Spelletjes voor 1 Persoon: 20 Keer Solo Plezier
19 september 2022Haba Spellen Overzicht: Dit zijn de Leukste Mijn Eerste Spellen
22 september 2022Skip-Bo is een leuk en snel kaartspelletje. Maar hoe werkt Skip Bo precies? Wij delen alle spelregels stapsgewijs met je.
Over dit Vlotte Kaartspel
Skip-Bo is een snel kaartspelletje van de makers van UNO. Wanneer je de kaarten ziet, zie je waarschijnlijk wel dat ze ook veel van de UNO kaarten weg hebben. Natuurlijk speel je dit spel niet volgens de UNO spelregels. De kaarten mogen dan op elkaar lijken, maar het spel zelf is heel anders.
Aantal Spelers en Aanbevolen Leeftijd
Dit spel is te spelen met 2 tot 6 spelers. Een potje duurt gemiddeld zo’n 30 minuten, al kan het sterk variëren. Soms is een potje zo afgelopen, terwijl het op andere momenten juist een stuk langer kan duren.
Vanaf ongeveer 7 jaar kun je Skipbo spelen, al wordt de strategische kant vaak wat makkelijker voor kinderen die wat ouder zijn. Voor iets jongere kinderen kun je kiezen voor Skip Bo Junior (op deze pagina vind je ook de spelregels van deze kinderversie).
Spelregels Skipbo Uitleg
Hieronder delen we de volledige Skipbo uitleg met je - van voorbereiding tot speelbeurten en het einde en variaties op de basisregels.
De Voorbereiding
Skip-Bo heeft in totaal 162 kaarten:
- 114 gekleurde, genummerde kaarten met de cijfers 1 t/m 12
- 1 t/m 4 is blauw
- 5 t/m 8 is groen
- 9 t/m 12 is rood
- 18 oranje Skip-Bo kaarten
Je begint de voorbereiding door al deze kaarten goed door elkaar te schudden. Pak allemaal 1 kaart uit de stapel. Degene met het hoogste cijfer moet de kaarten delen.
Hoeveel kaarten iedereen krijgt, is afhankelijk van het aantal spelers:
- 2-4 spelers: 30 kaarten per persoon
- 5-6 spelers: 20 kaarten per persoon
Deze kaarten worden gesloten op tafel gelegd, aan de rechterkant van elke speler. Dit stapeltje vormt je stok. Je draait alleen de bovenste kaart van het stapeltje om voordat het spel begint. Je laat deze kaart wel op de stapel liggen.
Alle kaarten die overblijven worden midden op tafel neergelegd. Deze kaarten vormen de trekstapel (of Draw Pile in het Engels).
Jullie zijn nu klaar om het spel echt te beginnen.
Doel van het Spel
Het doel van het spel is om al je stok kaarten kwijt te spelen. Je doet dit door gezamenlijk stapeltjes in het midden van de tafel te bouwen. Deze zogenaamde bouwstapels lopen altijd op qua getal van 1 t/m 12. Er liggen nooit meer dan 4 bouwstapels tegelijk op tafel.
Uitleg Skipbo Speelbeurten
De jongste speler mag het spel openen (je kunt de startspeler ook op een alternatieve manier toewijzen, zoals steen papier schaar of iets anders). Vanaf hier speel je met de klok mee.
Tijdens je eerste beurt pak je 5 kaarten van de trekstapel. Dit zijn de kaarten die je gebruikt om op de bouwstapels te leggen.
Bouwstapels Maken en Kaarten van je Stok Spelen
Om een nieuwe bouwstapel te maken, moet iemand dus eerst een 1 neerleggen. Je mag ook een stapel beginnen met een Skip-Bo kaart, aangezien deze als Joker geldt en als elke cijferwaarde gespeeld kan worden.
Op een 1 moet natuurlijk een 2 gespeeld worden, daar weer een 3 op enzovoort. Is een bouwstapel helemaal compleet t/m 12? Dan wordt deze weggehaald en kan er een nieuwe gebouwd worden. Als alle kaarten van de trekstapel op zijn, worden de kaarten van afgelegde bouwstapels opnieuw tot een trekstapel geschud.
Om een kaart van je stok te mogen spelen, moet je de bovenste kaart op een van de bestaande bouwstapels kunnen leggen. Ligt er bijvoorbeeld een 8 bovenop je stok? Dan moet je wachten tot er een bouwstapel is met een 7, zodat je de kaart van je stok kan afleggen.
