Tokken Spelregels: Alles wat je moet weten over het Tokkenspel
28 mei 2022Kingsen Regels en Varianten Uitgelegd
5 juni 2022Toepen is een van de leukste kaartspellen om te spelen met weinig benodigdheden. Maar hoe speel je het spel precies? Wij zetten alle Toepen regels (inclusief alternatieve spelregels en varianten) haarfijn op een rij.
Wat is het Toepen Spel precies?
Toepen (soms ook gespeld als Toupen) is een populair kaartspelletje dat je speelt met normale speelkaarten. Je gebruikt voor dit spelletje niet alle 52 kaarten, maar een selectie van 32 kaarten (ook wel “piketkaarten” genoemd). Je kunt al een potje Toepen vanaf 2 spelers, maar meestal wordt het spel pas vanaf 4 mensen gespeeld (dan begint het echt leuk te worden!). Het maximale aantal spelers is 8. Speel je wel met 2 spelers? Dan werken de spelregels net iets anders dan normaal.
Feitje: Toepen is leuk om zo te spelen, maar wordt ook vaak als drankspel gedaan.
Toepen Regels
Hoe moet je Toepen? Hieronder nemen we je mee langs de volledige Toepen uitleg, van de basisregels tot optionele regels, varianten van het spel een veelgestelde vragen en onduidelijkheden. Wanneer je dit spelletje nog nooit gedaan hebt, lijken de regels soms wat complex en veel. Maar maak je geen zorgen, zodra je een paar potjes gespeeld hebt, zul je het al snel onder de knie krijgen!
Het doel van het spel is om de zogenaamde laatste “slag” te winnen. Van tevoren spreek je een aantal strafpunten af, soms ook wel inzet genoemd. Meestal speel je simpelweg met punten, maar je kunt ook om geld spelen of een aantal slokken drank als je er een drankspelletje van maakt. Vaak speel je tot 15 strafpunten, maar een ander aantal kan ook (beslis dit van tevoren!).
De winnaar van een slag krijgt geen strafpunten. Alle overige deelnemers krijgen een aantal strafpunten, afhankelijk van het aantal keren dat er is getoept. Bij dit spel geldt dus hoe minder punten, hoe beter.
Toepen Kaarten
Om het spel voor te bereiden, moet je eerst de juiste kaarten uit je kaartendeck halen. Tijdens Toepen gebruik je niet alle kaarten uit het deck, maar alleen de zogenaamde “piketkaarten”. Het gaat hier om de volgende kaarten:
- 7
- 8
- 9
- 10
- Boer
- Vrouw
- Heer
- Aas
Elk van deze kaarten zit 4 keer in een deck; deze haal je er allemaal uit. Zo kom je dus uit op 4 x 8 = 32 kaarten. De jokers en de kaarten van 2 t/m 6 doen dus niet mee en haal je uit het spel. Deze piketkaarten zijn de bovenste 32 kaarten van een standaard spel. Ook goed om te weten is dat de waarde van de kaarten anders is dan je bent gewend. We ordenen hieronder de kaarten van laag naar hoog:
- Boer
- Vrouw
- Heer
- Aas
- 7
- 8
- 9
- 10
Een handige manier om dit te onthouden is dat de cijferkaarten het meest waard zijn en gewoon normaal oplopen. De speciale kaarten zijn minder waard dan alle cijferkaarten, maar lopen ook nog steeds op zoals ze dat normaal doen.
Voorbereiding Toepen Kaartspel
Nadat je alle juiste kaarten hebt gesorteerd, is het van belang de kaarten goed te schudden. Juist omdat je met iets meer dan een half deck speelt is het van belang dat de kaarten even goed gehusseld worden. Kies vervolgens een deler die elke speler 4 kaarten geeft. Om ervoor te zorgen dat de kaarten echt goed verspreid worden, is het gebruikelijk om op een van de volgende manieren te delen:
- Geef iedereen eerst 2 kaarten en daarna iedereen nogmaals 2 kaarten
- Geef iedereen 1 kaart, daarna 2 kaarten en vervolgens nog 1 kaart
Je zorgt ervoor dat iedereen dus eerst al 1 of meerdere kaarten heeft voordat je de volgende kaarten geeft. Zodra iedereen zijn of haar kaarten heeft, kan het kaartspel Toepen echt beginnen!
