Risk is een razend populair bordspel dat wij maar al te graag uit de kast trekken. Maar hoe werkt Risk precies? Wij leggen je de Risk Spelregels uit.
Risk is een van de bekendere strategische bordspellen waarbij je doel is om de hele wereld te veroveren. Dit spel is te spelen vanaf 2 personen en met maximaal 5 mensen.
Het leukste aan Risk is dat het spel grotendeels bepaald wordt door jouw eigen keuzes en strategie. Zoals bij vrijwel elk bordspel zit er natuurlijk ook een gelukselement aan vast (je weet nooit wat je dobbelt), maar met een slimme strategie kun je dit spel vaak winnen. Wat je strategie ook is, je moet je natuurlijk nog wel altijd aan de regels houden. Daarom leggen wij de spelregels van dit klassieke bordspel haarfijn uit.
Voordat we precies vertellen wat de regels zijn, is het handig om overzichtelijk te hebben wat er allemaal bij Risk meegeleverd wordt en wat je allemaal nodig hebt om het spel voor te bereiden. Het originele spel wordt geleverd met:
Elk leger bestaat uit 3 onderdelen: infanterie, cavalerie en artillerie. Dit houden ze in:
Iedere speler kiest een van de kleuren waarmee hij of zij wil spelen. De kleuren waaruit je kunt kiezen zijn zwart, rood, groen, blauw en geel. Zodra iedereen een kleur gekozen heeft en zijn legerkistje gepakt heeft, is het tijd om te bepalen hoeveel infanterie er per persoon op het bord gezet worden. Dit is afhankelijk van het aantal spelers:
Vervolgens gooit iedereen met de dobbelsteen. Degene die het hoogst dobbelt, mag beginnen met het plaatsen van legers. Dit mag op elk willekeurig gebied op het bord: vervolgens ga je met de klok mee en zet je om en om een leger op het bord. Ga zo door totdat alle gebieden bezet zijn. Overgebleven legers mogen vervolgens bij bestaande gebieden opgezet worden: de verdeling mag je zelf bepalen.
Let op: je mag ook alvast artillerie of cavalerie op het speelbord plaatsen, maar deze tellen natuurlijk wel als 5 of 10 infanterie.
Vervolgens worden de kaarten goed geschud en naast het bord neergelegd. Degene die het hoogst dobbelde, mag het spel openen.
Tip: Ben je een echte Risk fanaat? Bekijk dan eens de speciale jubileums editie!
Wanneer je aan de beurt bent, probeer je de gebieden van je tegenstanders te veroveren en door hun legers te verslaan. Daarnaast mag je ook tijdens elk moment van het spel, ongeacht of het je beurt is of niet, cavalerie of artillerie plaatsen door deze in te wisselen voor het juiste aantal infanterie.
Je speelbeurt bestaat uit 3 onderdelen:
We leggen alle drie deze onderdelen uit. Het spel eindigt zodra een speler alle gebieden heeft weten te veroveren en alle tegenstanders heeft geëlimineerd.
Aan het begin van iedere beurt mag je nieuwe legers plaatsen op een of meerdere van de gebieden die je bezet. Hoeveel nieuwe legers het bord mogen betreden, is afhankelijk van:
Aan het begin van al je beurten, waaronder je eerste beurt, mag je legers bijplaatsen aan de hand van het aantal gebieden dat je momenteel in handen hebt. Dit doe je door al deze gebieden bij elkaar op te tellen en te delen door 3. Getallen achter de komma mag je wegdenken. Bijvoorbeeld: 12 gedeeld door 3 is 4 legers, maar 14 gedeeld door 3 komt ook nog steeds op 4 legers uit. Bij 15 gebieden zou je 5 legers mogen plaatsen.
Aan het begin van elke beurt ontvang je minimaal 3 legers, ook als je minder dan 9 gebieden bezit. Je moet nog wel een kans maken, toch?
Vervolgens mag je deze legers verdelen over de gebieden die je al bezit. Waar je ze neerzet, mag je zelf bepalen.
Als je alle gebieden op een bepaald continent bezit, mag je hiervoor aan het begin van je beurt ook extra legers plaatsen. Hoeveel dit er zijn, zie je aan de linker onderkant van het Risk speelbord.
Deze aantallen zijn gebaseerd op het aantal gebieden per continent.
Verover je tijdens je beurt minimaal 1 gebied? Dan mag je aan het einde een Risk kaart pakken (altijd maximaal 1, en geen kaart als je geen gebieden verovert). Hiermee probeer je setjes van 3 te maken. Er zijn 3 sets mogelijk:
Heb je een setje? Dan mag je ze aan het begin van je volgende beurt inleveren, of je kunt kiezen om te wachten. Heb je aan het begin van je set 5 of 6 kaarten? Dan ben je verplicht een setje in te leveren (en kun je ervoor kiezen ook een tweede setje in te leveren als dat kan).
