Alle Uno Varianten: Ontdek Nieuwe Manieren om te Spelen
26 januari 2022Qwixx Spelregels – Zo Werkt dit Snelle Dobbelspel
29 januari 2022UNO is misschien wel het meest populaire kaartspel ter wereld en lijkt erg op pesten. Maar hoe werkt UNO nou precies? Wij vertellen je de officiële UNO Spelregels.
Spelregels UNO
Zelf zijn wij opgegroeid met UNO en hebben dit kaartspel dus ook tot in den treure gespeeld. We hebben het niet voor niets in onze top 10 leuke kaartspellen gezet. Het is geschikt voor iedere leeftijd en makkelijk te leren, al kwamen wij er toch achter dat we het spel in eerste instantie jaren verkeerd gespeeld hadden. Wij dachten namelijk dat het na elke ronde gewoon over was en er daarna een nieuw potje begon. In onze omgeving merkten we dat we niet de enige waren die dit dachten, vandaar dat we hier de UNO uitleg even helder op een rij zetten.
UNO Spelregels - De Voorbereiding
De UNO kaarten worden goed geschud (helemaal als je een nieuwe set kaarten gebruikt) en vervolgens pakken alle spelers een kaart. Degene die de hoogste kaart trekt, begint met delen. Actiekaarten hebben in dit geval een cijferwaarde van 0 en als er 2 of meer mensen zijn die samen het hoogste getal hebben, pakken ze opnieuw een kaart totdat er nog 1 iemand overblijft.
Hoeveel kaarten krijg je bij UNO? De deler stopt eerst alle gepakte kaarten terug en schud de kaartenstapel opnieuw. Vervolgens geeft hij elke deelnemer 7 kaarten en legt deze tijdens het delen natuurlijk ondersteboven neer zodat geen van de spelers kan zien welke kaarten zij of anderen krijgen. De overige kaarten worden vervolgens in het midden van het speelveld (of slagveld) gelegd, ook met de achterkant van de kaarten naar boven. De deler pakt de bovenste kaart en legt deze ernaast.
Tip: kijk ook eens naar de Skip-Bo spelregels als je een kaartspelletje van dezelfde makers zoekt.
Het Spelverloop
Als eerste is de speler aan de beurt die links van de deler zit. Er wordt dus met de klok mee gespeeld. Tijdens iedere beurt mag je een kaart op de stapel leggen die hetzelfde cijfer of symbool heeft als de kaart die bovenop ligt, of van dezelfde kleur is. Daarnaast zijn er ongekleurde kaarten die opgelegd mogen worden zonder dat ze qua cijfer, symbool of kleur overeen hoeven te komen. Iets verderop leggen we exact uit wat elke kaart doet en welke regels eraan verbonden zijn.
Kun je geen set doen of wil je geen set doen? Dan moet je een kaart pakken. Mocht dit een kaart zijn die je wel kunt spelen, mag je deze volgens de UNO spelregels wel meteen opleggen. Je mag dan echter alleen deze kaart spelen en kunt op deze manier dus niet uit raken. Zodra je beurt klaar is, is de volgende persoon aan de beurt.
UNO Kaarten Uitleg
Hoeveel kaarten heeft UNO? UNO spellen hebben 108 kaarten, met de volgende onderverdeling:
- 76 gekleurde cijferkaarten (rood, blauw, groen, geel)
- 8 neem-2 kaarten
- 8 keer-om kaarten (UNO Reverse kaart)
- 8 sla-beurt-over kaarten
- 4 neem-4 kaarten
- 4 keuzekaarten
Naast deze kaarten zijn er nog 1 speciale regelkaart en 3 aanpasbare kaarten aanwezig waar je zelf een spelregel op kunt schrijven. Kies bijvoorbeeld voor “alle kaarten ruilen” zodat je volgens de UNO Spelregels opeens al je kaarten moet ruilen met een tegenstander, of verzin zelf iets creatiefs.
We leggen hieronder uit de UNO kaarten betekenis uit. We gaan alle speciale kaarten langs.
Gekleurde Cijferkaarten
Alle cijferkaarten hebben een cijfer erop tussen de 0 en de 9 in één van de vier kleuren: rood, blauw, groen of geel. Deze kaarten hebben verder geen speciale betekenis.
Neem-2 Kaarten
Deze kaart mag je op een kaart leggen die dezelfde kleur heeft als de neem-2 kaart, of op een bestaande neem-2 kaart. De volgende speler moet dan 2 kaarten pakken en zijn beurt overslaan. Dit geldt ook wanneer dit de eerste kaart is die van de stapel gepakt wordt: de eerste speler pakt dan 2 kaarten en zijn/haar beurt is over. Let op: deze kaarten kunnen niet opgestapeld worden om een speler in 1 keer meer dan 2 kaarten te laten pakken.
UNO Reverse Kaart (Keer-om Kaarten)
Wordt de UNO Reverse kaart gespeeld? Dan verandert de richting van het spel. Als je dus linksom speelt, speel je nu rechtsom en andersom. Deze kaart mag gelegd worden op een kaart met dezelfde kleur of een andere keer-om kaart.
