Canasta Spelregels, de Volledige Speluitleg
3 juli 2023Carcassonne Uitbreiding: Compleet Overzicht met Keuzehulp
7 juli 2023Rikken is een spannend en snel kaartspel waarbij spelers moeten bieden en hun bod natuurlijk proberen te behalen. Maar hoe werkt het precies? Wij zetten alle Rikken regels voor je onder elkaar.
Inhoudsopgave
TonenVerbergenOver het Rikken Kaartspel
Rikken is een populair kaartspel in Nederland dat in de basis wel wat weg heeft van Klaverjassen. Vooral in de zuidelijke provincies wordt dit spel vaak gespeeld, soms ook wel bekend onder de naam “Rieken”.
In het algemeen wordt dit kaartspelletje met 4 spelers gespeeld. Het enige wat je nodig hebt is 1 normaal deck met speelkaarten (zonder de jokers).
Over de exacte spelregels van Rikken bestaat nog wel eens discussie. Eigenlijk bestaan er geen officiële regels van het spel: iedereen kent zo zijn of haar eigen variant. We raden het aan om van tevoren af te spreken welke regels er precies gehanteerd worden. Dat voorkomt weer onenigheid!
Rikken Spelregels Uitgelegd
Het kaartspel Rikken speel je vrijwel altijd met 4 personen. Meer is ook mogelijk, maar dan spelen er alsnog maar 4 mensen tegelijk: de overige spelers zitten een ronde uit. De waarde van de kaarten tijdens het spel is simpel: de 2 is de laagste kaart en de Aas de hoogste.
Goed om te weten is dat tijdens dit spel kaarten niet echt geschud worden, maar juist overhaald. Dat houdt in dat soortgelijke kaarten meer bij elkaar blijven liggen en je dus vaker een goede hand zult hebben. Iedere speler ontvangt 13 kaarten.
Speelrondes
Rikken wordt gespeeld in verschillende rondes. De eerste deler wordt willekeurig gekozen. De speler links van de deler mag het spel vervolgens openen door een bod uit te brengen, of eventueel te passen. Ga zo verder met de klok mee. Een speler die past, mag niet meer meebieden. Jullie bieden net zo lang tot het hoogste bod bereikt is.
Tijdens elke ronde probeer je je bod te halen, of ervoor te zorgen dat je tegenstanders hun bod niet halen.
De Spelvormen
Eigenlijk bestaat dit kaartspel uit talloze spelvormen waarop geboden kan worden. Dit zijn er heel wat! Hieronder zetten we ze op een rij:
- Troela of Drie Azen: dit gebeurt wanneer een speler 3 azen heeft en is dan altijd verplicht. De speler die de vierde Aas heeft wordt nu automatisch je speelmaatje en mag de troefkleur bepalen. De troefkleur mag niet hetzelfde zijn als de kleur van de vierde Aas. Het doel is om 8 of meer slagen te behalen.
- Heb je alle 4 de azen in je bezit? Dan kun je een koning vragen als speelmaatje.
- Rik: als je rikt, moet je minimaal 8 slagen halen. De speler die besluit te Rikken mag de troefkleur bepalen (wordt na het bieden bekend gemaakt). De Rikker kiest een soort Aas (bijvoorbeeld Klaver) om een speelmaatje te bepalen.
- Betere Rik: dit is exact hetzelfde als de Rik, alleen nu moet de troefkleur Harten zijn.
- Piek: als bieder moet je precies 1 slag tijdens het spel halen. Andere spelers mogen “meepieken” als ze nog niet gepast hebben. Het spel eindigt meteen wanneer een pieker meer dan 1 slag wint.
- Er bestaat ook een “bijpiek”. Eigenlijk pas je dan, tenzij iemand anders piekt. In dat geval piek jij mee.
- Daarnaast is er nog een “open piek”, waarbij je 1 slag moet halen. Zodra de eerste kaart van de tweede slag op tafel ligt, moet jij je kaarten open op tafel leggen.
- Bij sommige varianten bestaat er ook nog een “open piek met een praatje”, waarbij spelers mogen overleggen nadat de kaarten open op tafel liggen.