Spelregels Toepen Speelbeurten
Volgens de Toepen spelregels mag de speler links van de deler het spel openen. Dit doe je door de kleur van de ronde te bepalen en een kaart op te gooien (officiële term is uitkomen). Als je bijvoorbeeld een Schoppen Heer speelt, is de kleur van deze ronde Schoppen. De andere spelers moeten vervolgens een kaart van dezelfde kleur laten zien (officiële term is kleur bekennen). Je bent verplicht de gekozen kleur te bekennen als je een kaart van deze kleur hebt. Degene die de hoogste kaart van de gekozen kleur laat zien, wint deze slag en mag de volgende slag beginnen (en dus de kleur bepalen).
Tijdens dit spel werk je niet met een gedeelde aflegstapel op het midden van de tafel. Je legt de kaarten gewoon open voor jezelf neer. Alle gespeelde kaarten blijven open op tafel liggen.
Het kan natuurlijk voorkomen dat je geen kaart van de gekozen kleur in je handen hebt. In dit geval speel je een willekeurige andere kaart naar keuze, maar hiermee kun je de slag niet winnen. De winnaar van een slag moet zowel kleur hebben bekend als de hoogste kaart hebben gespeeld.
Voorbeeld van een slag: Speler 1 komt uit met een Ruiten Boer. Speler 2 heeft een Ruiten 9 en Ruiten Heer en besluit de Ruiten Heer te spelen. Speler 3 speelt een Ruiten 7 en Speler 4 heeft geen Ruiten kaart en gooit een Klaver Vrouw op. Speler 3 heeft kleur bekend en de hoogste kaart gespeeld en wint deze slag dus.
Bij het kaartspel Toepen maakt het in principe alleen uit of je de laatste (vierde) slag van een ronde wint. Deze slag bepaalt het aantal strafpunten, de eerdere drie slagen niet. De winnaar van een ronde schudt alle kaarten en deelt deze voor de volgende ronde.
Kloppen of Toepen
Oké, dan nu het leukste gedeelte van het spel (en tevens het gedeelte waaraan het spel zijn naam te danken heeft). Tijdens dit spel kun je Kloppen of Toepen. Heb je goede kaarten en verwacht je dat je de vierde en laatste slag wint? Dan kun je Kloppen. Dit mag op elk moment tijdens het spel, niet alleen wanneer je aan de beurt bent.
Kloppen of Toepen doe je door “Ik toep” te roepen terwijl je op de tafel klopt. Wanneer er getoept wordt, wordt er een extra strafpunt ingezet in deze ronde. Als je normaal om 1 strafpunt speelt, speel je er nu om 2. Alle overige spelers moeten 1 voor 1 (met de klok mee) aangeven of ze meegaan met kloppen. Je hebt dan 2 opties: meegaan of passen.
Als je meegaat en vervolgens de laatste slag verliest, krijg je 2 strafpunten. Pas je? Dan krijg je hoe dan ook 1 strafpunt en mag je deze ronde niet meer meespelen. Als je als klopper de laatste slag verliest, krijg je natuurlijk ook gewoon de 2 strafpunten.
Je kunt ook Toepen als je geen goede kaarten hebt maar een bluf aandurft. Wie weet heb je geluk, maar het is natuurlijk wel risicovol.
Overige Regels Toepen of Kloppen
Het is goed om te weten dat als je meegaat met de Toep, je ook nog kunt “overtoepen”. Ben jij zeker van je zaak of wil je bluffen? Toep dan nog een keer en speel vervolgens om nog een extra strafpunt. Andere spelers die nog meespelen kunnen vervolgens bepalen of ze willen meegaan of passen.
Voorbeeld: je toept nadat er in totaal 3 spelers met de eerste toep meegegaan zijn (inclusief jijzelf). In plaats van 2 strafpunten speel je nu om 3 strafpunten. 1 speler gaat met je mee en 1 speler past. De persoon die past krijgt meteen 2 strafpunten terwijl jij en de andere speler doorgaan en strijden om de laatste slag.