Zodra je de bovenste kaart van je stok op een bouwstapel hebt gelegd, mag je de volgende kaart omdraaien.
De Skip Bo Weggooistapel
Je beurt eindigt zodra je geen kaarten meer kunt of wilt spelen. Je eindigt je beurt altijd met het weggooien van een kaart uit je hand. Per persoon mag je 4 weggooistapels voor je vormen. Het is gebruikelijk deze links van je stok neer te leggen.
Bij de weggooistapels maakt het niet uit hoe je ze vormt. De kaarten hoeven hier niet op te lopen wanneer je ze stapelt.
Aangezien er veel verschillende stapels kaarten in het spel zitten, zetten we nog even op een rij welke stapels er allemaal zijn/opgebouwd worden tijdens het spel:
- 1 stok per persoon
- 1 algemene trekstapel
- Maximaal 4 bouwstapels
- Maximaal 4 weggooistapels per persoon
Aan het begin van een nieuwe beurt vul je altijd je handkaarten weer aan tot 5.
Let op: kun je tijdens je beurt alle 5 je handkaarten achter elkaar wegspelen? Dan mag je meteen 5 nieuwe kaarten pakken en je beurt voortzetten. Volgens de officiële Skipbo regels moet je elke beurt eindigen met het weggooien van 1 kaart.
Kaarten van je Weggooistapel Spelen
Er is natuurlijk een reden dat je 4 weggooistapeltjes mag maken. De bovenste kaart van elke stapel mag namelijk gespeeld worden wanneer dit kan.
Over het algemeen geldt dat het handiger is handkaarten te spelen wanneer dit mogelijk is (deze mag je immers weer aanvullen). Toch kan het spelen van 1 of meerdere kaarten van de weggooistapel ervoor zorgen dat je kaarten uit je stok kunt wegspelen, dus het is zeker handig deze stapels slim op te bouwen.
We raden dan ook aan om de kaarten van de weggooistapel niet kris-kras door elkaar te leggen, maar hier een systeem in te verzinnen.
Speeltip: probeer je weggooistapels zo op te bouwen dat ze van boven naar onder van laag naar hoog liggen (dus aflopend). Zo kun je soms in 1 keer achter elkaar meerdere kaarten spelen en dichter bij een stokkaart komen.
Voorbeeld: de onderste kaart van 1 van je weggooistapels is een 9, daar leg je een 8 op en daar vervolgens weer een 7.
Einde van het Spel
Het spel eindigt zodra een speler alle kaarten van zijn of haar stok heeft weten weg te spelen. Er zijn dan 2 opties:
- Jullie eindigen het spel
- Jullie spelen meerdere rondes en beginnen met de puntentelling
Wanneer er slechts 1 ronde gespeeld wordt, is de winnaar natuurlijk duidelijk (degene die alle stokkaarten kwijt is). Bij meerdere rondes moet er echter een puntentelling komen. Het is vaak handig om van tevoren af te spreken hoeveel rondes er gespeeld worden.
Spelen jullie meerdere rondes? Dan krijgt de winnaar van een ronde de volgende punten:
- 25 punten voor het winnen van de ronde
- 5 punten voor elke kaart die de tegenstanders nog in hun stok hebben
Tel deze punten bij elkaar op en noteer ze voordat je aan de volgende ronde begint.
Skip Bo 2 Personen
Regelmatig vragen mensen zich af hoe je Skip Bo precies met 2 personen moet spelen. Eigenlijk blijven alle regels hetzelfde. Het grootste verschil is dat wanneer je met minder spelers bent, je meer kunt anticiperen wat andere spelers gaan doen. Dit kan in jouw voordeel uitpakken, maar soms ook in je nadeel.
Regels Skip Bo Variaties
Om het spel gevarieerd te houden, zijn er meerdere variaties die je kunt aanbrengen aan de basisregels. De volgende variaties op het spel worden regelmatig gespeeld:
- Korter spel
- Spelen met partners
- Alternatieve puntentelling
- Moeilijker spel
Elk van deze varianten zullen we hieronder uitleggen.
Een Korter Skip-Bo Spel
Een van de meest gespeelde varianten wordt gebruikt wanneer spelers weinig tijd hebben en een sneller spel willen spelen.
In principe blijven alle spelregels hetzelfde. Het enige verschil is dat de spelers beginnen met een kleinere stok. Meestal wordt er gekozen voor 10 kaarten, maar meer of minder is natuurlijk ook mogelijk.