Hoe meer setjes kaarten er ingeleverd worden (in totaal door alle spelers, dus niet per speler), hoe meer legers deze waard worden:
Lever je een set in waarbij een van de gebieden op de kaarten overeenkomt met een gebied dat jij momenteel in handen hebt? Dan mag je 2 extra legers plaatsen. Let wel op: dit zijn er per keer maximaal 2, ook als je meerdere gebieden bezit die op de kaartjes staan.
Risk speeltip: plaats je nieuwe legers in gebieden waar je een aanval voorbereidt of juist verdedigt tegen een toekomstige aanval.
Tijdens elke beurt mag je - na het plaatsen van je legers - beslissen op je je tegenstanders wil aanvallen en wil proberen hun gebieden te veroveren. Dit is geen verplichting. Kies je ervoor niet aan te vallen? Dan mag je je posities versterken en is de volgende speler aan de beurt.
Als je wel wil aanvallen, doe je dit door te dobbelen. Jij als aanvaller krijgt de rode dobbelstenen en de verdediger krijgt de blauwe dobbelstenen. Je mag alleen gebieden aanvallen die grenzen aan een gebied dat jij bezit, of dat verbonden is door een gestippelde lijn (zoals bijvoorbeeld IJsland en Groot Brittannië). Ook moeten er minimaal 2 legers op je gebied staan waarmee je aanvalt. Je kunt een gebied veroveren door alle legers daar weg te dobbelen.
Je mag op elk moment stoppen en tijdens je beurt onbeperkt gebieden blijven aanvallen zo lang je dit wil en het kan. Let wel op dat als je tijdens je beurt geen gebieden verovert, je ook geen Risk kaart mag pakken aan het einde van je beurt.
Als aanvaller moet je melden welk gebied je gaat aanvallen en vanaf welk gebied je dit doet. Daarna dobbel jij tegen de speler die het gebied dat je aanvalt momenteel bezit.
Wanneer beide partijen gedobbeld hebben, vergelijk je van beide partijen het hoogste aantal ogen. Als die van de aanvaller hoger is, dan verliest de verdediger 1 leger en andersom. Heb je beide met meer dan 1 dobbelsteen gegooid? Dan vergelijk je ook de op 1 na hoogste worp van beide partijen.
Is er een gelijkspel? Dan wint de verdediger altijd. De aanvaller kan tijdens een worp nooit meer dan 2 legers verliezen. Als er meerdere dobbelstenen gerold zijn, kan het ook voorkomen dat zowel de verdediger als aanvaller beide een leger verliezen.
Heb je alle legers van de verdediger weg kunnen spelen? Gefeliciteerd, dan is het gebied nu van jou. Je verplaatst vervolgens een aantal legers naar het nieuwe gebied (minimaal zoveel als het aantal stenen waarmee je tijdens je laatste worp gegooid hebt). Op elk gebied moet altijd minimaal 1 leger blijven staan.
Heb je tijdens je beurt een tegenstander volledig van het bord gespeeld (dus heeft diegene geen legers meer op het bord)? Dan krijg je alle Risk kaarten die deze persoon heeft.
Aan het einde van elke beurt - of je nou hebt aangevallen of niet - mag je je huidige posities versterken. Dit heet ook wel de “free move”. Je mag zoveel legers als je wil verplaatsen, maar per beurt mag je maar vanaf 1 gebied je legers verzetten naar slechts 1 aangrenzend gebied. Vergeet niet dat je het beste veel legers kunt plaatsen aan fronten waarvan je wil aanvallen of die je moet verdedigen.
Tip: Wil je samen met je kinderen Risk spelen? Dit spel is voor de meeste kinderen lastig om echt goed te begrijpen, maar gelukkig is er wel een speciale Risk Junior variant!
Risk is te spelen met 2 tot 5 personen, maar als je met z’n tweetjes speelt, gelden er iets andere regels. In de basis lijkt het echter nog steeds op de normale regels. We leggen je uit wat er precies anders is.
Aanvallen werkt vrijwel hetzelfde als normaal, alleen zijn er nu neutrale gebieden. Val je zo’n gebied aan? Dan rolt je tegenstander in de naam van dit neutrale gebied. Neutrale gebieden kunnen zelf nooit een aanval beginnen: ze kunnen alleen verdedigen.
