je Presidenten spelen?
In principe is het spel met 3 tot 6 spelers te spelen, al wordt er vaak gekozen voor exact 4. Afhankelijk van het aantal spelers kan het zijn dat bepaalde rollen wel of niet meedoen.
Hoeveel kaarten krijg je met Presidenten?
Dit is afhankelijk van het aantal spelers. Alle kaarten uit het deck worden evenredig over alle spelers verdeeld.
Wie mag er beginnen bij Presidenten?
Tijdens ronde 1 is iedereen nog burger en bepaal je zelf een startspeler. Vanaf ronde 2 begint de Foet (de grote verliezer).
Onder welke namen staat Presidenten nog meer bekend?
Het spel staat bij veel spelers ook wel bekend als Klootzakken. Daarnaast komt de naam Negeren ook wel eens voor.
Meer zoals het Presidenten en Klootzakken Kaartspel
Ben je op zoek naar nog meer leuke spelletjes? Op onze site vind je speluitleg van talloze kaartspellen waar je enkel normale speelkaarten voor nodig hebt. Ken je de volgende spelletjes bijvoorbeeld al?
Ook voor de spelregels van andere spelletjes ben je bij ons aan het juiste adres, of simpelweg de leukste spellen van het moment. Bekijk via onderstaande knop bijvoorbeeld alle kaartspellen op onze site, of scroll eens rustig rond.
Welke benamingen gebruik jij voor de rollen van het Presidenten kaartspel?