Je kunt in principe zo vaak overtoepen als je wil, zolang je het maximale aantal strafpunten niet overschrijdt en je altijd iemand anders dan jezelf overtoept (je mag zelf dus niet 2 keer achter elkaar). Als het maximum aantal strafpunten 15 is en je hebt er zelf al 5, kun je maximaal tot 10 strafpunten overtoepen/overkloppen. Je kunt dan zelf niet meer overtoepen boven de 10 strafpunten, maar je mag nog wel steeds meegaan. Passen heeft in dit geval geen zin, want dan verlies je het spel sowieso.
Alternatieve Toepen spelregel: je kunt ervoor kiezen het aantal strafpunten per Toep te verdubbelen in plaats van +1 te doen.
Einde Kaartspel Toepen Uitleg
Een ronde eindigt altijd in de vierde en laatste slag. De winnaar van deze slag krijgt geen strafpunten, verliezers wel (hoeveelheid afhankelijk van eerdere afspraken en hoe vaak er getoept is tijdens de ronde). Je speelt zoveel rondes als er nodig zijn voordat iemand het maximale aantal strafpunten heeft bereikt (vaak dus 15).
Op dit punt kun je besluiten te stoppen en alleen een grote verliezer aan te wijzen. Nog leuker is om door te spelen met de overige spelers totdat er nog maar 1 winnaar over is.
Alternatieve Toepen Regels
Bovenstaande uitleg is de uitleg van het basisspel, maar er zijn nog talloze alternatieve regels en varianten op het spel te vinden. Wil je het kaartspel Toepen spelen op een andere manier? Dan heb je genoeg opties:
- Vuile was Toepen
- (Kans op) Toep (4 of a kind)
- Armoede / Op de Pelt
- Blind Toepen
- 3 Boeren/3 Tienen
- Winnen met de Boer
- Boer verslaan met de Vrouw
- Extra strafpunten
- Koningstoepen / Wit graf
- 5-Kruizen Regel
- Anti-lijn Toepen
- Pussy-Point Toepen
Hieronder leggen we al deze speelmethodes/alternatieve regels uit.
Vuile Was Toepen
Een van de meest populaire alternatieve speelmethoden is Vuile Was. Heb jij aan het begin super slechte kaarten? Dan heb je een kans om je vuile hand schoon te wassen en betere kaarten te pakken.
Je hebt een Vuile Was in 1 van de volgende 2 situaties:
- Je hebt vier kaarten met een afbeelding erop (boer, vrouw, heer, aas)
- Je hebt drie kaarten met een afbeelding erop en een 7
Het leuke is dat je ook mag bluffen! Heb je officieel geen Vuile Was maar zijn je kaarten toch slecht? Ook dan kun je proberen je kaarten om te wisselen. Dit lijkt een beetje op het Liegen kaartspel.
Roep “Vuile Was” en leg al je kaarten gesloten op tafel neer. Vervolgens is het aan de overige spelers om te beslissen of ze je geloven of niet. Als iedereen je gelooft, dan mag je 4 nieuwe kaarten pakken. Gelooft iemand je niet? Dan moet deze speler jouw kaarten bekijken en zijn er 2 mogelijkheden:
- Je had een Vuile Was. In dit geval mag je gewoon nieuwe kaarten pakken en krijgt de speler die je niet geloofde een strafpunt.
- Je had geen Vuile Was (bluf). Jij krijgt een strafpunt, mag geen nieuwe kaarten pakken en moet de hele ronde met open kaarten spelen.
Nadat je nieuwe kaarten hebt gepakt, mag je nog een keer Vuile Was roepen als je wil en begint het riedeltje van voor af aan.
(Kans op) Toep (4 of a Kind)
Met deze regel kun je een Toep in je handen hebben: 4 dezelfde kaarten (een soort Kwartet dus). Het gaat hier alleen om de waarde van de kaarten, niet om de kleur (want anders is een 4 of a kind niet mogelijk tijdens dit spel). Heb jij zo’n Toep? Dan roep je “Toep” en laat je je kaarten aan je tegenstanders zien. Je wint de ronde dan automatisch en alle andere spelers krijgen 3 strafpunten. Jij mag opnieuw delen.
Heb je een set van 3 dezelfde kaarten? Dan mag je “Kans op Toep” roepen en een kaart van de stapel pakken. Je mag hier niet mee bluffen. Als je zo een Toep pakt, win je meteen en krijgen overige spelers 3 strafpunten. Pak je geen Toep? Dan zijn er 2 opties:
- Je speelt door met de originele 4 kaarten die je had.