Skip-Bo Spelen met Partners
Ontdek hoe goed je kunt samenwerken door Skip-Bo met partners te spelen. Een vereiste is dat je met een even aantal spelers moet zijn, want anders kunnen de teams natuurlijk niet eerlijk verdeeld worden.
Ook hier speel je in grote lijnen volgens de normale spelregels. In dit geval is jullie doel om de stok van beide spelers weg te spelen om te winnen.
Naast je eigen kaarten mag je tijdens je beurt ook de stokkaarten of kaarten van de weggooistapel van je partner spelen. Let wel op dat partners geen tactiek mogen bespreken. Tijdens de beurt van jouw partner moet je dus stil zijn (en andersom).
Wordt er vals gespeeld? Dan moet de valsspeler 2 kaarten van de trekstapel toevoegen aan zijn of haar stok.
Alternatieve Puntentelling
Als je het spel in verschillende rondes speelt, kun je ook kiezen voor een alternatieve puntentelling.
Aan het einde van een ronde krijgt de winnaar 0 punten. Alle verliezers tellen de cijfers van hun overgebleven stokkaarten op. Het totaal wordt vervolgens opgeschreven. Aan het einde van het spel wint de speler met de minste punten.
Een 1 is dus 1 minpunt, een 2 is 2 minpunten etc.
Moeilijker Spel
Hou je van wat uitdaging? Dan kun je Skip-Bo wat moeilijker maken door de Skip-Bo kaarten (jokers) uit het spel te halen. Naast deze wijziging speel je volgens de normale regels.
Veelgestelde Vragen en Onduidelijkheden
Hopelijk zijn de Skipbo spelregels ondertussen vrij duidelijk. Voor de zekerheid zetten we hieronder toch nog een aantal veelgestelde vragen, onduidelijkheden en feitjes over dit vlotte spel onder elkaar.
Wanneer is Skip Bo afgelopen?
Een ronde van het spel eindigt zodra een speler alle kaarten van zijn of haar stok kwijt is. Je kunt op dat moment het hele spel stoppen, of meerdere rondes spelen en puntentelling gebruiken.
Wat is een Skip Bo kaart?
De Skip-Bo kaarten zijn de 18 oranje kaarten in het spel. Deze kaarten werken als Jokers. Je mag ze dus spelen ter vervanging van elke andere kaart.
Wat betekenen de kleuren van de kaarten?
De kleuren van de kaarten hebben niet per se een betekenis. Het is alleen een handig hulpmiddel om de cijfers op de kaarten te onderscheiden:
- Blauw is 1 t/m 4
- Groen is 5 t/m 8
- Rood is 10 t/m 12
- Oranje is de Skip-Bo kaart
Op deze manier zijn de 6 en de 9 ook makkelijk te onderscheiden.
Hoeveel Weggooistapels en Bouwstapels zijn er in het spel?
Voor beide geldt dat er maximaal 4 tegelijk in het spel mogen zijn. Let wel op dat de bouwstapels gezamenlijk zijn (dus 4 in totaal). De Weggooistapels zijn persoonlijk, dus maximaal 4 per persoon.
Hoeveel kaarten krijg je bij Skip-Bo per persoon?
Dit is afhankelijk van het aantal spelers. Iedereen krijgt er 30 als je met 2-4 spelers speelt en 20 als je met 5 of meer personen speelt.
Wat is het verschil tussen UNO en Skip-Bo?
Er zijn talloze verschillen tussen deze 2 spellen. De grootste overeenkomst is dat de spelletjes dezelfde makers hebben het design op elkaar lijkt.
UNO speel je eigenlijk zoals het Pesten kaartspel, waarbij je volgens de Skip-Bo regels kaarten uit een stok moet wegspelen en oplopende stapeltjes maken.
Ontdek meer Kaartspellen
Ben je op zoek naar meer leuke kaartspellen? Op onze site vind je uitleg van talloze spelletjes.
Heb je al eens gedacht aan een speciale UNO variant zoals UNO Flip of UNO Extreme? Of kijk bijvoorbeeld eens naar onze Exploding Kittens uitleg.
Liever aan de slag met een normaal kaartendeck? Op onze spelregels pagina vind je uitleg van talloze spellen waarbij je alleen normale speelkaarten nodig hebt. Wat dacht je bijvoorbeeld van Toepen, Jokeren of Duizenden?
Volgens welke Skipbo spelregels speel jij het spel het liefst?