- Misère: je mag geen enkele slag halen (andere spelers kunnen ook meebieden).
- Tijdens een “open misère” moet je je kaarten open op tafel leggen nadat de eerste kaart van de tweede slag gespeeld is.
- Ook hier bestaat een “open misère met een praatje” variant van, waarbij je dus mag overleggen zodra de kaarten op tafel liggen.
- Tijdens een “open misère” moet je je kaarten open op tafel leggen nadat de eerste kaart van de tweede slag gespeeld is.
- Schoppen Mie: zodra de andere 3 spelers gepast hebben, mag de laatste speler dit spelen. Je probeert dan om niet laatste slag van het spel te halen, maar ook niet de slag met de Schoppenvrouw. Deze Schoppenvrouw mag op ieder moment gespeeld worden.
- 1 of 5: zodra de andere 3 spelers gepast hebben, kan de laatste speler dit kiezen. Je wil nu precies 1 of 5 slagen halen.
- Opnieuw Delen: als de vorige 3 spelers hebben gepast, mag de laatste speler ervoor kiezen om opnieuw de kaarten te delen.
- Acht Alleen: je mag hier alleen op bieden als er al op een Rik geboden is en moet nu slagen halen. De troefkleur mag je zelf bepalen.
- Acht beter: dit is hetzelfde, maar de troefkleur moet harten zijn.
- Negen alleen: dit mag je bieden als er al Piek of Acht Alleen geboden is. Je moet nu 9 slagen halen met een troefkleur naar keuze.
- Neger beter: dit is hetzelfde, maar de troefkleur moet harten zijn.
- Tien Alleen: dit mag je bieden als er Misère of Negen Alleen geboden is. Je moet nu 10 slagen halen met de troefkleur die jij kiest.
- Tien beter: dit is hetzelfde, maar de troefkleur moet harten zijn.
- Elf Alleen: je mag dit bieden wanneer er Open Piek of Tien Alleen geboden is en moet nu met een troefkleur naar keuze 11 slagen halen.
- Elf beter: dit is hetzelfde, maar de troefkleur moet harten zijn.
- Twaalf Alleen: je mag dit bieden na Open Misère, Open Piek of Elf Alleen en gaat nu voor 12 slagen met een door jou gekozen troefkleur.
- Twaalf beter: dit is hetzelfde, maar de troefkleur moet harten zijn.
- Dertien Alleen: dit kun je bieden na Open Misère met een Praatje of Twaalf Alleen. Je kiest een troefkleur en gaat nu voor 13 slagen.
- Dertien beter: dit is hetzelfde, maar de troefkleur moet harten zijn.
Spelregels Rikken Puntentelling
Oké, dat zijn heel wat spelvormen waarop geboden kan worden. Sommige zijn een stuk lastiger te behalen dan anderen. Gelukkig staan er wel meer punten tegenover wanneer je zo’n lastige vorm kunt waarmaken. Hieronder leggen we per spelvorm uit hoe de puntentelling werkt. Er zijn altijd 2 opties: punten verdienen als je je bod haalt, of punten verliezen wanneer je het niet haalt.
Voor elk spel geldt dat alle verliezers evenredig moeten betalen aan de winnaar of winnaars van het spel.
- Troela of Drie Azen: als je het haalt krijgen de bieder en zijn spelmaatje 10 punten, plus 5 punten per overslag. Als je het niet haalt, moet de Rikker 10 punten plus 5 punten per onderslag betalen aan elke tegenstander.
- Rik: Als je het haalt, krijgen bieder en maatje 10 punten en 5 punten per overslag. Voor het halen van alle slagen ontvang je 20 bonuspunten. Als je het niet haalt, moet je 10 punten plus 5 punten per onderslag aan elke tegenstander betalen.
- Betere Rik: hetzelfde als de normale Rik.
- Piek: je krijgt 20 punten van elke tegenstander. Bij verlies geef je 20 punten aan elke tegenstander.
- Open Piek: je geeft of ontvangt 40 punten.