Het spel is voorbij zodra je je tegenstander geëlimineerd hebt. Meestal zijn dan ook alle neutrale legers al van het bord verdwenen, maar dit is geen verplichting. Zolang je tegenstander niet meer op het bord staat, heb je gewonnen.
Om het spel wat sneller te maken, kun je ook spelen met de Geheime Missie kaarten (ook wel bekend als Risk opdrachtkaarten). Dit is te doen vanaf 3 spelers. Het spel eindigt dan zodra 1 persoon zijn geheime missie heeft behaald. Deze missies zijn er:
Speciale situatie: je kunt de Geheime Missie kaart trekken waarop staat dat je alle legers van de kleur waarmee je zelf speelt moet elimineren. In dit geval verandert je missie naar het bezetten van 24 gebieden. Je hoeft je kaart niet in te wisselen.
Tijdens deze speelmethode worden aan het begin van het spel de legers verdeeld aan de hand van kaarten (net zoals bij 2 personen). Dit is om te voorkomen dat mensen met missies om bepaalde continenten te veroveren het wel heel gemakkelijk krijgen.
Wil je dit bordspel uitdagender en strategischer maken en het gelukselement verminderen? Dat kun je doen door van tevoren één of meerdere van de volgende regels af te spreken:
Tip: voor de echte fans van uitdaging en strategie is er Risk Legacy. Tijdens deze versie van het spel worden je keuzes meegenomen naar het volgende potje, waardoor je helemaal ver vooruit moet denken!
Dit spel is natuurlijk niet heel simpel en er komt vrij veel bij kijken. Daarom zetten we hieronder nog een aantal veelgestelde vragen, onduidelijkheden en feitjes op een rij zodat jij de Risk Spelregels echt goed onder de knie kunt krijgen.
De speelduur is kan zwaar variëren, maar reken gemiddeld op zo'n 1,5-2 uur.
Je mag zelf bepalen hoeveel legers je doorschuift, zolang je je maar aan de overige regels houdt. Er zit dus ook geen limiet aan het aantal stappen dat je mag zetten.
Een troep, soms ook wel 1 leger genoemd, verwijst naar 1 infanterie.
Het spel heeft in totaal 5 dobbelstenen: 3 voor de aanvaller en 2 voor de verdediger.
Jazeker! De regels worden dan echter wel iets aangepast en er komt een neutrale derde partij in het spel.
Er is natuurlijk nooit een garantie dat je het spel wint, maar er zijn wel een aantal tips die je kunt toepassen om jouw kans zo groot mogelijk te maken, zoals:
Het leuke aan Risk is dat er naast het basisspel nog veel meer varianten op de markt zijn, zoals:
Lees onze blog over Risk versies voor een overzicht van alle edities. Sommige versies hebben bovendien ook nog een aantal andere spelregels dan de klassieke versie, waardoor het spel meteen heel anders aanvoelt.
Bekijk alle varianten bij bol.com
Je winkelwagen is momenteel leeg.
4 Comments
Vraag: na een aanval heb je een nieuw gebied veroverd., mag je dan alle legers ( op 1 na) op het nieuwe gebied zetten en meteen weer aanvallen vanuit dat nieuwe gebied?
Hi Joke,
Bedankt voor je vraag. Zolang je je aan de overige regels houdt, mag dit zeker! Wanneer je een gebied verovert, moet je minimaal even veel legers op het nieuwe gebied plaatsen als het aantal stenen waarmee je gegooid hebt. Er geldt hier dus alleen een minimum, geen maximum (zolang er minimaal 1 leger op het oude gebied blijft staan). Als je ervoor kiest om je beurt nog niet te beëindigen en verder aan te vallen, mag dit zeker vanaf het nieuwe gebied.
Hopelijk is het zo duidelijk!
Hi, zit er een limiet aan het aantal te plaatsen troepen bij het inleveren van de kaartjes? Omdat deze elke keer met 5 wordt verhoogd maken wij regelmatig mee dat we echt inmense legers mogen neerzetten (het record staat op 140 bij leggen). Zo veel troepen zijn er niet eens in een doosje dus kan me niet voorstellen dat dit de bedoeling kan zijn.
Hoe denken jullie hier over?
Hi Kevin,
Er zit in principe geen limiet op. Na de 6e ingeleverde set wordt het elke keer met 5 verhoogd zoals je al aangeeft. Zelf hebben wij echter nog nooit meegemaakt dat een potje zolang duurt dat we dat soort getallen er in 1 keer bijzetten. Mocht dit bij jullie wel regelmatig voorkomen, kunnen jullie natuurlijk altijd zelf een limiet afspreken (al is deze er volgens de officiële spelregels niet).
Hopelijk hebben we je verder kunnen helpen!