Als dit de eerste kaart is, mag de eerste speler zijn beurt afmaken en gaat het spel verder tegen de klok in in plaats van met de klok mee. Je kunt er ook voor kiezen om tegen de klok in te spelen en de deler te laten beginnen wanneer de Reverse kaart de eerste kaart is.
Sla-beurt-over Kaarten
De speler na je moet een beurt overslaan. Deze kaart mag gelegd worden op een andere sla-beurt-over kaart of een kaart met dezelfde kleur als de sla-beurt-over kaart. Als dit de eerste kaart van de stapel is, wordt de eerste speler (links van de deler) overgeslagen.
Neem-4 Kaarten
Met iedereens favoriete kaart mag je de volgende persoon 4 kaarten laten pakken. We zetten de UNO spelregels van deze kaart toch even duidelijk onder elkaar, want deze kaart wordt vaak verkeerd gebruikt en begrepen:
- De speler na je moet 4 kaarten pakken en verliest voor de rest zijn beurt
- Jij mag bepalen in welke kleur er verder gespeeld wordt
- Deze kaart stapelt niet met andere neem-4 of neem-2 kaarten
- De kaart mag alleen gespeeld worden als je geen kaarten hebt die qua kleur overeenkomen met de kleur van bovenste kaart op de stapel
- Als je geen kaart hebt die qua kleur overeen komt maar wel qua cijfer of qua actie, dan mag deze kaart wel gespeeld worden
- Je kunt de kaart spelen als je wel een kaart met dezelfde kleur hebt als de bovenste kaart (bluffen), maar als je betrapt wordt, geldt er een straf (leggen we later uit)
- Als dit de eerste kaart is die van de stapel gespeeld wordt, wordt hij op een willekeurige plaats in de stapel teruggestopt en wordt er een nieuwe kaart getrokken
Keuzekaart
Met de keuzekaart mag je bepalen met welke kleur er verder gespeeld wordt. Deze kaart mag op ieder moment ingezet worden, het maakt niet uit welke kaart er bovenop de stapel ligt. Ook mag je ervoor kiezen verder te spelen in de kleur waarin al gespeeld wordt. Als dit de eerste kaart is, mag de eerste speler bepalen met welke kleur er wordt begonnen.
Einde van het Spel
Het doel van UNO is om als eerste speler 500 punten te scoren. Elke kaart heeft een bepaalde waarde (die we later uitleggen). Het kan zijn dat het spel in 1 potje is afgelopen, maar het kan ook zeker meerdere potjes duren.
Een enkele ronde eindigt zodra iemand al zijn kaarten kwijt is. Het verschil met de Pesten regels, en de hele reden dat dit kaartspel UNO heet, is dat je wel “UNO!” moet roepen zodra je nog 1 kaart over hebt. Als je dit niet doet, en je wordt daarop betrapt, moet je 2 nieuwe kaarten pakken. Vergeet je het en betrapt niemand je? Dan heb je geluk, want dan kun je alsnog het potje winnen.
Veel mensen vragen zich af of je eigenlijk bij UNO mag eindigen met een speciale kaart. Geen zorgen, want dit is zeker geen probleem.
UNO Regels van de Puntentelling
Zoals we al zeiden, is je doel om als eerste 500 punten te scoren. Zodra 1 speler een potje wint en al zijn of haar kaarten heeft weggespeeld, worden de overgebleven kaarten in de handen van de medespelers verzameld en de punten van deze kaarten bij elkaar opgeteld. Hiervoor gelden de volgende puntenaantallen:
- Cijferkaart: de kaarten met een 0-9 erop hebben een waarde die gelijk staat aan het getal op de kaart
- Neem-2: 20 punten
- Sla-beurt-over: 20 punten
- Keer-om: 20 punten
- Neem-4: 50 punten
- Keuzekaart: 50 punten
Als er na 1 ronde geen 500 punten gescoord zijn, dan wordt er doorgespeeld totdat een speler dit puntenaantal wel bereikt.
Let op: er is ook een alternatieve methode om de winnaar te bepalen. Na elke beurt houdt iedereen zijn eigen puntenaantal bij en stopt het spel zodra 1 iemand 500 punten heeft. Dit is echter niet de winnaar; dat is dan degene met het laagste puntenaantal.
UNO Straffen
Zoals we al aan gaven, zijn er ook straffen in het spel. We leggen ze hier uit:
Iemand vergeet UNO te roepen
Als een speler geen “UNO!” roept bij zijn of haar laatste kaart, moet deze persoon 2 nieuwe kaarten pakken. Je moet “UNO!” roepen net voordat je je één na laatste kaart op de stapel legt. Als je niet betrapt wordt en de volgende speler zijn beurt begint, heb je geluk en telt deze straf niet meer.