- Je speelt met de nieuwe kaart erbij en legt de kaart die je in je hand had en niet in de Toep past, af. Als je dus 3x een 9 had en 1x een Boer voordat je een nieuwe kaart pakte, leg je nu de Boer af en speel je door met de nieuwe kaart en de 3 negens.
Armoede / Op de Pelt
Wanneer iemand nog 1 strafpunt nodig heeft om te verliezen (vaak dus bij 14 punten), staat deze persoon “op de Pelt” of op “Armoede”. Deze speler kan in deze beurt niet meer Toepen of overtoepen. Alle andere spelers moeten aangeven of ze “de pelt willen spelen”. In dit geval speel speel je de ronde vanaf het begin al voor 2 strafpunten. Als je ervoor kiest de pelt niet te spelen, krijg je 1 strafpunt.
Blind Toepen
Blind Toepen, soms ook wel bekend als Blind Kloppen, is een regel waarbij je kunt Toepen/Kloppen voordat je je kaarten hebt gezien. Dit werkt in principe net zoals normaal Toepen, al zeg je nu dus “Ik toep blind”. In plaats van 1 strafpunt of 2 strafpunten, speel je dat potje voor 3 strafpunten (tenzij anders afgesproken). Dit mag alleen wanneer nog niemand zijn of haar kaarten heeft bekeken, anders is Blind Toepen niet meer toegestaan.
Ook in het geval van Blind Toepen kun je meegaan of passen. Als je meegaat, speel je verder om 3 strafpunten. Spelers die passen krijgen 1 strafpunt, maar mogen hun kaarten ook niet bekijken (anders krijg je nog een extra strafpunt). De persoon die blindt getoept heeft, begint de ronde.
Je kunt deze regel op 2 manieren toepassen:
- Iedereen mag Blind Toepen
- Alleen de speler met de meeste strafpunten mag Blind Toepen
Speeltip: om het eerlijk te houden kun je het beste afspreken dat je kaarten mag bekijken wanneer de deler klaar is met delen en het kaartendeck neergelegd heeft. Zo krijgt ook de deler een eerlijke kans om blind te Toepen.
Staat er iemand op de pelt/armoede? Dan mag je niet Blind Toepen.
3 Boeren/3 Tienen
Heb je 3 Boeren of 3 Tienen in je hand (ongeacht kleur)? Dan moet je fluiten. Mocht je spelen met een een speler die niet kan fluiten, kun je deze persoon altijd iets anders laten doen (of een fluitje geven).
Winnen met de Boer
De Boer is de laagste kaart in het hele Toepen kaartspel en het is daarom dus ook ontzettend moeilijk om met een Boer de laatste slag te winnen. Lukt dit je toch? Dan kun je met deze regel een punt eraf krijgen. Als je dus al 5 strafpunten had, heb je er nu nog 4. Als dit gebeurt tijdens de eerste ronde, kun je zelf -1 strafpunt krijgen (en eventueel nog meer negatieve strafpunten scoren, al is de kans heel klein).
Een andere manier om met deze regel te spelen is dat als iemand de laatste slag met een Boer wint, de strafpunten voor die ronde verdubbeld worden. Dit geldt alleen voor spelers die nog in het spel zijn en als er minimaal 1 keer getoept is. Is er dus tot 4 punten getoept en win je alsnog met een Boer? Dan krijgen alle spelers die nog in het spel zitten 8 strafpunten!
Boer Verslaan met de Vrouw
Speel je met de regels van Winnen met de Boer? Dan kun je deze regel toepassen. Als de speler die denkt te winnen met een Boer verslagen wordt door een Vrouw (en specifiek alleen een Vrouw), krijgt degene die de Boer gespeeld heeft strafpunten. De kans dat dit gebeurt is niet heel groot, dus je kunt best een redelijk hoog aantal strafpunten afspreken.
Extra Strafpunten
Je kunt van tevoren afspreken dat er een aantal handelingen zijn die je een extra strafpunt opleveren. We zetten hieronder een aantal opties op een rij, maar je kunt zelf ook regels verzinnen. Let wel goed op dat je dit goed afspreekt om onenigheid te voorkomen.