- Open Piek met een Praatje: hierbij krijg of geef je 55 punten.
- Open Piek: je geeft of ontvangt 40 punten.
- Misère: je krijgt 30 punten van elke tegenstander. Bij verlies geef je 30 punten aan elke tegenstander.
- Open Misère: je geeft of ontvangt 50 punten.
- Open Misère met een Praatje: je geeft of ontvangt 65 punten.
- Open Misère: je geeft of ontvangt 50 punten.
- Schoppen Mie: Spelers die niet de Schoppenvrouw of laatste slag hebben gehaald ontvangen 15 punten per slag van alle overige spelers. Verliezers moeten dit juist betalen.
- Heeft 1 speler zowel de Schoppenvrouw als laatste slag gehaald? Dan krijgen alle andere spelers 15 punten van deze verliezer.
- 1 of 5: Je krijgt of betaalt 15 punten aan de overige spelers.
- Opnieuw Delen: geen punten.
- Acht Alleen: je krijgt 10 punten plus 5 punten per overslag van elke tegenspeler, of moet dit betalen als je het niet haalt.
- Acht beter: hetzelfde.
- Negen alleen: je krijgt 20 punten plus 5 punten per overslag van elke tegenspeler, of moet dit betalen als je het niet haalt.
- Neger beter: hetzelfde.
- Tien Alleen: je krijgt 30 punten plus 5 punten per overslag van elke tegenspeler, of moet dit betalen als je het niet haalt.
- Tien beter: hetzelfde.
- Elf Alleen: je krijgt 40 punten plus 5 punten per overslag van elke tegenspeler, of moet dit betalen als je het niet haalt.
- Elf beter: hetzelfde.
- Twaalf Alleen: je krijgt 60 punten plus 5 punten per overslag van elke tegenspeler, of moet dit betalen als je het niet haalt.
- Twaalf beter: hetzelfde.
- Dertien Alleen: je krijgt 70 punten plus 5 punten per overslag van elke tegenspeler, of moet dit betalen als je het niet haalt.
- Dertien beter: hetzelfde.
Veelgestelde Vragen, Onduidelijkheden en Feitjes
Hieronder nemen we je nog mee langs een aantal veelgestelde vragen over dit vlugge kaartspel.
Is Rikken moeilijk?
Ja, de meeste mensen vinden het spel redelijk lastig. De regels zijn vrij complex, helemaal voor nieuwe spelers. Maar het spel is het zeker waard om te leren! En de beste manier om te leren Rikken is natuurlijk door gewoon te spelen.
Hoe kies je de eerste deler?
Hier zijn geen specifieke regels voor: meestal doen alle spelers dit in overleg. Je kunt ook de jongste of oudste speler als eerste laten delen.
Wat is Schoppen Mie?
Dit is een spelvorm waarbij je doel is om niet de slag met de Schoppenvrouw of de laatste slag van het spel te winnen.
Hoeveel varianten zijn er van Rikken?
Te veel om bij te houden! Bijna iedere actieve speler kent zo zijn of haar eigen variant van dit populaire kaartspel. Spreek daarom van tevoren af welke spelregels jullie hanteren.
Meer zoals het Rikken Kaartspel
Wist je dat we naast de Rikken spelregels ook de spelregels van talloze andere kaartspellen op een rij gezet hebben? Als je een ander leuk spel zoekt waarbij je alleen normale speelkaarten nodig hebt, kun je bijvoorbeeld eens kijken naar:
- Zweeds Pesten, ook wel bekend als het ideale reisspelletje met kaarten
- Toepen, nog zo’n kaartspel dat met slagen werkt
- Canasta, een spannend spel waarbij je zo snel mogelijk 5.000 punten wil scoren
Ben je ook bereid wat verder te kijken dan kaartspellen met normale speelkaarten? Dan kun je je ook eens verdiepen in de Skip-Bo spelregels of Ligretto. Of kijk eens tussen alle kaartspellen op onze site voor een nog completer overzicht!
Wat vond jij van onze Rikken kaartspel uitleg?