Mensen helpen elkaar
Tijdens UNO mag je elkaar niet helpen en elkaar ook geen suggesties geven over welke kaarten je moet spelen. Doe je dit wel, dan moet je als straf 2 kaarten pakken.
Iemand speelt een verkeerde kaart
Oei, als dit gebeurt en je wordt betrapt door een medespeler, moet je ook 2 kaarten pakken en gaat het spel verder met de persoon na je.
Een neem-4 kaart wordt onterecht gespeeld
Deze straf kan gelden als je een neem-4 kaart speelt terwijl je toch nog één of meerdere kaarten hebt die qua kleur overeenkomen met de bovenste kaart. De persoon die dan 4 kaarten zou moeten pakken, mag dan vragen om je kaarten te zien. Heb jij de kaart ten onrechte gespeeld? Dan moet je zelf 4 kaarten pakken. Heb je de kaart wel terecht gespeeld? Dan moet de volgende speler niet 4, maar 6 kaarten pakken.
Variatie met de UNO Huisregels
Met de UNO huisregels kun je een nieuwe twist aan het spel geven. We zetten de opties onder elkaar:
- Progressief UNO: tijdens deze variant mag je neem-2 en neem-4 kaarten wel stapelen, al mag je tijdens je beurt maximaal 1 van deze kaarten spelen, ook als je er meer hebt.
- Zeven UNO: de kaarten 0 en 7 krijgen een speciale waarde. Als er een 0 gespeeld wordt, geeft iedereen zijn kaarten door aan de speler na hem of haar. Speel je een 7? Dan moet je je hand ruilen met de kaarten van een persoon naar keuze.
- Voor Je Beurt UNO: heb je een kaart die precies overeenkomt met de bovenste kaart? Deze mag je meteen spelen, ook als je niet aan de beurt bent. Als je er meerdere hebt, mag je ze allemaal spelen, maar wel 1 voor 1 om je medespelers een kans te geven je te dwarsbomen.
Deze speciale UNO regels kunnen ook met elkaar gecombineerd worden om het spel nog spannender te maken.
Veelgestelde Vragen en Onduidelijkheden
Natuurlijk kan het zijn dat je af en toe tegen situaties oploopt waarvan je niet exact weet hoe ze op te lossen zijn. Speciaal daarom zetten we hieronder nog een aantal veelgestelde vragen, onduidelijkheden en feitjes over UNO op een rij.
Is UNO hetzelfde als pesten?
Nee. Hoewel de spelletjes inderdaad veel op elkaar lijken, zitten er wel degelijk verschillen in de regels.
Hoeveel kaarten moet je hebben bij UNO?
Iedere speler begint het spel met 7 kaarten. De andere kaarten vormen de trekstapel.
Wat gebeurt er als je geen UNO zegt?
Er zijn 2 mogelijkheden als je vergeet "UNO" te zeggen:
- Niemand heeft het door en jij hebt geluk
- Je wordt gesnapt en moet 2 extra kaarten pakken
Kan +2 op +4 UNO?
Hier is vaak discussie over, maar het definitieve antwoord van de makers van het spel is "nee". Officieel mag dit niet. Je kunt natuurlijk onderling andere afspraken maken.
Mag je eindigen met een Pestkaart UNO?
Jazeker. Het maakt bij UNO niet uit met welke kaart je eindigt, dus dit mag ook met een actiekaart.
Hoe oud is UNO?
Dit spel komt oorspronkelijk uit het jaar 1971.
Hoe lang duurt een potje?
Dit verschilt natuurlijk per potje, maar reken gemiddeld maar zo'n 10-15 minuten.
UNO Spelregels van Varianten
Wist je dat er heel veel varianten van UNO bestaan? De meeste van deze komen met een speciale kaart met een speciale regel of net iets andere UNO regels. We geven een paar voorbeelden:
- Gebruik niet 1 maar 2 of zelfs meer aflegstapels en roep "DOS!" bij je laatste 2 kaarten (UNO Dos)
- Alle kaarten zijn vervangen door wild cards waardoor je een kaart altijd kunt opleggen (UNO All Wild)
- De +4 en +2 kaarten zijn vervangen door +2 en +1 kaarten en je doel is om 250 in plaats van 500 punten te scoren (UNO Express)
- Zet het spel letterlijk op zijn kop door de Flip kaart te spelen (UNO Flip)
- Maak het spel nog spannender met een elektronische kaartenwerper waarbij je niet weet hoeveel kaarten eruit zullen komen (UNO Extreme)
- Gebruik de speciale Showdown machine om 1 op 1 je tegenstanders uit te dagen (UNO Showdown)
Ook veel andere versies, van Pokémon UNO tot UNO Harry Potter hebben speciale kaarten en regels. Wil je hier meer over weten? Kijk dan eens naar ons uitgebreide overzicht van UNO varianten. Als je doorklikt naar de pagina's van elke variant, vind je hier de exacte spelregels. Tip: gebruik de zoekfunctie om de variant te vinden die je zoekt.
Speelde jij dit spel correct volgens de officiële UNO spelregels?