Deel bijvoorbeeld en extra strafpunt uit in de volgende situaties:
- Je past of gaat mee met een Toep voordat het jouw beurt is te antwoorden
- Je speelt vroegtijdig een kaart
- Je laat 1 of meerdere kaarten uit je handen vallen
- Je bekijkt je kaarten al voordat de deler klaar is en het deck heeft neergelegd
Koningstoepen / Wit Graf
Deze regel gaat van kracht als de laatste twee spelers beide op de pelt/armoede staan. Onder deze regels ga je dan all-out tijdens de laatste ronde en krijgen beide spelers maar liefst 8 kaarten. In totaal krijg je zelfs 11 kaarten gedeeld, maar 3 daarvan gooi je weg (naar keuze).
Er is ook nog een variant op deze regel genaamd Onderkoningstoepen of Grijs Graf. In dit geval krijgen de laatste 3 spelers 8 kaarten (maar geen 11 gedeeld) en spelen ze zo de laatste ronde.
5-Kruizen Regel
Speel je deze variant? Dan krijg je een kruis wanneer je een ronde wint en gebeurt er iets speciaals als je 5 potjes achter elkaar wint (en dus 5 kruizen hebt). In dat geval mag de speler met het laagste aantal strafpunten niet meer meedoen. Als dit de persoon met de 5 kruizen is, dan doet degene met het op één na laagst puntenaantal niet meer mee.
Anti-lijn Toepen
Anti-lijn Toepen is een regel die wordt toegepast om te voorzichtig gedrag af te straffen. Wanneer je altijd op safe speelt en niet meegaat met (blinde) toepen en zelf alleen toept wanneer je super goede kaarten hebt, heet dit Lijntoepen. Bij Anti-lijn Toepen wordt dit gedrag tegengegaan door af te spreken dat je maximaal 2 keer achter elkaar mag passen. De derde keer moet je dus verplicht meegaan.
Pussy-Point Toepen
Dit is een variant op Anti-lijn Toepen waarbij er wordt bijgehouden hoe vaak iedereen een Toep past. Als je de eerste Toep van een ronde past, krijg je een zogenaamde Pussy Point. Heb je 3 Pussy Points? Dan krijg je een strafpunt. Het gaat hier dan wel alleen om de eerste Toep van een ronde en niet bij een overtoep. Tevens geldt deze regel niet als iemand op de pelt/armoede staat.
Veelgestelde Vragen en Onduidelijkheden
Zo, dat was heel wat informatie over de Toepen regels en alle alternatieve spelregels en varianten. Om alles zo duidelijk mogelijk te maken, zetten we hieronder nog een aantal veelgestelde vragen, onduidelijkheden en feitjes over dit kaartspel op een rijtje.
Hoe wordt Toepen ook wel genoemd?
Het spel staat ook wel eens bekend onder de volgende namen: Poeken, Proeven, Toeven, Droefen en Snoepen.
Hoeveel kaarten krijg je bij Toepen?
Iedere speler krijgt aan het begin van het spel 4 kaarten.
Wat is vuile was precies?
Dit is een alternatieve regel die je tijdens het spel kunt toepassen waarbij je slechte kaarten (4x een kaart met een afbeelding erop) mag inwisselen voor nieuwe kaarten.
Welke kaarten met Toepen?
Je gebruikt voor dit spel alleen de kaarten 7 t/m Aas. De kaarten 2 t/m 6 en jokers doen niet mee.
Mag je bluffen met Toepen?
Jazeker. Let wel op dat er bepaalde situaties zijn onder sommige regels waarbij bluffen niet toegestaan is.
Wat betekent ondertroeven of ondertoepen?
Je spreekt van ondertoepen of ondertroeven wanneer je een kaart opgooit die lager is dan de kaarten van je tegenstanders.
Nog meer Spelletjes
Hopelijk zijn alle Toepen regels je nu duidelijk. Naast de uitleg van dit spel hebben we op onze site nog veel meer leuke kaartspellen met uitleg staan. Ken je bijvoorbeeld de Pesten Regels, Zweeds Pesten of Duizenden al? Ook voor regels van andere spellen, zoals bijvoorbeeld Sjoelen of Mikado, ben je bij ons aan het juiste adres.
Zoek je een leuk spelletje? Kijk dan eens rustig rond op onze site. Van het Risk bordspel tot aan Keer op Keer 2 of Schotten Totten en alles ertussen, je vindt altijd wel iets leuks!